Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Μπάγερν ή Λειψία; Ποιον θέλουν πρωταθλητή οι φίλαθλοι

Όλα δείχνουν ότι μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Λειψίας θα κριθεί το φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Γερμανία. 

Ποιον θέλουν όμως οι φίλαθλοι των υποοίπων 16 ομάδων της πρώτης κατηγορίας (Bundesliga) για πρωταθλητή;

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η μόνιμη (σχεδόν) πρωταθλήτρια Μπάγερν που δημιουργεί αντιπάθειες από την άλλη η νεοσύστατη Λειψία των δώδεκα

χρόνων (παίζει στην 1η κατηγορία από το 2016) που με τα εκατομμύρια της «Red Bull» ανέβηκε σε χρόνο ρεκόρ από τα τοπικά στην Μπουντεσλίγκα και έχει δημιουργήσει ένα "κίνημα" απέχθειας στους  Γερμανούς φιλάθλους. «Δεν παραδινόμαστε στα λεφτά ενός αναψυκτικού», είναι το σύνθημα που ακούγεται παντού, όπου ταξιδεύει η Λειψία.

Τώρα που η Λειψία έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να κερδίσει το πρωτάθλημα αποκτά και η απάντηση τωβ φιλάθλων ιδιαίτερη "αξία".

Την έρευνα πραγματοποίησε για λογαριασμό της SPORT BILD το "βαρόμετρο της Bundesliga" (Bundesligabarometer) που θεωρείται το μεγαλύτερο πορτάλ αθλητικών ερευνών στην Γερμανία .

Τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Υπέρ της Μπάγερν ήταν το 53,2% των ερωτηθέντων
  • Υπέρ της Λειψία το 46,8%

Τη μεγαλύτερη συμπάθεια για την ομάδα της ανατολικής Γερμανίας έδειξαν στην έρευνα οι φίλαθλοι της Μπαγερν Λεβερκούζεν (59%) ενώ για την Μπάγερν οι φίλαθλοι του Augsburg (59,8%)

Σε παράλληλη έρευνα του ίδιου πορτάλ το 89,8% θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το πρωτάθλημα απέκτησε πάλι αγωνία σχετικά ε το ποιος θα αναδειχτεί πρωταθλητής ενώ το 73,5% θεωρεί ότι τελικά πάλι η Μπάγερν θα βρεθεί την 34η αγωνιστική (τελευταία) στην κορυφή του πίνακα με μόλις το 19,7% να πιστεύει ότι αυτό θα το κατορθώσει η Λειψία.

Γιατί οι φίλαθλοι των παραδοσιακών ομάδων είναι ενάντια στην Λειψία και το Χόφενχάιμ

Ο λόγος είναι το "50+1", το οποίο αποτελεί μία παράδοση ενάντια στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, και υπερασπίζονται συνεχώς οι οπαδοί των περισσότερων ομάδων της Bundesliga κυρίως των παραδοσιακών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 50+1

Ο νόμος του 50+1 είναι η μετοχική σύνθεση που επιτρέπεται να έχει μία γερμανική ομάδα, προκειμένου να πάρει άδεια συμμετοχής στην Bundesliga και την 2. Bundesliga. Ο νόμος αναφέρει ότι το ίδιο το κλαμπ, δηλαδή η ένωση μελών, κατέχει το 50% +1 των μετοχών της ομάδας και το υπόλοιπο μπορεί να ανήκει σε άλλες εταιρείες. Κάπως έτσι, διαβεβαιώνεται ότι τα μέλη της ομάδας έχουν την πλειοψηφία των ψήφων για τη λήψη μίας απόφασης.

Πώς μεταφράζεται αυτό στη μετοχή σύνθεση μίας ομάδας; Ας πάρουμε το παράδειγμα της Μπάγερν Μονάχου, μίας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες στην Ευρώπη. Το 75% των μετοχών της ανήκει στο ίδιο το κλαμπ με την επωνυμία "FC Bayern München eV", το 8,33% στην "ADIDAS AG", το 8,33% στην "AUDI AG" και το υπόλοιπο 8,33% στην "Allianz SE".

Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα παραμένει συνδεδεμένη με την κοινότητα, ενώ αποφεύγεται η οικονομική αβεβαιότητα. Αυτό γίνεται προκειμένου να εξασφαλίζεται το μέλλον του συλλόγου και να μην εξαρτάται από έναν επιχειρηματία. 

