Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

WELT: "Τι μπορούν να περιμένουν οι τουρίστες"

«Διακοπές χωρίς καραντίνα και «ταξιδιωτικοί διάδρομοι» - αυτό είναι το σχέδιο για τα ταξίδια στο εξωτερικό»

«Διακοπές χωρίς καραντίνα και «ταξιδιωτικοί διάδρομοι» - αυτό είναι το σχέδιο για τα ταξίδια στο εξωτερικό»

«Η ταξιδιωτική βιομηχανία συμφώνησε με εμπειρογνώμονες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με μια ιδέα που θα επιτρέψει

τα ταξίδια στο εξωτερικό σε μεγάλη κλίμακα. Αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη της Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς. Η εφημερίδα WELT καταγράφει το τι μπορούν να περιμένουν οι τουρίστες - και πόσο αυστηροί είναι οι κανόνες στη Μαγιόρκα»

Στο ρεπορτάζ του οικονομικού συντάκτη Daniel Wetzel αναφέρονται τα ακόλουθα:

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με μυστικότητα, αλλά και «με μεγάλη συχνότητα». Εμπειρογνώμονες από πέντε Υπουργεία, εκπρόσωποι των ομοσπονδιακών κρατιδίων, εκπρόσωποι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) συναντήθηκαν πολλές φορές κάθε εβδομάδα από τις 18 Δεκεμβρίου, υπό τον συντονισμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών.

Σε τέσσερις ξεχωριστές ομάδες εργασίας, γιατροί, οργανωτές ταξιδιών και εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν ένα σχέδιο που θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση τουριστικών ταξιδιών μεγάλης κλίμακας στο εξωτερικό.

«Έχουμε συναίνεση»

Η εποπτεύουσα ομάδα εξετάζει τα αποτελέσματα των επιμέρους τομέων από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στην παρούσα φάση καταρτίζεται η «τεχνική συμφωνία». «Έχουμε συναίνεση», ανέφεραν κύκλοι των αεροπορικών γραμμών και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που εμπλέκονται από τις υπηρεσίες υγείας, οικονομίας, εσωτερικών υποθέσεων, μεταφορών και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζουν επί του παρόντος τα αποτελέσματα στους αντίστοιχους Υπουργούς τους. Αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη των Πρωθυπουργών των κρατιδίων, υπό την προεδρία της Καγκελάριου Angela Merkel την επόμενη Δευτέρα. Το ερώτημα θα είναι αν οι επικεφαλής των υπηρεσιών θα αποδεχθούν, θα αλλάξουν ή θα απορρίψουν το σχέδιο των ειδικών τους «για πολιτικούς λόγους».

Η νέα στρατηγική βασίζεται στη βεβαιότητα που υπάρχει εδώ και καιρό ότι η γενική υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν δεν μπορεί να ελεγχθεί και ως εκ τούτου στην πραγματικότητα  είναι ακατάλληλη για τον αποτελεσματικό περιορισμό της πανδημίας.

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει μια διαφοροποίηση ανάλογα με τον δείκτη κρουσμάτων. Όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από «κανονικές» περιοχές κινδύνου θα πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση καραντίνας. Ωστόσο, θα πρέπει να παρουσιάζεται στις αεροπορικές εταιρείες αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR ή γρήγορα τεστ αντιγόνων, των τελευταίων 48 ωρών. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα ισχύει η καραντίνα.

Η καινοτομία είναι ότι τα αποτελέσματα των τεστ- και στο μέλλον και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - θα πρέπει αυτόματα να συμπεριληφθούν στην «ψηφιακή ταξιδιωτική εγγραφή» (DEA)», το λογισμικό της οποίας αναπτύσσεται από μια εξωτερική εταιρεία πληροφορικής για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας.

Αυτό η εγγραφή DEA είναι προφανώς σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να είναι τεχνικά συμβατή με άλλες ισχύουσες εφαρμογές για τον κορωνοϊό και τα μελλοντικά πιστοποιητικά ψηφιακού εμβολιασμού. «Η τεχνική δυνατότητα μεταφόρτωσης δεδομένων βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης», ανέφεραν κύκλοι των αεροπορικών γραμμών και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Τα δεδομένα θα διαβιβάζονται στο Robert Koch Institute και στις υγειονομικές αρχές. Λόγω της υποχρεωτικής καταχώρισης της ψηφιακής ταξιδιωτικής εγγραφής, η μετάδοση των κρουσμάτων θα παραμένει ελεγχόμενη και ανιχνεύσιμη.

