Σελίδες

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Ευτυχία Σαβιολάκη: "Ας είμαστε αισιόδοξοι."

Από το αφιέρωμα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά στην κατάσταση και στις προοπτικές των ελληνικών συλλογικοτήτων στην πανδημία του κορωνοίού. Θέσαμε τα ίδια τρία ερωτήματα σε Προέδρους / εκπροσώπους ελληνικών συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με στόχο να ακούσουμε την άποψη των πρωταγωνιστών για το πόσο επηρέασε -και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη- η πανδημία τη λειτουργία των συλλόγων και των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Τα ερωτήματα που θέσαμε :

Α)  τι επιπτώσεις έχει η πανδημία

στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων. 

Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους

Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Ευτυχία Olowson Σαβιολάκη, 

Πρόεδρος Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης

Α) Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς. 

Σαφώς και είναι μεγάλη η επίδραση και στους πολιτιστικούς συλλόγους και στις δραστηριότητές τους καθώς αναστάλθηκαν όλες οι εκδηλώσεις με φυσική παρουσία.

Οι σύλλογοι αντιμετωπίζουν έτσι και οικονομικό πρόβλημα (κάποιοι μεγαλύτερο  κάποιοι μικρότερο ανάλογα με τα τρέχοντα έξοδα και τις υποχρεώσεις τους) καθότι τα έσοδα εκπίπτουν. 

Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η διαφύλαξη της υγείας όλων μας και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Ελπίζουμε όταν ξεπεράσουμε πλέον το κίνδυνο να επιστρέψουμε και πάλι στη γνωστή μας πραγματικότητα και μάλιστα με περισσότερη όρεξη και ζήλο και να μην υπάρχουν μακροχρόνιες επιρροές. 

Β)  Αναζητώντας άλλους τροπους λειτουργίας και επικοινωνίας στραφήκαμε πολλοί από εμάς σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, Ευτυχώς η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. 

Η παγκρητική ομοσπονδία Ευρώπης χρησιμοποίησε από πολύ νωρίς αυτό το μοντέλο εκδηλώσεων και έτσι διοργάνωσε τρια ζωντανα διαδικτυακά αφιερώματα για να τιμήσει έστω και με αυτό τον τρόπο τις επετείους ιστορικών γεγονότων, όπως τη Μάχη της Κρήτης, η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου τα οποία και είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολλοί Κρητικοί και φίλοι της Κρήτης ανά την υφήλιο. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να τιμάμε όλους τους ήρωες της ιστορίας μας που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας.

Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις είναι σίγουρα μια διέξοδος από την απραξία και ένας τρόπος επικοινωνίας αλλά δεν είναι υποκατάστατο και δεν μπορούν να θεωρηθούν ισότιμες με τις εκδηλώσεις που έχουμε φυσική παρουσία. Πλην όμως ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να συνεχιστούν ως επιπλέον προσφορά δράσης σε ευρύτερο κοινό. Κυρίως για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα είναι ένας πολύ καλός τρόπος επικοινωνίας με τα μέλη τους καθώς ξεπερνιούνται τα σύνορα και εκπίπτουν τα διαδικαστικά εμπόδια αλλά και τα έξοδα. 

Γ) Προσωπικά πιστεύω ότι η εποχή μετά την πανδημία δεν θα είναι ίδια με την εποχή προ πανδημίας. Σίγουρα οι καταστάσεις που βιώνουμε και που επηρεάζουν σημαντικά και την ψυχολογική μας κατάσταση θα αφήσουν τα σημάδια τους τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Ελπιζω ότι η δίψα για κοινωνικές επαφές για πολιτισμό και παράδοση θα υπερνικήσει το φόβο και έτσι να το ξεπερασουμε γρήγορα και να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας.

Ελπιζω να χρησιμοποιήσουμε όμως την εμπειρία που αποκτήσαμε την περίοδο της πανδημίας, ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και με καλύτερες συνεργασίες και δικτύωση να πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Ειδικά η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας είναι ένας τρόπος καλύτερης  προσέγγισης της νεολαίας στους πολιτιστικούς συλλόγους. Ας είμαστε αισιόδοξοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.