Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ARD-tagesschau: «Πρόσφυγες στη Λέσβο: Η εσκεμμένη κατάσταση ανάγκης»

Foto αρχείου

«Πρόσφυγες στη Λέσβο: Η εσκεμμένη κατάσταση ανάγκης»

Στο πλαίσιο της χθεσινής δημοσιογραφικής εκπομπής «Πανόραμα» στον δημόσιο τ/σ ARD, η οποία προβλήθηκε στις 21.45 τοπική ώρα, μεταδόθηκε βίντεο (λεπτά 23:41-29:08) για τις συνθήκες που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ στην Λέσβο. Στο σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ARD-tagesschau.de, οι

δημοσιογράφοι Armin Ghassim και Isabel Schayani επισημαίνουν, μεταξύ άλλων:

«Βιώσαμε πολλά στο ταξίδι μας, στα σύνορα. Αρκετές φορές κοιτάξαμε τον θάνατο στα μάτια. Αλλά από τότε που βρέθηκα σε αυτόν τον καταυλισμό, γνωρίζω ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα συμβαίνουν εδώ. Οι δυνάμεις μας έχουν φτάσει στο τέλος τους. Δεν μπορούμε να αντέξουμε πλέον αυτήν τη ζωή». Η Hadije H. από το Αφγανιστάν ζει στη Λέσβο με τον γιο της εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Αρχικά στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια, τώρα στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Μέχρι στιγμής δεν είχε την ευκαιρία να δικαιολογήσει την αίτησή της για άσυλο σε μια πρώτη συνέντευξη. Μερικοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες βρίσκονται στη Λέσβο εδώ και αρκετά χρόνια, μεταξύ άλλων και επειδή δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους ή στην Τουρκία.

Ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια απανθρακώθηκε πριν από τέσσερις μήνες. Έξι νεαροί Αφγανοί κρατούνται προσωρινά με την κατηγορία του εμπρησμού. Μετά τη φωτιά, χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν επί μέρες άστεγοι στους δρόμους. Σχεδόν όλοι τους αρχικά αρνήθηκαν να μετακινηθούν στο νέο καταυλισμό στον πρώην στρατιωτικό χώρο Καρά Τεπέ. Ο φόβος τους ήταν ότι δεν θα επρόκειτο για προσωρινή, αλλά μια μόνιμη λύση.

Εδώ και μήνες υπάρχει έλλειψη στα πάντα: Τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, ζεστό φαγητό. Επί μήνες και μέχρι πρόσφατα, οι μισές από τις σκηνές δεν είχαν δάπεδο. Επρόκειτο για καλοκαιρινές σκηνές, οι οποίες είναι ακατάλληλες για τον χειμώνα. Όταν βρέχει, τμήματα του καταυλισμού πλημμυρίζουν. Τα πρώτα ντους με ζεστό νερό εγκαταστάθηκαν μόλις πρόσφατα από έναν οργανισμό βοήθειας και όχι από τις αρμόδιες Αρχές. Οι διαμένοντες στον καταυλισμό επιτρέπεται να πλένονται εκεί μία φορά την εβδομάδα. Μέχρι τότε είναι υποχρεωμένοι να πλένονται μόνο με κρύο νερό, παρόλο που μερικές φορές επικρατούν μονοψήφιες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από οργανισμούς ιατρικής βοήθειας, περίπου το 40% των κατοίκων πάσχει από ψώρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν εδώ και μήνες την εκκένωση του καταυλισμού. Το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση της εκπομπής «Πανόραμα» σχετικά με την κατάσταση στον καταυλισμό.

Πώς είναι δυνατόν να επικρατούν αυτές οι συνθήκες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Τον Νοέμβριο, η Ελλάδα έλαβε πρόσθετη βοήθεια άνω των 5 εκ. Ευρώ από την ΕΕ μόνο για την υποδομή σε αυτόν τον καταυλισμό και για τους περίπου 7.500 διαμένοντες σε αυτόν. Η χώρα έχει λάβει συνολικά σχεδόν 3 δις Ευρώ από το 2015 και μετά για τη διαχείριση της Προσφυγικής Πολιτικής.

Ως ειδικός στην Μεταναστευτική Πολιτική, ο Gerald Knaus συμβούλευε τη Γερμανία και την ΕΕ για πολλά χρόνια και σχεδίασε την αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Ο ίδιος δηλώνει: «Δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων. Η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα για έναν σχετικά μικρό αριθμό προσφύγων. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει μόνο μία λογική συνέπεια: Πρέπει να θεωρήσουμε ότι όλα αυτά είναι εσκεμμένα. Αποτελεί στρατηγική απόφαση να φτάσουμε σε αυτές τις εικόνες ανθρώπων που υποφέρουν για να αποτραπεί η έλευση και άλλων. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ την προκειμένη χρονική στιγμή».

Πραγματικά, ο Αντιπρόεδρος του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης διατύπωσε τον Μάρτιο του περασμένου έτους μια τέτοια στρατηγική με αξιοσημείωτα ανοικτό τρόπο. «Για να σταματήσουν να έρχονται, θα πρέπει να ακούσουν ότι αυτοί που βρίσκονται εδώ περνάνε άσχημα», δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση. Στο ερώτημα, πώς αξιολογεί την κατάσταση στη Λέσβο σήμερα και αν θα τηρήσει αυτήν τη δήλωση, δεν απάντησε.

Ο Gerald Knaus δεν θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά: «Το κρίσιμο ερώτημα " Ποιος υποστηρίζει αυτήν τη στρατηγική;" δεν μας οδηγεί μόνο στην Αθήνα, αλλά φυσικά και  στις πρωτεύουσες των άλλων κρατών-μελών».

Από την μία πλευρά ο Horst Seehofer ενοχλήθηκε δημοσίως τον Σεπτέμβριο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια για την απροθυμία των χωρών της ΕΕ να υποδεχτούν μαζί με τη Γερμανία ανθρώπους από τα ελληνικά νησιά: «Αυτό που έχει μέχρι στιγμής προσφέρει η ΕΕ είναι κακό για την ευρωπαϊκή ιδέα. Απολύτως κακό».

Μετά διαμάχη πολλών ημερών στον κυβερνητικό συνασπισμό, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υποσχέθηκε στη συνέχεια να υποδεχθεί 1.553 ανθρώπους από τα ελληνικά νησιά. Τι έγινε σε σχέση με αυτό; Σε ερώτημα της εκπομπής «Πανόραμα», το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε ότι έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση 291 ανθρώπων -κι όλα αυτά τέσσερις μήνες μετά την πυρκαγιά. Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστεί έως το 2022 για να εκπληρωθεί η υπόσχεση. Το Υπουργείο Εσωτερικών δικαιολογεί την κατάσταση επικαλούμενο την πανδημία του κορωνοϊού και αναφέρεται στην ευθύνη των ελληνικών Αρχών για την επιλογή και ανακατανομή των ανθρώπων.

Οι ίδιες οι ελληνικές Αρχές προφανώς δεν ενδιαφέρονται πολύ για μια γρήγορη κατανομή των ανθρώπων, καθώς φοβούνται ότι οι καταυλισμοί θα γεμίσουν εξίσου γρήγορα με νέες αφίξεις. Έτσι οι άνθρωποι κρατούνται εκεί, και για να κρατήσουν άλλους μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.