Για το ταξίδι επιστροφής από τις λεγόμενες περιοχές υψηλού κινδύνου και μεταλλάξεων του ιού, όπως καθορίζονται από το RKI, θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική διαδικασία. Η ανώτατη τιμή για υψηλή συχνότητα κρουσμάτων είναι 200. Όταν επιστρέφει κανείς από αυτές τις περιοχές, πρέπει να εφαρμόζεται η στρατηγική δύο τεστ. Ένα γρήγορο τεστ ή τεστ PCR που θα είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί αμέσως μετά την είσοδο, ενώ θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από καραντίνα πέντε ημερών.

«Ταξιδιωτικοί διάδρομοι» με ειδικούς κανόνες

Μια άλλη εναλλακτική λύση σε αυτές τις δύο προσεγγίσεις θα είναι επίσης εφικτή. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει τους λεγόμενους «ταξιδιωτικούς διαδρόμους» με χώρες που παρουσιάζουν υψηλό δείκτη κρουσμάτων. Στην περίπτωση αυτή θα λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις ασφαλείας, όπως ξεχωριστές πύλες και είσοδοι στα αεροδρόμια και υποχρέωση χρήσης ιδιαίτερα αξιόπιστων τεστ PCR. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πιθανόν να υπάρχει εξαίρεση από την καραντίνα, ακόμη και εάν ο δείκτης είναι υψηλός.

Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, η επιστροφή από χώρες που δεν θεωρούνται πλέον περιοχές κινδύνου θα ήταν δυνατή χωρίς καμία υποχρέωση τεστ ή καραντίνας. Σύμφωνα με το RKI, αυτό αφορά ορισμένες περιοχές στην Κροατία, την Πορτογαλία, τη Δανία και τη Φινλανδία, τις Μπαχάμες και, ιδιαίτερα σημαντικό για τους γερμανούς παραθεριστές, αρκετές ισπανικές περιοχές και ειδικότερα τις Βαλεαρίδες Νήσους. Εκεί θα πρέπει να τηρούνται μόνο οι ισπανικοί κανονισμοί όταν εισέρχονται στη χώρα.

Το αίτημα για υποχρεωτικά τεστ για τους παραθεριστές που επιστρέφουν από τη Μαγιόρκα, όπως προέβαλαν πολιτικοί από τη Βαυαρία, την Κάτω Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, απορρίπτεται σθεναρά από την αεροπορική και ταξιδιωτική βιομηχανία. Η ιδέα ότι αφορούσε κυρίως τον διαβόητο «τουρισμό κατανάλωσης αλκοόλ» ήταν λάθος στο παρελθόν, ενώ τώρα είναι εντελώς παράλογη. Στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να ισχύουν εκτεταμένοι περιορισμοί στη Μαγιόρκα, οι οποίοι εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας. Ο δείκτης κρουσμάτων είναι κάτω των 50 από τις 22 Φεβρουαρίου, και αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 20.

Απαραίτητη μάσκα και στις παραλίες της Μαγιόρκα

Απαιτούνται μάσκες για κάθε δημόσια μετακίνηση στη Μαγιόρκα, ακόμα και όταν περπατάει κανείς στην παραλία. Οι μάσκες επιτρέπεται να αφαιρούνται μόνο όταν κάθεται ή είναι ξαπλωμένος κάποιος στην παραλία. Τα κλαμπ και οι ντίσκο είναι κλειστά . Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους και θα κλείσουν στις 5 μ.μ.. Μετά τις 10 μ.μ., ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Εντωμεταξύ, οι περιορισμοί για τους επισκέπτες στη Μαγιόρκα έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Για την Πασχαλινή περίοδο μεταξύ 26 Μαρτίου και 11 Απριλίου, μόνο όσοι ζουν στο ίδιο νοικοκυριό μπορούν να διανυκτερεύσουν μαζί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να ελέγχουν τις διευθύνσεις των επισκεπτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.