Σελίδες

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Μιχάλης Πατένταλης: "η τέχνη και ο πολιτισμός πρέπει να μεταφέρουν αισιοδοξία"

Μιχάλης Πατένταλης, Συγγραφέας,  Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας με έδρα το Ντίσελντορφ

Από το αφιέρωμα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά στην κατάσταση και στις προοπτικές των ελληνικών συλλογικοτήτων στην πανδημία του κορωνοίού. Θέσαμε τα ίδια τρία ερωτήματα σε Προέδρους / εκπροσώπους ελληνικών συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με στόχο να ακούσουμε την άποψη των πρωταγωνιστών για το πόσο επηρέασε -και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη- η πανδημία τη λειτουργία των συλλόγων και των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Τα ερωτήματα που θέσαμε :

Α)  τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων. 

Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους

Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Α. Αν κάποιος προσπαθούσε να φανταστεί την  σημερινή κατάσταση που βιώνουμε ως ανθρωπότητα, θα περιέγραφε ένα έργο επιστημονικής φαντασίας, όπου η ανθρώπινη επαφή και η πολιτιστική διάδραση, μεταβιβάζετε σε ένα ψηφιακό επίπεδο. Η εξάπλωση της πανδημίας μας έδειξε πως το σενάριο αυτό έγινε πραγματικότητα, στην οποία τόσο εμείς, ως ατομικές οντότητες, αλλά και ως πολιτιστικοί φορείς, είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε παρά τις αντίξοες συνθήκες, χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες. Ως Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας είχαμε δύο επιλογές. Να αναστείλουμε όλες μας τις δραστηριότητες, λογοτεχνικές βραδιές, συνεδριάσεις, καλλιτεχνικές συνεργασίες με άλλους φορείς, ή με γρήγορα αντανακλαστικά, να δημιουργήσουμε μια νέα προσβασιμότητα στους χώρους της ψηφιακής συνάντησης. Επιλέξαμε τον δεύτερο δρόμο επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο προσέγγισης του κοινού και του ακροατηρίου μας. Βέβαια ένα ψηφιακό περιβάλλον, δεν μπορεί να αντικαταστήσει με τίποτα την ανθρώπινη επαφή, που είναι και η πηγή ζωής για την τέχνη και ιδιαίτερα για την λογοτεχνία. 

Β. Δεδομένων των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, η ΕΕΣΓ επαναπροσδιόρισε το πρόγραμμά της, μεταφέροντας την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της σε διαδικτυακή μορφή. Δημιουργήσαμε την Λογοτεχνική online πλατφόρμα όπου τα μέλη μας παρουσιάζουν τα βιβλία τους. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη. Εκατοντάδες φίλοι της ελληνογερμανικής λογοτεχνίας παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις αυτές, σχολιάζοντας θετικά αυτήν μας την πρωτοβουλία. Δημιουργήσαμε το ηλεκτρονικό περιοδικό «Λογογραφία», πήραμε μέρος στην Διεθνή έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης διαδικτυακά, συμμετείχαμε στο παγγερμανικό συνέδριο για την διάδοση της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στην Γερμανία, παρουσιάσαμε την δουλειά μας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. 

Γ. Δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το μέλλον. Ο φόβος και η ανησυχία για το πόσο τα περιορίστηκα μέτρα που πάρθηκαν θα είναι προσωρινά ή όχι, μας οδηγεί στην ανασφάλεια  και στα γρανάζια προδιαγεγραμμένων πολιτικών αστυνομοκρατίας. Όμως η τέχνη και ο πολιτισμός πρέπει να μεταφέρουν αισιοδοξία στους ανθρώπους. Η πανδημία θα λάβει τέλος και τότε θα πρέπει οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό, να επαναπροσδιορίσουν το στάτους κβο που τους οδήγησε πολλές φορές σε έναν ανούσιο ανταγωνισμό. Οδεύουμε σε μια νέα εποχή με «μεταλλάξεις» και είναι στο χέρι μας να απαγκιλωθούμε από παραδοσιακές δομές και να προτείνουμε νέες. Να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία από το παρελθόν προσαρμόζοντάς τα στο νέο που έρχεται. Αλλά η ζωή πολλές φορές προλαβαίνει τα σχέδια μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.