Σελίδες

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

TAGESSPIEGEL: «Νέες συνομιλίες, νέα όπλα»

Υπότιτλος: «Η Τουρκία και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις μετά από πέντε χρόνια»

Η ανταπόκριση της Susanne Güsten από την Κωνσταντινούπολη αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η Τουρκία και η Ελλάδα πραγματοποιούν

από την Δευτέρα νέες διαπραγματεύσεις επί της εδαφικής τους διαμάχης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τις ένοπλες δυνάμεις τους. Οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν για 61η φορά, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ξεκινήσει από το 2002 και να έχουν διακοπεί πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι θέσεις των δύο χωρών παραμένουν αντίθετες και η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Πότε οι δύο πλευρές θα διεξάγουν τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, παραμένει ανοιχτό.

Ακόμη και πριν από τη συνάντηση υπήρξε διαφωνία ως προς την ημερήσια διάταξη. Η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να περιστραφούν γύρω από την υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών, αλλά όχι γύρω από θέματα «εθνικής κυριαρχίας». Με αυτό η Αθήνα υπονόησε τις τουρκικές διαμαρτυρίες για την εγκατάσταση ελληνικού στρατού στα νησιά του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές.

Μετά την κλιμάκωση πέρυσι των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν ιδίως η Γερμανία που επέμεινε στην επανάληψη των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων. Οι αντικρουόμενες εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πυροδότησαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μια αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας αφενός και των μελών της ΕΕ Ελλάδας και Κύπρου αφετέρου. Η ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας προσδίδει νέα οξύτητα στη διασυνοριακή διαμάχη. Η ΕΕ επέβαλε τον Δεκέμβριο νέες κυρώσεις στην Τουρκία και απείλησε με περαιτέρω κυρώσεις, εάν δεν υπάρξει έως τον Μάρτιο αλλαγή του τρόπου σκέψης στην Άγκυρα. Πρόσφατα, η Τουρκία τόνισε την διάθεσή της να τερματίσει τη διαμάχη με την ΕΕ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan χρειάζεται καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη για να βελτιώσει την κατάσταση της τουρκικής Οικονομίας.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση του Erdogan δεν έχει ακόμη μετακινηθεί από τις θέσεις της, αλλά η ΕΕ θέλει να δει από την Τουρκία συγκεκριμένα βήματα. Δεν θα αρκέσει μόνον η συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ο διάλογος είναι μεν θεμελιώδους σημασίας, αλλά αναμένονται «αξιόπιστες επιτόπου χειρονομίες».

Ο Erdogan έθεσε το Σαββατοκύριακο σε υπηρεσία μια νέα τουρκική φρεγάτα. Φέτος το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει επίσης τον πρώτο του ελικόπτερο. Αλλά και η Ελλάδα ενισχύει τον στρατό της. Την ώρα που διαπραγματευτές από τις δύο χώρες συναντιόνταν στη Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, η κυβέρνηση στην Αθήνα υπέγραψε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Florence Parly σύμβαση για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η Τουρκία παραπονιέται ότι η αλληλεγγύη των μελών της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο δυσχεραίνει την επίλυση των προβλημάτων. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί τονίζουν όμως ότι προτίθενται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Αθήνα και την Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.