Σελίδες

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Χίντενμπουργκ: Tο καμάρι των Ναζί που τυλίχτηκε στις φλόγες

Στις 3 Μαΐου του 1937, το LZ-129 Χίντενμπουργκ απογειώθηκε από τη Φρανκφούρτη για ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι. Προορισμός του ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, όπου υπολογιζόταν να φτάσει τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου. Την προηγμένη χρονιά, ο «Τιτανικός των ουρανών», για τον οποίο καυχιόταν η ναζιστική προπαγάνδα, είχε ήδη πραγματοποιήσει μέσα σε ένα έτος δέκα υπερατλαντικά ταξίδια μεταφέροντας σχεδόν 1.000 επιβάτες.
Όμως αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο του ταξίδι.

Tο τελευταίο ταξίδι 

3 Μαΐου του 1937. Το LZ-129 Χίντενμπουργκ απογειώνεται από τη Φρανκφούρτη με προορισμό το Νιου Τζέρσεϊ, όπου υπολογιζόταν να φτάσει τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου. Πλησιάζοντας στο Λέικχερστ των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης του αερόπλοιου -Μαξ Πρους- πληροφορήθηκε για επικείμενη κακοκαιρία, αποφασίζοντας να αναβάλλει την προσγείωση μέχρι ο καιρός να καλυτερέψει. Κοντά στις 6 το απόγευμα, το Κέντρο Ελέγχου ενημέρωσε τον Πρους πως οι καιρικές συνθήκες ήταν πια κατάλληλες για προσγείωση, ωστόσο το σκάφος είχε απομακρυνθεί αρκετά από το σημείο προσεδάφισης.

Στις 7:10 μ.μ., το αερόπλοιο έφτασε ξανά πάνω από το αεροδρόμιο, όμως 10 λεπτά μετά, και ενώ βρισκόταν σε πορεία καθόδου, παρατηρήθηκε μια μικρή φλόγα στο πίσω μέρος του αεροσκάφους (πιθανώς από κεραυνό), η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την επιφάνεια του αερόπλοιου μέσα σε 34 δευτερόλεπτα. Κάποιοι επιβαίνοντες, μην έχοντας χρόνο να αντιδράσουν διαφορετικά πήδηξαν στο κενό. Άλλοι εγκλωβίστηκαν εντός του σκάφους από τον καπνό, ενώ μια μικρή μερίδα επιβατών που περίμενε μέχρι το αερόπλοιο να φτάσει πολύ κοντά στο έδαφος για να πηδήξει, σώθηκε.

Επιζώντες βρέθηκαν ακόμη και στα συντρίμμια του Χίντενμπουργκ, τρεις ώρες μετά τη φλεγόμενη προσεδάφιση, ωστόσο ο τελικός απολογισμός των νεκρών (35 εκ των 97 επιβαινόντων), αποτέλεσε την οριστική ταφόπλακα της λεγόμενης «εποχής των Ζέπελιν», που κυοφορούσε η ναζιστική προπαγάνδα.

Δείτε την τραγική στιγμή της μοιραίας προσγείωσης 


Πηγή: https://www.reader.gr/, foto: pixabay


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.