Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Tagesspiegel: Υπάρχει εδώ και καιρό πιστοποιητικό που ισχύει παγκοσμίως

«Καλοκαιρινές διακοπές στην πανδημία κορωνοϊού: Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι το μικρότερο πρόβλημα»

 «Δεν υπάρχει λόγος πανικού: Τα ταξίδια θα είναι εφικτά χωρίς την εφαρμογή εμβολιασμού. Εξάλλου, υπάρχει εδώ και καιρό ένα πιστοποιητικό που ισχύει παγκοσμίως»

Στο σχόλιο του συντάκτη για θέματα υγείας Thomas Trappe αναφέρονται τα ακόλουθα:

Πρώτα απ 'όλα, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι δραστικό ακόμη και χωρίς το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η επισήμανση αυτή φαίνεται χρήσιμη, λόγω της αναστάτωσης, σχεδόν του πανικού, που εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για το εάν η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη - στη χειρότερη περίπτωση- μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

Όσο κατανοητή και εάν είναι η επιθυμία ψηφιακής καταγραφής του πολυαναμενόμενου εμβολιασμού, πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κρίσιμης σημασίας. Πολλοί πανδημικοί παράγοντες παίζουν ρόλο όσον αφορά στα καλοκαιρινά ταξιδιωτικά σχέδια, ενώ η εφαρμογή έχει δευτερεύουσα σημασία.

Μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι καινούργιο, αυτό που τονίζουν και οι μισοί γιατροί, αλλά εξακολουθεί να ισχύει: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, είναι κίτρινο, κατασκευασμένο από χαρτί και χάρη στο λογότυπο του ΠΟΥ μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούν να εμποδίσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στην αναγνώριση του πιστοποιητικού του ΠΟΥ στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις τους σχετικά με το σχεδιαζόμενο πράσινο πιστοποιητικό - τουλάχιστον η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία είναι μία από τις 20 χώρες της ΕΕ που θα δοκιμάσει πιλοτικά την εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού σε εθνικό επίπεδο τον Μάιο. Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν επίσης να ξεκινήσουν την εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού σε εθνικό επίπεδο  μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Θα υπάρχει μια εφαρμογή (App) για αυτό, αλλά ταυτόχρονα και μια έντυπη έκδοση.

Ο Jens Spahn έφερε δυναμική στην ψηφιοποίηση

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που σχεδιάζεται στη Γερμανία είναι ένα ξεχωριστό έργο, αν και αποτελεί τη βάση για το πράσινο πιστοποιητικό. Οι Γερμανοί πολίτες που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό ή έχουν εμβολιαστεί θα είναι σε θέση να το αποδείξουν με μια εφαρμογή στο εστιατόριο, στο γυμναστήριο ή στο κομμωτήριο. Η εφαρμογή είναι πιθανό να μην συνδέεται με τις εξαιρέσεις από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τους περιορισμούς κοινωνικών επαφών.

Το πιστοποιητικό θα ενεργοποιείται δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό. Τα περισσότερα άτομα για τα οποία ισχύουν ήδη τα παραπάνω και δεν χρησιμοποιούν smartphone, θα χρησιμοποιούν την κάρτα εμβολιασμού του ΠΟΥ ή την εκτύπωση αποδεικτικού μετά τον εμβολιασμό. Δεδομένου ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρθεί σύντομα ούτως ή άλλως στα περισσότερα κρατίδια λόγω της μείωσης του δείκτη κρουσμάτων, είναι ένας εύχρηστος τρόπος -για όσους δεν έχουν την ψηφιακή ευχέρεια- να έχουν μαζί τους την κάρτα εμβολιασμού μετά τις 10 μ.μ. αντί της εφαρμογής.

Η Γερμανία προσπαθεί να ψηφιοποιήσει το σύστημα υγείας για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Jens Spahn μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, αλλά όχι ότι δεν προσέφερε δυναμική στον τομέα αυτό. Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα τεθεί σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου. Ακόμα κι αν το χρονικό διάστημα εξαντληθεί, θα έρθει σε καλή στιγμή, πριν από την έναρξη της ταξιδιωτικής περιόδου. Η τολμηρή πρόβλεψη περί αναστάτωσης σχετικά με την εφαρμογή εμβολιασμού δεν θα έχει πλέον σημασία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.