Σελίδες

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

ΗΠΑ, Ιταλία και Ελλάδα θέλουν Καγκελάριο την Annalena Baerbock

ΗΠΑ, Ιταλία και Ελλάδα θέλουν Καγκελάριο την Annalena Baerbock
Handelsblatt: «Χρονιά εκλογών - Έτσι βλέπουν στο εξωτερικό τους υποψηφίους για την Καγκελαρία στην Γερμανία»

«Οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ελλάδα ελπίζουν να γίνει Καγκελάριος η υποψήφια των Πρασίνων Annalena Baerbock. Η Baerbock ενδεχομένως θα ακολουθούσε σκληρή πολιτική έναντι της Κίνας και της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο, αντίθετα, προτιμά τον Armin Laschet»

//Όταν η Annalena Baerbock ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο του 2018, η επίσκεψή της δεν προσείλκυσε μεγάλη προσοχή. Η Baerbock πραγματοποίησε συζητήσεις στο Κογκρέσο και συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund (GMF). Η Karen Donfried, η οποία της είχε πάρει τότε συνέντευξη, έχει στο μεταξύ προταθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να γίνει Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα

Ευρώπης. Και η Ουάσιγκτον, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχει κυριευτεί από το φαινόμενο Baerbock.

Είτε πρόκειται για την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία ή την Γαλλία, τα ΜΜΕ έχουν λατρέψει την ιστορία της 40χρονης και όχι σπάνια την συγκρίνουν με την Angela Merkel. «Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να αναρωτηθεί αν η Merkel θεωρεί περισσότερο την Baerbock ως πολιτική κληρονόμο της και όχι την επόμενη γενιά του CDU», σχολιάζει το βρετανικό περιοδικό New Statesman. Και η γαλλική Liberation υποστηρίζει: «Πιθανώς έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με την Angela Merkel, τις υποτιμούν πάντοτε».

Πολιτικοί και οι αναλυτές αναμένουν να υπάρξει νέα δυναμική στην γερμανική Πολιτική υπό την Πράσινη Καγκελάριο Baerbock, αλλά και μια φάση αβεβαιότητας στην Εξωτερική Πολιτική. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο κοινά αμυντικά σχέδια, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία επικρίνονται τα φορολογικά σχέδια των Πρασίνων. Αλλά, στις ΗΠΑ, την Ιταλία ή την Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη συμπάθεια προς την υποψήφια Καγκελάριο των Πρασίνων -για διαφορετικούς λόγους.//

Το κομμάτι για την Ελλάδα και την Ιταλία, το οποίο υπογράφεται από τους ανταποκριτές στις δύο χώρες Gerd Höhler και Christian Wermke αναφέρει:

//Η Ιταλία και η Ελλάδα ελπίζουν ότι υπό την Baerbock θα υπάρξουν ευρώ-ομόλογα

Στην Ιταλία, η La Repubblica περιγράφει τους Πράσινους ως «ώριμο κόμμα» που έχει ξεπεράσει τον παλαιότερο διχασμό μεταξύ των υποστηρικτών των παραδοσιακών αρχών του κόμματος και των ρεαλιστών. Η ανταποκρίτρια στο Βερολίνο Tonia Mastrobuoni προβλέπει ότι η στάση της Γερμανίας σε σχέση με τα ευρώ-ομόλογα ενδεχομένως να αλλάξει: Η Baerbock είχε ήδη πριν από ένα χρόνο μιλήσει υπέρ των «κορωνο-ομολόγων», προκειμένου να στηρίξει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Και ήταν ο υποψήφιος του SPD Olaf Scholz αυτός που προώθησε αποφασιστικά το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτόν στην Καγκελαρία, τα ευρώ-ομόλογα δεν θα αποτελούν πλέον «ψευδαίσθηση». Σχεδόν σε καμία άλλη περίπτωση δεν αναφέρεται ο Scholz στην μάχη για την Καγκελαρία.

Η ελπίδα για μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους οι Έλληνες στρέφονται στην Baerbock. «Οι Πράσινοι υποστηρίζουν σε πολλά θέματα θέσεις που αντιμετωπίζονται θετικά στην Ελλάδα», δηλώνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τα άλλα θέματα είναι η πολιτική έναντι της Τουρκίας και το ζήτημα των Επανορθώσεων.

Με αφορμή την 80η επέτειο από την επίθεση της Wehrmacht στην Ελλάδα, οι Πράσινοι τάχθηκαν υπέρ μιας «πολιτικής πρωτοβουλίας για την Μνήμη». Στο πλαίσιο αυτής θα πρέπει να συζητηθούν οι ελληνικές αξιώσεις για Επανορθώσεις, τις οποίες η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά.

Επιπλέον, οι Πράσινοι θέλουν να υποδεχτεί η Γερμανία περισσότερους πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς και να διασφαλίσουν μια πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ. Και επίσης στην πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, οι Πράσινοι είναι κατά την άποψη των Ελλήνων πολύ πιο ξεκάθαροι στις θέσεις τους: Ζητούν τη διακοπή των παραδόσεων γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία -ένα θέμα που δεδομένης της διαμάχης με την Άγκυρα για τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Έλληνες.

Η πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή στην Αθήνα ως πολύ υποτακτική. Οι σχέσεις με το Βερολίνο βρίσκονται στο ναδίρ. Ακόμα κι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν εκφράζεται σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία, είναι σαφές ότι υπάρχει μία κάποια παραίτηση. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, μόνο βελτίωση μπορεί να υπάρξει, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.