Σελίδες

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

RND : «Αναμένοντας τους Γερμανούς: Η Ελλάδα σχεδιάζει να ανοίξει για τους τουρίστες »

«Αναμένοντας τους Γερμανούς: Η Ελλάδα σχεδιάζει να ανοίξει για τους τουρίστες στα μέσα Μαΐου»

 «’Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η Ελλάδα’- Αυτό είναι το σύνθημα προσέλκυσης των τουριστών του έλληνα Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη. Η χώρα τρέφει μεγάλες ελπίδες για επισκέπτες κυρίως από τη Γερμανία. Στα μέσα Μαΐου ξεκινάει η τουριστική σεζόν»

Στην ανταπόκριση του Gerd Höhler

για λογαριασμό του RND ( RedaktionsNetzwerk Deutschland) από την Αθήνα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ο Χάρης Θεοχάρης θα ήθελε να είχε επιλέξει ένα γραφικό υπόβαθρο σε κάποιο νησί για την διαδικτυακή εμφάνισή του κατά την έναρξη της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB. Όμως, το Lockdown και οι περιορισμοί μετακίνησης ισχύουν και για τον Υπουργό. Έτσι ο Θεοχάρης πήγε από το Υπουργείο του στο Μουσείο της Ακρόπολης για την παρουσίασή του στην ITB, η οποία φέτος πραγματοποιείται μόνο μέσω διαδικτύου. Τα αρχαία αγάλματα, τα οποία πλαισίωναν τον Υπουργό, θα πρέπει να ξύπνησαν την επιθυμία να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα.

Τα πρώτα ταξίδια στην Ελλάδα θα είναι εφικτά από τις αρχές Απριλίου

Σε δύο μήνες τα πράγματα θα μπορέσουν να έχουν ως εξής: Η Ελλάδα σχεδιάζει να ανοίξει τη φετινή τουριστική περίοδο στις 14 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Θεοχάρης. Από τις αρχές Απριλίου, θα πραγματοποιούνται ταξίδια από μεμονωμένες χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Χώρες που σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι κατάλληλες για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι επισκέπτες πρέπει να πληρούν τουλάχιστον μία από τις τρεις προϋποθέσεις: Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους είτε έχουν κάνει εμβόλιο κατά του Covid-19 ή έχουν τεστ αντισωμάτων ή πρόσφατο αρνητικό τεστ κατά την άφιξη. Όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, επισκέπτες θα επιλέγονται τυχαία  και θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την είσοδο στα αεροδρόμια. «Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε τουρίστας που επισκέπτεται τη χώρα μας το 2021 θα είναι απολύτως ασφαλής», αναφέρει ο Υπουργός Θεοχάρης.

Για την Ελλάδα, πολλά εξαρτώνται από τον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα αεροδρόμια και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τον τουρισμό, από την ενοικίαση αυτοκινήτων έως τους πωλητές σουβενίρ, όλοι είναι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες. Στις καλές χρονιές, η τουριστική βιομηχανία συνεισέφερε πάνω από το 20% του ΑΕΠ και εξασφάλιζε μία στις πέντε θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους γερμανούς τουρίστες

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία βασίζει τις ελπίδες της ιδιαίτερα στη γερμανική αγορά. Το 2019, οι Γερμανοί ήταν πρώτοι στο κατάλογο των ξένων επισκεπτών (4 εκ.), μπροστά από τους Βρετανούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης κορωνοϊού το 2020, οι Γερμανοί παρέμειναν πιστοί στη χώρα με 1,5 εκ. επισκέπτες. Ενώ ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε συνολικά κατά 76,5% λόγω της πανδημίας, ο αριθμός των Γερμανών παραθεριστών μειώθηκε μόνο κατά 62%. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς Travel Data + Analytics, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση για κρατήσεις στη Γερμανία με 23,6%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 21,2%.

Υπάρχουν όμως πολλά ερωτηματικά. Ο Υπουργός Θεοχάρης έθεσε προσεκτικά την ημερομηνία έναρξης της 14ης Μαΐου με τον περιορισμό «εάν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές εξελίξεις». Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε Lockdown. Εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες είναι κλειστά. Επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πρόσφατα απότομα, ολόκληρη η Ελλάδα αποτελεί περιοχή υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, ενώ προηγουμένως ορισμένα μέρη της χώρας είχαν εξαιρεθεί. Τη Δευτέρα, η Ελλάδα επέκτεινε τους περιορισμούς εισόδου για άλλες δύο εβδομάδες. Μέχρι τουλάχιστον τις 22 Μαρτίου οι επισκέπτες θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού και επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες μετά την άφιξή τους.

Η χαλάρωση των μέτρων εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί. Από αυτήν την άποψη, η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρά τα προβλήματα με την προμήθεια των δόσεων εμβολίου. Τους επόμενους μήνες, οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Η κυβέρνηση ελπίζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο λιανικό εμπόριο μέσα στο μήνα. Τον Απρίλιο, η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε επίσης να ξανανοίξει, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειώνεται στον αναμενόμενο βαθμό. «Έχουμε ακόμη δύσκολες μέρες μπροστά μας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Αλλά τώρα είμαστε το τελευταίο μίλι αυτού του Μαραθωνίου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.