Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Handelsblatt: «Ανοιχτή η κούρσα για τη θέση στην κορυφή του ΟΟΣΑ»

«Ο νέος ΓΓ του Οργανισμού θα αναγορευτεί ήδη τον Μάρτιο. Εκ πρώτης όψεως είναι δύο οι υποψήφιοι που αγωνίζονται για τη θέση, αλλά υπάρχει ακόμη μία "συμβιβαστική υποψήφια"»

Η ανταπόκριση του Thomas Hanke από το Παρίσι αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου θα αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί μελλοντικά του ΟΟΣΑ. Συνήθως η θέση του ΓΓ δεν συγκαταλέγεται σε εκείνες τις θέσεις που προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, διεξάγεται κανονική προεκλογική εκστρατεία για ηγεσία του Οργανισμού.

Πολλές χώρες υπέβαλαν τους υποψηφίους τους, μόνον από την ΕΕ προέρχονταν 6 εξ αυτών. Ο ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι, ο διεθνής Οργανισμός των 37 πλουσιότερων βιομηχανικών κρατών, διαθέτει προϋπολογισμό περίπου 300 εκ. Ευρώ ετησίως.

Είναι ένας Οργανισμός που λειτουργεί αποκλειστικά με τη δύναμη της πειθούς. Συμφωνίες κατά της φοροδιαφυγής, για μια παγκόσμια ελάχιστη φορολογία, συνταγές που συνδυάζουν την Προστασία του Κλίματος και την οικονομική ανάπτυξη ή προωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα -αυτές είναι οι τυπικές δραστηριότητες του ΟΟΣΑ. Ο προηγούμενος επικεφαλής, ο Μεξικανός Angel Gurria, είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Έκτοτε, ισχυροί χαρακτήρες μάχονται για την διαδοχή. Αλλά ο κύκλος γίνεται ολοένα και μικρότερος: Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αποσύρθηκε ο Philipp Hildebrand, πρώην επικεφαλής της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας και πλέον Αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, της Blackrock. Λέγεται ότι του έλειπε η υποστήριξη από την ΕΕ. Παρατηρητές βλέπουν τώρα μόνο δύο υποψηφίους: Την πρώην Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmström, 52 ετών, και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας Mathias Cormann, 50 ετών.

Αλλά ξεχνούν την Άννα Διαμαντοπούλου, 62 ετών. Η Ελληνίδα ήταν επίσης Επίτροπος της ΕΕ και πιο πριν (sic) Υπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν πληροφορίες εκ των έσω για την διαδικασία, απέτυχε η προσπάθεια περιορισμού των υποψηφίων σε μόλις δύο.

Η καθεαυτή διαδικασία είναι εντελώς αδιαφανής. Δεν διεξάγεται ψηφοφορία για τη θέση, αλλά επιδιώκεται συναίνεση σε αμέτρητους γύρους συνεδριάσεων των Πρέσβεων στον ΟΟΣΑ. Αυτό δεν εμποδίζει τους υποψηφίους με τις καλύτερες προοπτικές να πραγματοποιούν εντατικές προεκλογικές εκστρατείες και να ζητούν στήριξη στο πρόσωπό τους.

Είναι κυρίως η Διαμαντοπούλου και η Malmström που δραστηριοποιούνται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συμμετέχουν σε διάφορες τηλεδιασκέψεις. «Έχω συμμετάσχει σε 114 τηλεδιασκέψεις μέσω Zoom μέχρι τώρα», δήλωσε πρόσφατα η Διαμαντοπούλου. Ο Αυστραλός Cormann χρησιμοποιεί ένα τζετ που έχει θέσει στην διάθεσή του η κυβέρνηση της Αυστραλίας, ούτως ώστε να μπορεί να ταξιδεύει ανά τον κόσμο χωρίς προβλήματα. Για την Αυστραλία ο Cormann στην κορυφή του Οργανισμού θα σήμαινε μεγαλύτερη προβολή.

