Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

SPIEGEL: «Η Ελλάδα παρατά ανθρώπους στη θάλασσα»

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απαριθμεί εκατοντάδες πιθανά Pushbacks»

Υπότιτλος: «Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές ενδείξεις για «πολλές εκατοντάδες» πιθανά Pushbacks. Η οργάνωση προειδοποιεί: Το δικαίωμα στο άσυλο βρίσκεται σε κίνδυνο»

Το άρθρο του συντάκτη εξωτερικών θεμάτων Steffen Lüdke αναφέρει τα εξής:

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για τις παραβάσεις δικαίου στο Αιγαίο. Από την αρχή του περασμένου χρόνου έχουν καταγραφεί «πολλές εκατοντάδες περιπτώσεις» πιθανών Pushbacks, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR στην Ελλάδα Mireille Girard, στον SPIEGEL.

Η UNHCR έδωσε στις Αρχές τις ανάλογες ενδείξεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως ελέχθη, η οργάνωση έχει δικές της πληροφορίες, οι οποίες παραπέμπουν σε παράνομα Pushbacks στην ξηρά ή στη θάλασσα. «Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να εξετάσουν αυτά τα περιστατικά», δήλωσε η Girard, «Το δικαίωμα στο άσυλο δέχεται επίθεση στην Ευρώπη».

Το SPIEGEL έδειξε τον Ιούνιο του 2020, σε κοινές έρευνες με την εκπομπή »Report Mainz« και τα Lighthouse Reports, ότι η ελληνική ακτοφυλακή σταματά βάρκες με πρόσφυγες στο Αιγαίο, καταστρέφει τη μηχανή των φουσκωτών και σπρώχνει πάλι τους ανθρώπους σε τουρκικά ύδατα.

Στη συνέχεια, οι έλληνες φύλακες βάζουν τους μετανάστες σε φουσκωτές βάρκες που δεν μπορούν να ελιχθούν και τους παρατούν στη θάλασσα. Μερικές φορές χρησιμοποιούν και φουσκωτές πορτοκαλί ‘νησίδες’ διάσωσης. Στο ποτάμι Έβρος στα ελληνοτουρκικά σύνορα γίνονται συχνά παρόμοιες ενέργειες.

Αυτά τα λεγόμενα Pushbacks παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο – μεταξύ άλλων και επειδή δεν διασφαλίζεται σε όσους ζητούν προστασία πρόσβαση σε μια διαδικασία ασύλου. Η Ελλάδα απορρίπτει τις αιτιάσεις συνολικά, λέγοντας ότι όσον αφορά τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων και τα γεω-εντοπισμένα βίντεο πρόκειται για »Fake News«.

Αλλά και η Υπηρεσία προστασίας των εξωτερικών συνόρων Frontex εμπλέκεται σε Pushbacks και διενεργεί στο Αιγαίο κοινές επιχειρήσεις με την ελληνική ακτοφυλακή. Σε επτά τουλάχιστον περιπτώσεις βρίσκονταν κοντά σε Pushbacks μονάδες της Frontex. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ευρωπαίοι συνοροφύλακες παρέδωσαν στους Έλληνες τους πρόσφυγες κι εκείνοι μετά ανέλαβαν το Pushback. Γι’ αυτό ένας γερμανός αστυνομικός της αποστολής της Frontex αρνήθηκε να πάει στην αποστολή.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία δίωξης της απάτης Olaf, το Ευρωκοινοβούλιο και η Συνήγορος της ΕΕ ερευνούν τώρα τα Pushbacks. Μια εσωτερική έρευνα της Frontex δεν μπόρεσε να ρίξει φως στα περιστατικά.

Οι ελληνικές Αρχές σύρουν οι ίδιες πίσω στη θάλασσα πρόσφυγες που μπόρεσαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το SPIEGEL μπόρεσε να αποδείξει χωρίς αμφιβολίες δύο από αυτές τις περιπτώσεις. Τον Απρίλιο του 2020 είχε φτάσει μια ομάδα αιτούντων άσυλο στη Σάμο και το Νοέμβριο μία στη Λέσβο.

Η UNHCR βιντεοσκόπησε μια τέτοια περίπτωση. Στις 17 Φεβρουαρίου 2021  έφτασαν στη Λέσβο  13 αιτούντες άσυλο, δήλωσε η Girard. Έλληνες κάτοικοι του νησιού έστειλαν σήμα στην UNHCR και η οργάνωση ειδοποίησε τις τοπικές Αρχές.

Η ελληνική αστυνομία οδήγησε τους πρόσφυγες σε ένα κοντέινερ, σε έναν καταυλισμό καραντίνας στα βόρεια του νησιού. Μετά ήρθαν μασκοφόροι άντρες, πήραν με αυτοκίνητα τους μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, και τους πήγαν στο λιμάνι και τους άφησαν να πλέουν πίσω στη θάλασσα σε μια φουσκωτή νησίδα χωρίς μηχανή.. Αργότερα διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Η UNHCR αναπαρέστησε με λεπτομέρειες την υπόθεση και πήρε συνεντεύξεις από μάρτυρες και επιζώντες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι έφτασαν στη Λέσβο και παράνομα οδηγήθηκαν πίσω στην Τουρκία, λέει η Girard. Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες. «Το περιστατικό πρέπει να ερευνηθεί και να έχει συνέπειες».

Οι εν μέρει βίαιες ενέργειες οδήγησαν στο να κρύβονται εν τω μεταξύ οι πρόσφυγες συχνά από τις Αρχές, λέει ακόμα η Girard. «Όσοι ζητούν άσυλο είναι ούτως ή άλλως ψυχικά τραυματισμένοι κι όταν τους ασκείται πάλι βία στην Ευρώπη ξανατραυματίζονται», λέει η Girard. «Ιδιαίτερα τα παιδιά πρέπει να παλεύουν για χρόνια μετά με αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.