Σελίδες

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ARD: «Ελλάδα / Κύπρος ποντάρουν στους εμβολιασμένους τουρίστες»

«Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να αναζωογονήσουν τον τουρισμό το συντομότερο δυνατόν, επιτρέποντας κυρίως στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί να εισέλθουν στη χώρα. Απεργάζονται ή σχεδιάζουν συμφωνίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες»

Στην ανταπόκριση της Verena Schälters από το στούντιο του ARD στην Αθήνα αναφέρονται τα

ακόλουθα:

Όποιος ταξιδεύει επί του παρόντος στην Ελλάδα πρέπει να μείνει σε καραντίνα για επτά ημέρες, χωρίς εξαίρεση. Ο κανόνας αυτός ίσχυε, ακόμη και όταν η Ελλάδα χαλάρωσε τα αυστηρά μέτρα έναντι του κορωνοϊού για δύο ή τρεις εβδομάδες.

Ο φόβος ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό ή μια από τις μεταλλάξεις του ήταν και είναι πολύ μεγάλος. Είναι μια δύσκολη κατάσταση για μια χώρα που ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Μια διέξοδος από αυτό το δίλημμα θα μπορούσε να είναι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

«Διάδρομος εμβολιασμού» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στο Ισραήλ και συμφώνησε να υπάρξει ένα είδος διαδρόμου εμβολιασμού με τον Benjamin Netanyahu. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτήν την ευκαιρία για να σας συγχαρώ για το ποσοστό με τον οποίο εμβολιάσατε και εμβολιάζετε τον πληθυσμό σας», είπε ο Μητσοτάκης στον Netanyahu. «Αυτό θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε στους ισραηλινούς τουρίστες την δυνατότητα να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιορισμούς», πρόσθεσε.

Εκτός από αυτήν την ανακοίνωση, δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Όταν ρωτήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ανέφερε ότι η συμφωνία θα πρέπει να ισχύει αμφίδρομα, δηλαδή και για τους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ.

Λίγοι Έλληνες έχουν εμβολιαστει μέχρι στιγμής

Εκεί ακριβώς έγκειται η δυσκολία: Ενώ περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί στο Ισραήλ - περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού - η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Σχεδόν το 7% έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και μόλις 2% τη δεύτερη δόση.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Μια πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ δίνει ελπίδες. Σύμφωνα με αυτήν, το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer εμποδίζει τη μετάδοση του ιού κατά περίπου 90%.

Εξάλλου, υπάρχει υπολειπόμενος κίνδυνος μετάδοσης ακόμη και από τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε τεστ πριν εισέλθουν στη χώρα, υποστηρίζει ο έλληνας Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. «Το ίδιο συμβαίνει και με άτομα που μόλις έχουν κάνει τεστ. Θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό λίγα λεπτά αργότερα ή κάποιες ημέρες αργότερα και μετά να μεταδώσουν την ασθένεια».

Ο κίνδυνος παραμένει για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί

Ωστόσο, το ταξιδιωτικό πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό σημαίνει κίνδυνο για τον ελληνικό πληθυσμό, εάν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό, αναφέρει ο καθ. Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Όταν ένας μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ατόμων ταξιδεύουν σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί, όσοι έρχονται είναι προστατευμένοι, οι άλλοι όχι», δηλώνει ο Μανωλόπουλος.

«Συνολικά, σχετική ασφάλεια και για τις δύο πλευρές θα υπάρξει, όταν και οι δύο χώρες επιτύχουν επαρκή ποσοστά εμβολιασμού. Και δεν εννοώ απαραίτητα την ανοσία αγέλης, η οποία θα ήταν ιδανική, αλλά ακόμη και το 40% θα ήταν αρκετό σε αυτήν την περίπτωση».

Η Κύπρος, που έχει παρόμοιο ποσοστό εμβολιασμού με την Ελλάδα, δεν θα περιμένει. Και η Κύπρος έχει συνάψει τουριστική συμφωνία με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πριν από μια εβδομάδα: «Από την 1η Απριλίου, ταξιδιώτες από το Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί δεν θα πρέπει ούτε να παρουσιάσουν τεστ PCR ούτε να τεθούν σε καραντίνα».

Η Κύπρος και η Ελλάδα συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να συζητά το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Προγραμματισμένες συμφωνίες και με άλλες χώρες

Εντωμεταξύ, η Ελλάδα ήδη σχεδιάζει παρόμοιες συμφωνίες με άλλες, τρίτες χώρες. Το επόμενο βήμα θα ήταν η επίτευξη συμφωνίας με τη Μεγάλη Βρετανία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο Υπουργός Τουρισμού Θεοχάρης κατέστησε σαφές ότι το γεγονός πως η Ελλάδα κλείνει αυτές τις συμφωνίες δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μόνο εμβολιασμένα άτομα. «Φυσικά δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, επειδή κάθε ταξιδιώτης πρέπει να παρουσιάζει αρνητικό τεστ προς το παρόν, θα ήταν προφανώς σπατάλη πόρων εάν γίνονταν τεστ στα εμβολιασμένα άτομα σε κάθε ταξίδι», αναφέρει ο Θεοχάρης. Πάνω απ 'όλα, ελπίζουμε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό θα δώσει τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα σύντομα, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, οπότε θα ξεκινήσει η σεζόν των διακοπών.


2 σχόλια:

  1. Γιατί πρέπει να μείνω καραντίνα 7 μέρες εφόσον κανω τεστ? Γιατί να ερθω Ελλάδα 15 μέρες διακοπές για να δω φίλους οικογένεια μόνο για 7μέρες? Ποιος είναι ο σκοπός σας τελικά? Αφηστε μας να ζήσουμε ελεύθερα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί πρέπει να μείνω καραντίνα 7 μέρες εφόσον κανω τεστ? Γιατί να ερθω Ελλάδα 15 μέρες διακοπές για να δω φίλους οικογένεια μόνο για 7μέρες? Ποιος είναι ο σκοπός σας τελικά? Αφηστε μας να ζήσουμε ελεύθερα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.