Η Σουηδή Malmström, πολιτικά ενταγμένη στο συντηρητικό Κέντρο, έχει κατά πάσα πιθανότητα αποκτήσει τη μεγαλύτερη διεθνή αναγνωρισιμότητα από τους υποψηφίους κατά τα εννέα χρόνια εργασίας της ως Επίτροπος της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2019. Σε συνέντευξή της με την Handelsblatt υποστήριξε σθεναρά ότι ο ΟΟΣΑ θα πρέπει να γίνει πιο θηλυκός, να ενισχύσει τα περιβαλλοντικά και εργασιακά δικαιώματα και να υιοθετήσει επικριτική στάση έναντι της Κίνας. Το πρόβλημα: Η ΕΕ δεν την στηρίζει πλήρως. Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron αντιπαρατέθηκε μαζί της σε αρκετές περιπτώσεις, από τον καιρό που ήταν ακόμα Υπουργός Οικονομίας. Κατά την άποψή του, η Malmström ήταν ως Επίτροπος Εμπορίου πολύ ήπια έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Ουάσινγκτον, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστή, αλλά καθώς διαπραγματευόταν από την εποχή ακόμα του Barack Obama ζητήματα που προκαλούν συγκρούσεις, όπως η φορολόγηση και η δασμολογική πολιτική, δεν έχει μόνο φίλους μεταξύ των Δημοκρατικών.

Η Διαμαντοπούλου δραστηριοποιήθηκε για πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατέβαλε με επιτυχία προσπάθειες για τον Κοινωνικό Χάρτη της ΕΕ. Ο χρόνος της ενεργού παρουσίας της βρίσκεται αρκετά πίσω, «αλλά θα μπορούσε να επιτύχει ως συμβιβαστική υποψήφια, εάν οι άλλοι δύο δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία», δηλώνει πρόσωπο με γνώση των εσωτερικών διαδικασιών του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την Ελληνίδα πολιτικό, ο Οργανισμός θα πρέπει να επικεντρωθεί τα επόμενα χρόνια στην «επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού, και ταυτόχρονα να προωθήσει την απασχόληση».

Ο Cormann είναι πολιτικός βαρέων βαρών. Έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών σε τρεις διαφορετικούς συντηρητικούς Πρωθυπουργούς. Μεγάλωσε σε μια φτωχή γερμανόφωνη οικογένεια της εργατικής τάξης στο Ανατολικό Βέλγιο. Σε ηλικία 24 ετών μετανάστευσε στην Αυστραλία και γρήγορα ακολούθησε καριέρα στο δεξιό φιλελεύθερο κόμμα, με αποτέλεσμα να γίνει Υπουργός στην ηλικία των 42 ετών.

Το μειονέκτημά του είναι η κακή φήμη της Αυστραλίας σε σχέση με την Προστασία του Κλίματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα είχε τις υψηλότερες κατά κεφαλή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2017 και τις δεύτερες υψηλότερες από απόψεως προστιθέμενης αξίας. Μόλις πριν από ένα χρόνο στο Νταβός, ο Cormann υποστήριξε ότι ο τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος πολέμησε όσους τάσσονταν υπέρ της προστασίας του κλίματος, πραγματοποίησε μια «μεγάλη, φανταστική ομιλία».

Ωστόσο, η Αυστραλία έχει υπογράψει τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού και τάσσεται πλέον υπέρ της επίτευξης ουδετερότητας ως προς το διοξείδιο του άνθρακα έως το 2050. Και ο Cormann θέλει να συμβεί αυτό «το συντομότερο δυνατόν». Για γεωπολιτικούς λόγους οι ΗΠΑ ενδεχομένως να στηρίξουν τον Αυστραλό: Χρειάζονται τη χώρα ως σύμμαχο έναντι της Κίνας. Δεν είναι όμως σαφές, εάν αυτό θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ουάσινγκτον. Εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν μεταξύ τους, θα κέρδιζαν την θέση. Αλλά δεν συμφωνούν -για ακόμα μια φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.