Σελίδες

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Handelsblatt : «Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Γερμανία»

«Στο πλαίσιο της αντιδικίας με την Τουρκία, η Ελλάδα αισθάνεται ότι η ΕΕ την υποστηρίζει με βαριά καρδιά. Υπάρχει κυρίως μεγάλη απογοήτευση για τη στάση της Γερμανίας»

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Μέδουσα» ήταν στην αρχαία Ελλάδα το όνομα ενός τρομακτικού τέρατος με

φιδίσια μαλλιά και λαμπερά μάτια. Σύμφωνα με το μύθο, όποιος την έβλεπε μετατρεπόταν σε πέτρα. Η αποτροπή είναι και ο στόχος της άσκησης «Μέδουσα 2020». Πρόκειται για την κωδική ονομασία της στρατιωτικής άσκησης, την οποία πέντε κράτη οργανώνουν από κοινού αυτήν την εβδομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συμμετοχή των Εμιράτων επισφραγίζει μια νέα συνεργασία. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε στο Αμπού Ντάμπι συμφωνία για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην Εξωτερική, Οικονομική και Αμυντική Πολιτική.

Η συμφωνία αποτελεί κομμάτι της διαφοροποίησης της Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας. Υπόβαθρο είναι οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία. Με πολεμικά πλοία και γεωτρήσεις, η Άγκυρα διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο τις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος δικαιούνται ως ΑΟΖ σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Αθήνα και η Λευκωσία πιστεύουν ότι πολλοί εταίροι στην ΕΕ τις υποστηρίζουν με βαριά καρδιά στη διαμάχη με την Τουρκία. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιβάλουν το αίτημά τους για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Από τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, μόνο η Γαλλία στέκεται στο πλευρό τους. Η ΕΕ μέμφεται μεν τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο ως παράνομες και απειλεί την Άγκυρα εδώ και μήνες με κυρώσεις, αλλά διστάζει να τις υλοποιήσει. Κυρίως είναι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση που πατάει το φρένο -πιθανώς λόγω της σημασίας της Τουρκίας για τη συνέχιση του Συμφώνου για τους Πρόσφυγες και λόγω των οικονομικών της συμφερόντων, ιδίως στον τομέα των εξοπλισμών. Πέρυσι, περισσότερο από το 1/3 όλων των γερμανικών εξαγωγών όπλων κατευθύνθηκε στην Τουρκία.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επέκρινε τις γερμανικές παραδόσεις όπλων στην Τουρκία με ασυνήθιστα καθαρά λόγια. Τόνισε πως δεν κατανοεί γιατί η Γερμανία «δεν στέλνει σαφές μήνυμα ότι τα κράτη θα πρέπει να συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο».

Η Ελλάδα αισθάνεται κυρίως το γερμανο-τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ως απειλή: Η Τουρκία κατασκευάζει αυτή τη στιγμή έξι γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 με άδεια από την Thyssen-Krupp. Τα υποβρύχια κατασκευάζονται μεν στην Τουρκία, αλλά τα περισσότερα από τα τεχνικά εξαρτήματα και ο οπλισμός προέρχονται από τη Γερμανία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εγκρίνει την παράδοση το 2009 και την εξασφάλισε με εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους, ύψους 2,49 δις Ευρώ. Το πρώτο υποβρύχιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει τέσσερα υποβρύχια τύπου 214. Αλλά με τα έξι τουρκικά υποβρύχια η ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα μετατοπιστεί υπέρ της Άγκυρας. Ο Δένδιας παραπονέθηκε ότι η Γερμανία προμηθεύει πολεμικά όπλα σε μια χώρα που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ».

Ο θυμός για τη γερμανική στάση δεν είναι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση μεγάλος. Και η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι επίσης απογοητευμένη. Σε μια δημοσκόπηση τον Οκτώβριο, το 71% αξιολόγησε αρνητικά τη θέση της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική αντιδικία. Το 62% είναι συνολικά δυσαρεστημένο με τη συμπεριφορά της ΕΕ. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους καταλαβαίνουν μόνο οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν σαφώς συμπαραταχθεί με την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία. Το 76% αξιολογεί τη στάση της Γαλλίας ως θετική.

Καθώς η ΕΕ δεν υιοθετεί μια σταθερή θέση, η Αθήνα δημιουργεί πλέον ένα δίκτυο νέων εταιρικών σχέσεων. Αυτό καθίσταται δυνατόν κυρίως επειδή και άλλα κράτη στην περιοχή αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ως ολοένα και πιο επιθετική.

Ήδη από τον Μάιο, η Ελλάδα, τα Εμιράτα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Γαλλία σε κοινή τους δήλωση καταδίκασαν τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις στη Μεσόγειο. Αλλά και οι προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί ηγεμονική δύναμη στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις περισσότερες χώρες της περιοχής.

«Έχουμε μοιραστεί οράματα για το μέλλον και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε ενάντια στις απειλές», δήλωσε τον Οκτώβριο στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι τρεις χώρες είχαν προηγουμένως ενώσει τις δυνάμεις τους με το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ιορδανία για να σχηματίσουν μια μεσογειακή ομάδα φυσικού αερίου. Ο Οργανισμός θα συντονίζει την εξόρυξη και εμπορία φυσικού αερίου. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από αυτόν.

Η Αθήνα δημιουργεί πλέον στενότερες επαφές και με τη Σαουδική Αραβία. Κατόπιν αιτήματος των Σαουδαράβων, η Ελλάδα θα αναπτύξει εκεί μια πυραυλική μπαταρία Patriot για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει τα έξοδα για την ανάπτυξη.

Οι νέες εταιρικές σχέσεις ευνοούνται από την χαλάρωση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ, με το οποίο η Ελλάδα συνεργάζεται επίσης πιο στενά. Η Τουρκία, η οποία διατηρεί μόνο με το Κατάρ καλές σχέσεις στη Μέση Ανατολή, απομονώνεται επομένως ακόμα περισσότερο στην περιοχή. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση στην Άγκυρα παρακολουθεί με αυξανόμενη δυσαρέσκεια τις διπλωματικές δραστηριότητες της Ελλάδας. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τις νέες συνεργασίες των Ελλήνων ως «συμμαχία του κακού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.