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Ωστόσο, ο νόμος αυτός έχει και κάποια παραθυράκια. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται σε ένα πρόσωπο ή μία εταιρεία να ελέγξει την πλειοψηφία των μετοχών της ομάδας, αρκεί να την χρηματοδοτούν τα προηγούμενα 20 χρόνια σταθερά. Η Μπάγερν Λεβερκούζεν ελέγχεται από την φαρμακοβιομηχανία "Bayer", εφόσον το κλαμπ ιδρύθηκε από εργάτες της εταιρείας, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της ομάδας.

Γιατί οι οπαδοί στη Γερμανία μισούν Λειψία και Χόφενχαϊμ



Ωστόσο, την εξαίρεση αυτή έχουν εκμεταλλευτεί τα τελευταία χρόνια κι άλλες δύο ομάδες, όπως η Χόφενχαϊμ και η Λειψία προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις του φίλαθλου κοινού στη Γερμανία.


ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΨΙΑΣ

Οι δύο νέες ομάδες που έχουν, λοιπόν, "σπάσει" τον κανόνα του 50+1 είναι η Χόφενχαϊμ με τη Λειψία (Το ίδιο συμβαίνει και με την Βόλφσμπουργκ, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας κατέχει η Volkswagen, καθώς όπως και στην περίπτωση της Μπάγερ Λεβερκούζεν, η ομάδα ιδρύθηκε από εργάτες της εταιρείας αυτοκινήτων και χρηματοδοτούνταν από αυτή).

H DFL επέτρεψε στον Ντίτμαρ Χοπ, τον ιδιοκτήτη της πολυεθνικής εταιρείας softwarε "SAP",  να πάρει τον απόλυτο έλεγχο των "μπλε" το 2014. Ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος χρηματοδοτούσε την Χόφενχαϊμ από το 2000 βοηθώντας την ομάδα, όπου είχε αγωνιστεί και ως ποδοσφαιριστής, να σκαρφαλώσει από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες μέχρι την Bundesliga και την έξοδο στο Champions League.

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέκυψαν με το ζήτημα της Λειψίας. Αρχικά η Red Bull εφηύρε την ονομασία του συλλόγου "RasenBallsport Leipzig e.V" (RasenBallsport σημαίνει άθλημα μπάλας στο χορτάρι) το 2009 ώστε να συμφωνεί με τον κανονισμό του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος αναφέρει ότι "τροποποιήσεις, προσθήκες ή επανασχεδιασμοί ονομασίας και σήματος συλλόγων για διαφημιστικούς σκοπούς δεν επιτρέπονται", αλλά και να παραπέμπει η ονομασία της ομάδας "RB Leipzig" στην εταιρεία.

Γιατί οι οπαδοί στη Γερμανία μισούν Λειψία και Χόφενχαϊμ

Η Λειψία πήγε ξεκάθαρα κόντρα στο νόμο του 50+1 όταν το 2014/2015 χρειαζόταν να γίνει επαγγελματική για να συμμετέχει στην 2. Bundesliga. Η λίγκα ανακοίνωσε από τις 22 Απριλίου ότι θα χορηγούσε άδεια στη Λειψία, αρκεί να συμμορφωνόταν σε τρεις απαιτήσεις της, που είχαν να κάνουν με το έμβλημα και τη διοίκηση του συλλόγου. Αιτήματα που δεν έγιναν αρχικά δεκτά.

Το πρώτο από τα τρία πράγματα που η DFL ζήτησε να αλλάξουν ήταν το σήμα, το οποίο παρέπεμπε ευθέως στην αυστριακή εταιρεία. Το δεύτερο ήταν ο τρόπος διοίκησης του συλλόγου, ώστε να μην παίρνουν τις αποφάσεις για την ομάδα στελέχη της Red Bull και το τρίτο ήταν να μειωθούν τα εμπόδια για την εγγραφή μελών στον σύλλογο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ντίτριχ Μάτεσιτς, αντέδρασε και απείλησε να παρατήσει το πρότζεκτ, κάτι που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην κοινότητα της Λειψίας.

Τελικά, οι δύο πλευρές προέβησαν σε συμβιβαστικές λύσεις, όσον αφορά το έμβλημα και τον τρόπο οργάνωσης και έτσι η Λειψία πήρε την επαγγελματική άδεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.