«Τις τελευταίες εβδομάδες, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει νέες κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, λόγω της σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) είναι τώρα απογοητευμένος από την κυβέρνηση Erdogan»
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα ακόλουθα:
Οι γερμανικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία απέτυχαν προς το παρόν. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν «πάρα πολλές προκλήσεις». Για το λόγο αυτό, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα πρέπει να αποφασιστούν οι συνέπειες.
Η συζήτηση αφορά κυρίως κυρώσεις για έρευνες φυσικού αερίου από την Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου, που θεωρούνται παράνομες. Η Ελλάδα ζητά επίσης γενικό εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο, για ένα τέτοιο βήμα, πιθανότατα προς το παρόν δεν θα υπάρξει η αναγκαία έγκριση όλων των υπολοίπων κρατών της ΕΕ.
«Η βασική έγνοια μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή είναι να αντιδράσουμε σε όσα συζητούνται καιρό τώρα ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Maas μετά από διαβουλεύσεις με τους άλλους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Βασικά, η Γερμανία είναι της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, ο Maas εμφανίστηκε απογοητευμένος με τις τελευταίες εξελίξεις. «Η Γερμανία ειδικότερα έχει κάνει πολλή δουλειά τις τελευταίες εβδομάδες για να επιτύχει συμβιβασμούς - και μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου», είπε. «Δυστυχώς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Josep Borrell προέβη σε παρόμοια δήλωση μετά τις διαβουλεύσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Ισπανός δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει σημαντική αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορά.
Ο Erdogan προειδοποιεί την ΕΕ για εργαλειοποίησή της από την Ελλάδα
Το βασικό ζήτημα στη σύγκρουση με την Τουρκία είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κατηγορούν την Τουρκία ότι διεξάγει παράνομες έρευνες για αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς και θεωρεί ότι η αναζήτηση φυσικού αερίου είναι νόμιμη και πραγματοποιείται μόνο σε θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ο τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία, χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου, να παραμείνει θεατής των εξελίξεων στην περιοχή. Η Άγκυρα εκπροσωπεί τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία έχει εκφράσει πολλές φορές ότι δεν θα υποκύψει σε «απειλές και εκβιασμούς» και ότι δεν θα επιτρέψει τον ιμπεριαλισμό, πρόσθεσε ο Erdogan.
Ο Erdogan προειδοποίησε επίσης την ΕΕ να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απελευθερωθεί από τη «στρατηγική τύφλωσή» της το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ως «πολιορκητικός κριός στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Erdogan σε τηλεοπτικό του μήνυμα. Ο ίδιος επιθυμεί διάσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Περιμένουμε από τα πρόσωπα με τα οποία είμαστε σε επαφή να μην αφήσουν μετέωρο το χέρι που έχει τείνει η Τουρκία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην ΕΕ, ωστόσο, τέτοιες δηλώσεις δεν λαμβάνονται πλέον σοβαρά υπόψη. Ο Erdogan προκάλεσε πρόσφατα νέα προβλήματα με την επίσκεψη στον παραθαλάσσιο οικισμό Βαρώσια, που κατοικείτο από Ελληνοκύπριους, στην πρώην τουριστική πόλη της Αμμοχώστου στη Βόρεια Κύπρο (sic). Η Κύπρος είναι διχοτομημένη από το 1974 μετά από ελληνικό πραξικόπημα και τουρκική στρατιωτική επέμβαση. Στο βορρά υφίσταται η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (sic), η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ από το 2004, ελέγχει μόνο το νότιο τμήμα του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.