Σελίδες

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Μνημόνιο συνεργασίας Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

"Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ":

Μνημόνιο συνεργασίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με στόχο την προβολή της κληρονομιάς του Ελληνισμού στις ΗΠΑ – Θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ διαδραστικές παραγωγές 

Τις δυνάμεις τους ενώνουν

η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με στόχο την προβολή της ιστορικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, προχώρησαν χθες στη διαδικτυακή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης και μάλιστα λίγο το έτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Αιχμή του δόρατος της όλης συνεργασίας, η οποία θα δρομολογηθεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι η μεταφορά στις ΗΠΑ και η παρουσίαση όλων των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών διαδραστικών παραγωγών εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και όλων των ψηφιακών συλλογών του, ώστε αυτές να είναι επισκέψιμες όχι μόνον από τους ομογενείς μας, αλλά και από όλους τους Αμερικανούς.

Η αρχή θα γίνει με την ξενάγηση για την Αγία Σοφία

Η αρχή θα γίνει με τη μεταφορά στην Αμερική της διαδραστικής, αναλυτικής εικονικής ξενάγησης στο κέντρο της ορθόδοξης πίστης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αγία Του Θεού Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για την παραγωγή εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Αγία Σοφία, 1.500 χρόνια ιστορίας», ένα μνημειώδες έργο, προϊόν συστηματικής έρευνας πολλών ετών, δεκάδων εξειδικευμένων επιστημόνων, που προβάλλεται εδώ και αρκετά χρόνια στο θέατρο εικονικής πραγματικότητας «Θόλος», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Αναπαρίστανται με κάθε λεπτομέρεια το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός του διάκοσμος, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

Στην εξέλιξη της όλης συνεργασίας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα μεταφέρει στη συνέχεια στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες εικονικές περιηγήσεις του, όπως τη διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη της εποχής του Περικλή, περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία, τη διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών και την περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο.

«Να πάρει πίσω η Τουρκία τη λυπηρή απόφαση για την Αγία Σοφία»

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη βαθιά χαρά του και δήλωσε: «Συγκινούμαι ιδιαίτερα ως Κωνσταντινουπολίτης, καθώς η ομογένειά μας, όλες οι κοινότητές μας, οι χριστιανοί συμπολίτες μας, αλλά και όλοι οι Αμερικανοί ανεξαιρέτως, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν εικονικά στο διαχρονικό κέντρο του Χριστιανισμού, την Αγία Σοφία, και να θαυμάσουν το μοναδικό αυτό επίτευγμα που από κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μετατράπηκε πρόσφατα και πάλι σε τζαμί. Μου δίδεται για ακόμη μία φορά η ευκαιρία να καλέσω την τουρκική κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την τόσο λυπηρή απόφασή της που πληγώνει βαθύτατα το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των ορθοδόξων και όλων των χριστιανών, αλλά και ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, εξέφρασε την τεράστια τιμή και χαρά της για την υπογραφή του μνημονίου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, «την οποία ποιμαίνει», όπως είπε, «ο ιδιαίτερα άξιος φυσικός, πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης της ομογένειάς μας, αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Μαζί του φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα και να μεταφέρουμε σε όλες τις ελληνοαμερικανικές κοινότητές μας τον πλούτο της ιστορικής θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το πρώτο βήμα μας είναι να δώσουμε σε όλους τους ομογενείς μας την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στο κόσμημα της ορθόδοξης πίστης μας, την Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη για την οικουμενική διάσταση αυτού του εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.