Σελίδες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

RND: " Πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα δισεκατομμύρια της ΕΕ"

«Η Ελλάδα λαμβάνει πάνω από 30 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό. Η πανδημία έπληξε την Αθήνα εν μέσω ελαφριάς ανάκαμψης από τη δεκαετή οικονομική κρίση. 
Τώρα σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια - και την ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας»

Στην ανταπόκριση του Gerd Höhler

από την Αθήνα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Ελλάδα, που βρίσκεται σε χρόνια κρίση, αναμένει σημαντικά ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό. Στην Αθήνα θα διοχετευτούν 32 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων έως το 2026. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των δαπανών που έχουν προγραμματιστεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Σε σχέση με το ΑΕΠ, καμία άλλη χώρα στην ΕΕ δεν θα λάβει περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα με το οποίο η ΕΕ επιδιώκει να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός έπληξε την Ελλάδα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή. Η χώρα μόλις είχε ξεκινήσει να ανακάμπτει από τη δεκαετή οικονομική κρίση που έφερε τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη ύφεση στην μεταπολεμική περίοδο για τους Έλληνες. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά ¼, ενώ ο ιδιωτικός πλούτος μειώθηκε κατά 40%. Το 2017 η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά η πανδημία οδηγεί τη χώρα πάλι στην ύφεση. Η πρόσφατη οικονομική πτώση θα έχει ως συνέπεια την άνοδο και πάλι του ποσοστού ανεργίας που αγγίζει το 17% και είναι ήδη το υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στην μείωση του χρέους. Η ποσόστωση του χρέους αναμένεται να αγγίξει νέα τιμή-ρεκόρ 208% του ΑΕΠ.

Τα περισσότερα κονδύλια αφορούν «πράσινα έργα»

Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει η Αθήνα έξυπνα και προνοητικά τα χρήματα της βοήθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπάρχον σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της ΕΕ.  Άλλωστε, το σχέδιο είναι λεπτομερές, συγκεκριμένο και πειστικό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώην τραπεζικός επενδύσεων και σύμβουλος στη McKinsey σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα χρήματα στοχευμένα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα διοχετευτεί σε «πράσινα» έργα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στην ψηφιοποίηση. Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Άλλες προτεραιότητες είναι η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, η οποία μέχρι στιγμής έχει παραμεληθεί στην Ελλάδα, η επιτάχυνση της αρμοδιότητας και η στενότερη σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με τη βιομηχανία.

Η κυβέρνηση ελπίζει να δώσει ώθηση στην αύξηση της καινοτομίας και να ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, που είναι και το κλειδί για τη μείωση του υψηλού χρέους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για τη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.