Σελίδες

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Η Siemens Energy καταργεί 7.800 θέσεις εργασίας

Μέχρι το 2025 η εταιρεία θα καταργήσει συνολικά 7.800 θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων τις 3.000 στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη μείωση προσωπικού προγραμματίζεται για το 2023. Τρεις στις τέσσερις θέσεις που θα καταργηθούν αφορούν τη διοίκηση και το μάνατζμεντ.

Στόχος της Siemens Energy είναι να μειώσει το κόστος παραγωγής στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ,

χρηματοδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει προς το παρόν τον κλάδο του φυσικού αερίου.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της Γερμανικής Τηλεόρασης (ARD) ο επικεφαλής της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ, εξηγεί: «Πιστεύουμε στο φυσικό αέριο ως ενδιάμεση λύση, αλλά για να την χρηματοδοτήσουμε θα πρέπει να έχουμε κέρδη και σήμερα αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας. Πρέπει λοιπόν να λάβουμε μέτρα, ώστε να μπορούμε να επενδύσουμε στις τεχνολογίες του μέλλονος». Στα νέα «μέτρα» περιλαμβάνεται και η απόφαση της Siemens Energy να μην συμμετέχει πλέον σε διαγωνισμούς για την κατασκευή λιγνιτωρυχείων. Άλλωστε από το 2021 και σταδιακά μέχρι το 2030 υλοποιείται η στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την «απολιγνιτοποίηση» της χώρας. Στόχος είναι να καλύπτεται το 2030 από ανανεώσιμες πηγές το 65% των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας.

Κατά προτίμηση χωρίς απολύσεις

Σήμερα η Siemens Energy απασχολεί 91.000 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές σε ποιες μονάδες θα εφαρμοστεί η απόφαση για μείωση προσωπικού. Ο Κρίστιαν Μπρουχ εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Δεν θέλουμε να κλείσουμε ολόκληρες μονάδες και επίσης έχουμε ανακοινώσει την πρόθεσή μας να αποφύγουμε απολύσεις. Γι αυτό υπογράψαμε την περασμένη εβδομάδα με το συνδικάτο IG Metall και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην επιχείρηση μία ‘συμφωνία για το μέλλον’ με στόχο να διαμορφώσουμε από κοινού τις διαδικασίες».

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου IG Metall Γιούργκεν Κέρνερ προειδοποιεί ότι «τα μέτρα αναδιάρθρωσης πρέπει να υλοποιηθούν με σεβασμό για τους εργαζόμενους, χωρίς απολύσεις και με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον». Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υπενθυμίζει ότι πριν από χρόνια ο επικεφαλής της μητρικής Siemens Τζο Κέιζερ είχε αποφασίσει να κλείσει το εργοστάσιο στην πόλη Γκέρλιτς της Ανατολικής Γερμανίας, μία από τις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές της χώρας, αλλά αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Πρώτος στόχος η κερδοφορία

Το τηλεοπτικό δίκτυο ARD εκτιμά ότι, εκτός από το προσωπικό, η Siemens Energy θέλει να μειώσει τις δαπάνες για εξωτερικούς προμηθευτές, για logistics και για υπηρεσίες πληροφορικής, με στόχο να αυξήσει το περιθώριο κέρδους της επιχείρισης (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) από το σημερινό 6,5% στο 8,5% μέχρι το 2023.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κλάδος της ενέργειας διαχωρίστηκε από τη μητρική Siemens και μπήκε στο Χρηματιστήριο. Μέσα σε λίγους μήνες η τιμή της μετοχής παρουσίασε άνοδο κατά 48%. Στα τέλη του 2020 η Siemens Energy κατέγραφε ζημίες, ωστόσο σήμερα φαίνεται να εμφανίζει κέρδη που πλησιάζουν τα 100 εκ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των κερδών οφείλεται στην Siemens Gamesa, εταιρία για την παραγωγή ανεμογεννητριών με έδρα το Αμβούργο, που συμμετέχει κατά 67% στη Siemens Energy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.