Σελίδες

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Σχόλιο Δορυφόρου: Άστρα(Zeneca)

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για «ισχυρή σχέση» του εμβολίου της AstraZeneca με τους θρόμβους αίματος η Ιταλία ακολούθησε τη Γερμανία προτείνοντας την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. Η ρυθμιστική αρχή δεν εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση, αφήνοντας την εφαρμογή
στα κράτη μέλη.

Αυτό όμως που προκύπτει είναι ότι τα κράτη μέλη υιοθετούν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές γεγονός που ενισχύει, δικαιολογημένα, την ανησυχία των πολιτών και κυρίως προκαλεί έντονο πρόβλημα στην εμπιστοσύνη τους. Μια εμπιστοσύνη που λόγω των πολλών ψεύτικων ειδήσεων (fakenews) τίθεται συνε΄χως σε δοκιμασία.  

Έτσι άλλα κράτη δεν έχουν απολύτως κανένα ηλικιακό περιορισμό, άλλα κράτη συνιστούν την χορήγηση του αμβολίου από 50 ετών και άνω, άλλα από 55 άλλα από 60 άλλο άνω των 65. 

Η Ισπανία συνιστά μόνο σε ηλικίες μεταξύ 60 και 65 και η Μεγάλη Βρετανία συστήνει επιπλέον εναλλακτικό εμβόλιο για άτομα κάτω των 30 ετών που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca.

Άλλα κράτη όπως η Νορβηγία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ), και η Δανία έχουν αναστείλει πλήρως τους εμβολιασμούς

Αν προστεθεί και το στοιχείο ότι αρχικά η σύσταση π.χ. της Γερμανίας ήταν η χορήγηση να γίνεται σε άτομα κάτω των 60 ετών τότε δικαιολογημένα οι πολίτες ανησυχούν. 

Το ρίσκο να ασθενήσει κανείς από τον κορωνοιό είναι μεγαλύτερος από τις παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου είναι λίγο πολύ η λογική του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των οργανισμών φαρμάκων διαφόρων χωρών.

Επιπλέον υπάρχει ακόμη έλλειψη εμβολίων και η τροφοδότηση με εμβολίων γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Όμως αν οι πολιτικές και υγειονομικές αρχές των κρατών έχουν θέσει σαν στόχο με τους εμβολιασμούς να επιτευχθεί η "ανοσία της αγέλης' τότε κάθε είδους αμφιβολία που προκαλείται στους πολίτες τους κάνει διστακτικούς και επιφυλακτικούς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν μπορεί να αφήνει στα κράτη μέλη να αποφασίζουν μόνα τους χωρίς να καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση.

Γιατί με τα σημερινά δεδομένα το AstraZeneca μπορεί να είναι επικίνδυνο και να έχει παρενέργιες στον 56χρονο Γάλλο αλλά όχι στον 56χρονο Γερμανό. Μπορεί να είναι επικίνδυνο και να έχει παρενέργιες στον 60χρονο Γερμανό αλλά όχι για τον 60χρονο Σουηδό κ.ο.κ.

Τα κράτη από την άλλη πλευρά οφείλουν να συντονίζονται τουλάχιστον σε θέματα που αφορά την υγεία των πολιτών τους και την εμπιστοσύνη τους προς τις πολιτειακές και υγειονομικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.