Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Κοζάνη: Ανέγερση προτομής Χρύσανθου στην γενέτηρά του

Ο πολιτιστικός σύλλογος Οινόης Κοζάνης "Χρύσανθος"σχεδιάζει την ανέγερση προτομής του Χρύσανθου Θεοδωρίδη μια πρωτοβουλία που στηρίζουν πρόσωπα και σύλλογοι του απόδημου καθώς στην 50χρονη πορεία του ήταν πολλές οι φορές που συμμετείχε σε εκδηλώσεις συλλόγων ποντίων στη διασπορά και είχε αναπτύξει  σχέσεις με απόδημους.

O τραπεζικός λογαριασμός του συλλόγου:


  • Αttica Bank: 
  • IBAN: GR43 0160 8810 0000 0008 5174 274
  • SWIFT/BIC ATTI GRAA XXX
  • Δικαιούχος ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΝΟΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ "ΧΡΥΣΝΑΘΟΣ"
  • Politistikos Syllogos Oinois Kozanis "Chrisnathos"

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος με το ποσό που θα συγκεντρωθεί εκτός της κατασκευής της προτομής θα συμπεριλαμβάνεται η βάση από μάρμαρο, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, μια απεικόνιση σε μάρμαρο με θέμα την Γενοκτονία και η κατάθεση των σχεδίων (τοπογραφικά και σχέδια κατόψεων) στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όσοι τον γνωρίσαμε, αγαπήσαμε και εκτιμήσαμε την προσφορά του στο παραδοσιακό τραγουδι ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η πολιτεία. Οι πολλοί με λίγα και όλοι μαζί μπορούμε.

Επικοινωνία : Μύρων Κυνηγόπουλος (Πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου) τηλ. +30 697 222 83 37

Ποιος ήταν ο Χρύσανθος

Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης τραγούδησε για πάνω από 50 χρόνια τα πάθη, την ελπίδα των ξεριζωμένων Ποντίων προσφύγων. Γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης από γονείς Πόντιους που κατάγονταν από το Καρς του Καυκάσου. Με την έκρηξη του Εμφυλίου Πολέμου ήρθε με την οικογένεια στην Δραπετσώνα.

Με το ποντιακό τραγούδι ασχολήθηκε από μαθητής Γυμνασίου. Τραγούδησε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αθηνών με τα συγκροτήματα των Παπαβραμίδη και Σπανίδη από το 1951 ως το 1958. Το 1959 πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου έμεινε συνεχώς μέχρι το 1975. Εκεί συνεργάστηκε με τον βετεράνο και ανεπανάληπτο λυράρη Γώγο. Ο Χρύσανθος μαζί με τον Γώγο για πρώτη φορά έβαλε την ποντιακή μουσική σε κέντρα διασκέδασης ξεκινώντας από την Καλαμαριά και την Πολίχνη.

Παράλληλα με το ποντιακό τραγούδι από το 1973 συνεργάστηκε με το μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι και συμμετείχε στο δίσκο του «Ακολουθία» με τους Νίκο Ξυλούρη και Δήμητρα Γαλάνη. 

Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου 2005, σε ηλικία 71 ετών.

Πηγή βιογραφικού sansimera.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.