Σελίδες

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Σχόλιο ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ: Η "αντεπίθεση" της Μέρκελ

Η χθεσινή συνέντευξη της Μέρκελ στο ARD (Anne Will) έδειχνε να είναι ένα δημόσιο μήνυμα στους Πρωθυπουργούς των Ομόσπονδων Κρατιδίων.

"Ένα χρόνο προσπαθώ με συμβιβασμούς να πετύχουμε μια ενιαία στρατηγική κατά της πανδημίας αλλά ακόμη και τους

συμβιβασμούς υπάρχουν κάποιοι που δεν τους εφαρμόζουν. Αν συνεχίσει η κατάσταση αυτή και τις επόμενες μέρες θα αντιδράσω" Αυτό θα μπορούσε να ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής συνέντευξης.

Λίγες μέρες μετά το "συγνώμη" η Καγκελάριος έστειλε πολαπλά μηνύματα.

"Μερικοί δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης" είπε στη συνέντευξη και με "μερικοί" εννοούσε τα ομόσπονδα κρατίδια και για όσους δεν είχε γίνει κτανοητό συμπλήρωσε :

"Ορισμένα κρατίδια κατά τα φαινόμενα δεν συνειδητοποιούν την σοβαρότητα της κατάστασης, πρόσθεσε. Προφανώς κάποιοι συντηρούν αυταπάτες σχετικά με την πανδημία και την επικινδυνότητα των μεταλλάξεων του ιού"

Όταν ερωτήθηκε για την μη εφαρμοζόμενη με συνέπεια από ορισμένα κρατίδια άρση της χαλάρωσης των μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, είπε: «Υπάρχουν πολλά κρατίδια που ερμηνεύουν πολύ διασταλτικά την ρύθμιση και αυτό δεν με γεμίζει με χαρά». Σε αυτά περιλαμβάνεται και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η οποία κυβερνάται από τον νέο Πρόεδρο του CDU, δηλ. του κόμματος της Μέρκελ, Armin Laschet.

Σε σχέση με το Σάαρλαντ (επίσης με Πρωθυπουργό της CDU), το οποίο ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει μέτρα ανοίγματος μετά το Πάσχα, η Merkel επεσήμανε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν είναι σταθεροί. «Γι’ αυτό και δεν είναι τώρα η ώρα να εξετάσουμε μία τέτοια πολιτική. Με συχνότητα την τελευταία εβδομάδα άνω του 100, δεν υπάρχει σύμφωνα με τις κοινές αποφάσεις κανένα περιθώριο διακριτικής ευχέρειας» τόνισε η Merkel.

Από την κριτική της Μέρκελ δεν"γλίτωσαν" ούτε οι επιχειρήσεις καθώς δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη (εφαρμογή Homeoffice και τεστ σε εργαζομένους) δηλώνοντας ότι  θα "προβεί σε πλήρη αξιολόγηση μετά από μερικές ημέρες και αν τα πράγματα δεν αλλάξουν δραματικά, θα εξετάσει την αναπροσαρμογή των ρυθμίσεων για την Υγεία στον χώρο εργασίας".

Η "αντεπίθεση" της Μέρκελ ολοκληρώθηκε με την αναφορά στις κοινές συσκέψεις με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων

 «Δεν χρειαζόμαστε μία διάσκεψη των Πρωθυπουργών, χρειαζόμαστε δράση στα κρατίδια» ήταν η απάντησή της στο ερώτημα αν  θεωρεί απαραίτητη την επίσπευση της συνάντησης με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων -αυτό (ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης Winfried Kretschmann).

Η Καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ενδεχομένως να παρέμβει, σε περίπτωση που τα κρατίδια δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα

"Η διεξαγωγή συνάντησης κάθε τέσσερις εβδομάδες είναι μία πρακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πολλοί τοπικοί Πρωθυπουργοί θα έχουν σίγουρα αυτήν την άποψη. «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και τα κρατίδια χρειάζονται το ένα το άλλο», δήλωσε η Merkel. «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τίποτα ο ένας χωρίς τον άλλον, αλλά τον τρόπο που αυτό θα γίνεται θα πρέπει να τον επανεξετάσουμε».

Όταν η Merkel απέσυρε την περασμένη Τετάρτη το αμφιλεγόμενο μέτρο για σκληρό Lockdown τις ημέρες του Πάσχα και ζήτησε συγνώμη από όλους τους πολίτες , δηλώνοντας πως «αυτό το λάθος είναι αποκλειστικά και μόνο δικό μου» παρείχε ουσιαστικά προστασία στους τοπικούς Πρωθυπουργούς, οι οποίοι έλαβαν την απόφαση μαζί με την Καγκελάριο.

Χθες στη συνέντευξη η Μέρκελ έδειξε να δίνει μια τελευταία -δημόσια πλέον- ευκαιρία στους Πρωθυπουργούς τις επόμενες μέρες να τηρήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί. 

Εάν αυτό δεν συμβεί «μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», θα πρέπει να εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να ρυθμιστεί η κατάσταση σε εθνικό επίπεδο. «Αυτό έχω ορκιστεί να κάνω στο αξίωμά μου, αυτή είναι η υποχρέωσή μου». Μια πιθανότητα θα ήταν «να ξαναδούμε τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις και να πούμε πολύ συγκεκριμένα τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτήν την περίπτωση».

Η "συγνώμη" της Μέρκελ μπορεί να εκτιμήθηκε θετικά από τα περισσότερα κόμματα και την κοινωνία αλλά ταυτόχρονα έπληξε την εικόνα της στο επίπεδο της δυνατότητας να μπορεί να χαράξει ενιαία εθνική πολιτική κατά της πανδημίας.

Η Μέρκελ από χθες όμως έδειξε ότι δεν είναι άλλο διαθετειμένη να συνεχίσει να διατηρείται η εικόνα αυτή και ότι είναι αποφασισμένη να οδήγήσει - αν το κρίνει αναγκαίο - μόνη της της χώρα στην μάχη κατά της πανδημίας. 

Και άλλο ένα συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο από χθες. Η Γερμανία θα οδηγηθεί τις επόμενες μέρες σ ένα σκληρό λοκντάουν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.