Σελίδες

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Laschet: " Να εγκαταλείψουν το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό"

Ο Πρόεδρος του CDU, Armin Laschet, ζήτησε από τους πολιτικούς των Χριστιανοδημοκρατών Nikolas Löbel (CDU) και Georg Nüßlein (CSU), οι οποίοι εμπλέκονται στην «υπόθεση με τις μάσκες», να παραιτηθούν αμέσως. Η πολιτική σκηνή επιχειρεί με όλα τα μέσα να προστατεύσει τους πολίτες, πρόσθεσε. «Όποιος κάνει συναλλαγές που σχετίζονται με αυτήν την προστασία, όποιος αποκομίζει προσωπικό κέρδος δεν είναι εκπρόσωπος του λαού. Και πρέπει να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Laschet στο ARD.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει για όλους, σε όλα τα κόμματα, και στους Χριστιανοδημοκράτες: Οι εκπρόσωποι του λαού δεν επιτρέπεται να επωφεληθούν από την κρίση». Είναι αποφασιστικής σημασίας «το να υπάρξουν γρήγορα συνέπειες». Η εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτήν την περίοδο -«και η εμπιστοσύνη έχει πληγεί».

Αλλά και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Ralph Brinkhaus έλαβε μιλώντας στο ARD θέση σε σχέση με την «υπόθεση με τις μάσκες», την οποία και χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά δυσάρεστη υπόθεση» που βλάπτει τη φήμη του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «επειγόντως απαραίτητο» οι Löbel και Nüßlein να εγκαταλείψουν τις έδρες τους στο Bundestag. Αποτελεί ζήτημα ηθικής και για τους δύο βουλευτές το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση.

Αντίστοιχες απόψεις είχαν προηγουμένως εκφράσει η Υπουργός Άμυνας Annegret Kamp-Karrenbauer (CDU) και ο επικεφαλής του CSU Markus Söder. «Οι Löbel και Nüßlein πρέπει να παραιτηθούν εντελώς και να παραδώσουν αμέσως την έδρα τους στο Bundestag», ζήτησε η Kramp-Karrenbauer. Ο Söder προειδοποίησε τους δύο βουλευτές «να φροντίσουν χωρίς καθυστέρηση να αποκατασταθεί η τάξη».

Η τοπική οργάνωση του CDU στο Mannheim, στην οποία ανήκει ο Löbel, του έθεσε μάλιστα τελεσίγραφο. «Η απόσυρση από όλα τα αξιώματα το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου» είναι απαραίτητη «προκειμένου να γλιτώσουν όλοι όσοι εμπλέκονται μία περιττή περίοδο αβεβαιότητας», αναφέρεται σε δήλωση του Προεδρείου.

Ο Löbel είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από την Πολιτική, ότι θα παραδώσει την έδρα του στο Bundestag στα τέλη Αυγούστου και ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το επόμενο Bundestag. Παραιτήθηκε επίσης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Ο Löbel παραιτήθηκε από επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του CDU στο Mannheim, αλλά σχεδιάζει να παραμείνει Δημοτικός Σύμβουλος μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Την Παρασκευή ο Löbel παραδέχθηκε την συμμετοχή του σε συναλλαγές για προστατευτικές μάσκες για τον κορωνοϊό. Η εταιρεία του Löbel εισέπραξε προμήθεια περίπου 250.000 Ευρώ, διότι μεσολάβησε σε συμβόλαια αγοράς μασκών μεταξύ ενός προμηθευτή στην Βάδη-Βιρτεμβέργη και δύο ιδιωτικών εταιρειών στη Χαϊδελβέργη και στο Mannheim.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε υποψίες για τους λόγους που ωθούν τον Löbel να θέλει να παραμείνει μέλος του Bundestag μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, Dietmar Bartsch, δήλωσε ότι «η απόφαση να παραδώσει την έδρα του μετά από έξι μήνες έχει προφανώς να κάνει με συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ακόμα ένας που θέλει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του».

Το FDP ζήτησε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την διαλεύκανση της υπόθεσης. «Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένες περιπτώσεις ή απλώς για παράνομο πλουτισμό από βουλευτές CDU και CSU», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Michael Theurer. «Επί της ουσίας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, του ίδιου του γερμανικού κράτους».

Λίγο πριν, ο βουλευτής του CSU Nüßlein είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Πολιτική λόγω των εναντίον του ερευνών για διαφθορά. Ο Nüßlein φέρεται να έλαβε προμήθειες έως και 660.000 Ευρώ για την προμήθεια μασκών. Η Εισαγγελία του Μονάχου έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Nüßlein, μεταξύ άλλων, λόγω της αρχικής υποψίας για δωροδοκία φορέα αξιώματος. Γι’ αυτόν τον λόγο παραιτήθηκε την Παρασκευή από το αξίωμά του ως αναπληρωτής επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών και δήλωσε ότι δεν ξανακατέβει υποψήφιος για το Bundestag.

Κατόπιν ο Nüßlein παραιτήθηκε με άμεση ισχύ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU/CSU. Σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από τον δικηγόρο του, ο Nüßlein αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο, «να πληγεί πολιτικά καθ’ οιονδήποτε τρόπο» το κόμμα του.

Ωστόσο, θέλει να διατηρήσει την έδρα του στο Bundestag μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου -όπως και ο Löbel. Ο Nüßlein δήλωσε επιπλέον ότι αναμένει πως «η αρχική υποψία εναντίον μου για εγκληματικές πράξεις θα διαψευστεί ενόσω είμαι μέλος του Bundestag».

Πηγή: ARD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.