Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Frankfurter Rundschau «Ελλάδα - 27 χιλιόμετρα ατσάλι στα σύνορα»

 «Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση εναντίον των προσφύγων -27 χιλιόμετρα ατσάλι στα σύνορα»

Υπότιτλος: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων στη χώρα. Για τον σκοπό αυτό χτίζει ένα τείχος στον ποταμό Έβρο, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα»

Η ανταπόκριση του Ferry Batzoglou από τις Φέρες αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Οι Φέρες βρίσκονται στη βορειοανατολική Ελλάδα στον παραμεθόριο ποταμό Έβρο, λίγο πριν ο ποταμός, ο οποίος σχηματίζει τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα κατά μήκος 200 χιλιομέτρων, εκβάλει στο Βόρειο Αιγαίο. Σε αυτό το σημείο, το φρούριο «Ελλάδα» είναι ακόμα γεμάτο τρύπες.

Τα ρηχά και βαλτώδη σημεία του ποταμού προσελκύουν διακινητές και πρόσφυγες. Στόχος τους είναι να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ΕΕ. Για πολλούς, η χώρα-προορισμός είναι η Γερμανία. Αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Αλλά στις Φέρες η είσοδος στην ΕΕ είναι ευκολότερη από οπουδήποτε αλλού στον Έβρο. Και είναι ούτως ή άλλως πιο εύκολη απ’ ό,τι στο Ανατολικό Αιγαίο. Σε αυτήν την περιοχή η Ελλάδα χτίζει έναν νέο φράχτη στα σύνορα. Ο σκοπός είναι η αποτροπή εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Το νέο τείχος θα έχει μήκος 27 χιλιόμετρα, ύψος πέντε μέτρων, θα είναι κατασκευασμένο εν μέρει από ατσάλι και θα εκτείνεται σε τρία τμήματα. Το κόστος του θα ανέλθει στα 63 εκ. Ευρώ. Οκτώ πύργοι παρακολούθησης θα ανεγερθούν για να παρακολουθούν επιτόπου τα σύνορα από αέρος.

Ο συνοριακός φράκτης μήκους δώδεκα χιλιομέτρων στην περιοχή των Καστανιών, 104 χιλιόμετρα βόρεια των Φερών, ο οποίος ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012, θα ενισχυθεί και θα υψώνεται από τα 3,50 μέτρα σήμερα στα 4,30 μέτρα. Ο Έβρος στο σημείο αυτό ρέει σε τουρκικό έδαφος και δεν οριοθετεί τα σύνορα.

Το τείχος θα είναι γενικά έτοιμο μέχρι τον Απρίλιο. Και οι Έλληνες είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το έργο. Η κυβέρνησή του υπέγραψε στις 31 Αυγούστου σχετικό συμβόλαιο με τέσσερις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. «Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Ο συνοριακός φράκτης στις Φέρες αναμένεται να προστατεύει και από τις πλημμύρες. Οι γειτονικές γεωργικές περιοχές πλήττονται συχνά από το φαινόμενο. Επιπλέον κατασκευάζονται δρόμοι για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία. Οι αγρότες που διαμένουν στην περιοχή θα μπορούν επίσης να τους χρησιμοποιούν.

Εάν ένα ινστιτούτο δημοσκοπήσεων ρωτούσε τους ανθρώπους στις Φέρες πώς νοιώθουν για το νέο συνοριακό φράχτη, σχεδόν όλοι θα απαντούσαν: «Ο συνοριακός φράκτης θα έπρεπε να είχε ανεγερθεί νωρίτερα». Το πόσο έχει αλλάξει η διάθεση του τοπικού ελληνικού πληθυσμού μετά την αρχική συμπάθεια προς τους πρόσφυγες αποκαλύφθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, όταν και ξέσπασε σοβαρή κρίση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στον Έβρο.

Αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ελλάδα, χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 στην συνοριακή διάβαση των Καστανιών. Ο Erdogan απείλησε να στείλει «εκατομμύρια» μεταναστών στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες σφράγισαν τα σύνορά τους -με κανόνια νερού, δακρυγόνα, χειροβομβίδες, λαστιχένιες σφαίρες. Οι κάτοικοι των Καστανιών, των Φερών και άλλων παραμεθόριων πόλεων υποστήριξαν τις ελληνικές δυνάμεις. Τη νύχτα, αγρότες και ένστολοι άνδρες περιπολούσαν τον ποταμό με τα τρακτέρ τους. Οι γυναίκες συγκέντρωναν πακέτα με φαγητό και τα έδιναν στους στρατιώτες, τους συνοριοφύλακες και τους αστυνομικούς.

Η πλειονότητα των Ελλήνων αντιτίθεται στους ανθρώπους που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Το δηλώνουν χωρίς περιστροφές, όταν τους ρωτά κανείς γι’ αυτό. Αισθάνονται ότι τα όρια των αντοχών τους έχουν ξεπεραστεί και ότι η ΕΕ τους έχει εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2015 έως το 2020 συνολικά 1,2 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

Το αφήγημα είναι ότι ο Erdogan και το AKP χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στην Τουρκία ως μέσο για να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα. Οι ομάδες ανθρώπων που εστάλησαν από τον Erdogan προς την Ελλάδα αποτελούν μέσα ενός «υβριδικού πολέμου» εναντίον της Ελλάδας, κάτι μεταξύ πολέμου και ειρήνης, και σχετίζονται με στοχευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας καθώς και επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο. Η Τουρκία είναι ένας επικίνδυνος, αδίστακτος και ύπουλος γείτονας, υποστηρίζεται.

Τουλάχιστον στον Έβρο, ο Erdogan εγκατέλειψε την προσπάθεια στα τέλη Μαρτίου 2020. Οι τουρκικές Αρχές μετέφεραν όσους είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα στον Έβρο πίσω στην ενδοχώρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί θυμούνται «το έπος του Έβρου» ως νίκη εις βάρος του Erdogan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.