Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Tagesschau: «Μια νέα Μόρια στο κέντρο της Αθήνας;»

«Καταυλισμός μεταναστών στον Ελαιώνα - Μια νέα Μόρια στο κέντρο της Αθήνας;»

«Για να ανακουφίσει τα ελληνικά νησιά, η κυβέρνηση μεταφέρει ολοένα και περισσότερους μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα. Πολλοί καταλήγουν στην Αθήνα και στον καταυλισμό του Ελαιώνα -έναν πρώην πρότυπο καταυλισμό που εξελίσσεται σε νέο υπερπλήρες hotspot»

Η ανταπόκριση της Verena Schälter από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο καταυλισμός προσφύγων στον Ελαιώνα βρίσκεται σε μια μικρή βιομηχανική περιοχή, ένα τέταρτο της ώρας με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας. Ο 22χρονος Ali, ο οποίος πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και έφτασε αρχικά στην Θεσσαλονίκη και μετά πήγε στην Αθήνα, ζει στον Ελαιώνα εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο καταυλισμός ήταν ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα, διηγείται. Αλλά τώρα η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη. «Ο καταυλισμός είναι πραγματικά γεμάτος και βρώμικος», λέει ο Ali.

Επιπλέον, εδώ και κάποιο καιρό παρατηρούνται κλοπές. Αν και υπάρχει υπηρεσία ασφαλείας, συχνά δεν ελέγχεται το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τον καταυλισμό. «Η κατάσταση έχει γίνει πολύ περίπλοκη», δηλώνει ο Ali.

Ο Ελαιώνας θεωρείτο κάποτε καταυλισμός-πρότυπο στην Ελλάδα. Ο Δήμος Αθηναίων διαχειριζόταν τον καταυλισμό, λέει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρώην αναπληρωτής Δήμαρχος, ο οποίος εργάζεται πλέον για την ελληνική οργάνωση βοήθειας Solidarity Now.

Ο Ελαιώνας διέφερε πραγματικά από τους άλλους καταυλισμούς, τόσο από την άποψη της οργάνωσης όσο και των συνθηκών διαβίωσης. Για παράδειγμα, εκεί οι άνθρωποι δεν διέμεναν σε σκηνές, αλλά σε κοντέινερ με τρεχούμενο νερό, αναφέρει ο Παπαγιαννάκης.

Περίπου 1.900 άνθρωποι ζούσαν εδώ, 60% εξ αυτών γυναίκες και παιδιά. Στο μεταξύ ο αριθμός τους έχει φτάσει σχεδόν τα 3.000 άτομα -και συνεχίζει να αυξάνεται. Παρά τις διαμαρτυρίες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, έχουν πλέον τοποθετηθεί σκηνές.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν απανθρακώθηκε η Μόρια», δηλώνει ο Παπαγιαννάκης. Ο προσφυγικός καταυλισμός στο ελληνικό νησί της Λέσβου τυλίχθηκε στις φλόγες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αρχικά είχε σχεδιαστεί για περίπου 3.000 άτομα, αλλά τη στιγμή της πυρκαγιάς ζούσαν εκεί περίπου 12.600 άνθρωποι, οι οποίοι εν μία νυκτί έμειναν άστεγοι.

Η κυβέρνηση αρχικά μετέφερε στην Αθήνα κυρίως αναγνωρισμένους πρόσφυγες, λέει ο Παπαγιαννάκης. Λόγω της πανδημίας -αυτή είναι τουλάχιστον η επίσημη δικαιολογία- η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την «ανακούφιση» των άλλων νησιών -και άρχισε να μεταφέρει στην πρωτεύουσα μετανάστες που είναι πολύ πιθανό να λάβουν άσυλο: Εγκύους, ηλικιωμένους, ασθενείς αλλά και παιδιά.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες στατιστικές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περίπου 9.000 άνθρωποι ζουν ακόμα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος και Σάμος. Πέρυσι ήταν ακόμα περισσότερα από 40.000 άτομα. Στο μεταξύ ζουν περίπου 40.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Αθήνα, πολλοί εκ των οποίων καταλήγουν στους δρόμους.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από έναν νέο νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα τροφοδοτούνται μόνο για 30 ημέρες μετά την αναγνώρισή τους -και όχι έξι μήνες όπως πριν. Μετά από αυτές τις 30 ημέρες, δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα διαμονής ή χρημάτων για φαγητό, αλλά θα πρέπει να βασιστούν στις δυνάμεις τους.

Σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν αρχικά στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα. Οι Αρχές έχουν πραγματοποιήσει εκεί επανειλημμένα επιχειρήσεις εκκένωσης και μεταφέρουν τους ανθρώπους στους ήδη υπερπλήρεις καταυλισμούς μέσα και γύρω από την Αθήνα -μεταξύ των οποίων και στον Ελαιώνα.

Οι συνθήκες εκεί επιδεινώνονται, παραπονείται ο Παπαγιαννάκης. Εδώ και λίγες ημέρες, για παράδειγμα, παρατηρούνται προβλήματα στην προμήθεια τροφίμων. «Με αυτόν τον τρόπο ασκείται πίεση για να εγκαταλείψουν τον Ελαιώνα», πιστεύει ο ίδιος.

Αλλά πού αλλού μπορούν να πάνε; Ο Παπαγιαννάκης λέει: Στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες δίνουν να καταλάβουν ότι μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. «Ο στόχος είναι να μειωθεί πάση θυσία ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.