Σελίδες

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Γερμανία: Ανοιξε η συζήτηση για σύνταξη στα "68"

Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68 έτη ζητούν σύμβουλοι του του Επιστημονικού Συμβουλίου του ομοσπονδιακού γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Διαφορετικά, "το συνταξιοδοτικό σύστημα θα καταρρεύσει".

Δημογραφικές εξελίξεις

Οι δημογραφικές εξελίξεις είναι σύμφωνα με την εισήγηση ο λόγος που επιβάλλει την σταδιακή αύξηση της συνταξιοδότησης στα 68 έτη καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και κατά συνέπεια όλο και λιγότερες εισφορές θα πρέπει να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερες συντάξεις. 

Χωρίς επιπλέον προσαρμογές, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομίας, "από το 2025 θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, που μπορεί να οδηγήσουν σε παράλυση". 

Ο Άξελ Μπορς Σουπάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Κοινωνική Πολιτική, που υπογράφει τη σχετική έρευνα, δηλώνει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ότι "χρειάζεται μία δυναμική προσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής", ώστε να εξασφαλιστεί η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την αποχώρηση από την ενεργό δράση. Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις το ιδανικό όριο θα είναι τα 68 έτη μέχρι το 2042.

Σε μία πρώτη αντίδραση η συμπροεδρεύουσα του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) κάνει λόγο για μία "κοινωνική βόμβα" και καλεί τον υπουργό Οικονομικών Πέτερ Άλτμαιερ να αποσύρει την επίμαχη εισήγηση, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση "οι συντάξεις θα κρίνουν τον προεκλογικό αγώνα", ενώ το κόμμα της "θα υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια τα δικαιώματα των συνταξιούχων". Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και τα συνδικάτα εκτιμάται ότι είναι επίσης αντίθετοι σε μία νέα συζήτηση για μεταρρύθμιση του ασφαλιστκού συστήματος. Σε μία ενδιάμεση προσέγγιση ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) δηλώνει ότι "δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά για τη σταθεροποίηση των συντάξεων και την ενίσχυση του ποσοστού της ιδιωτικής συνταξιοδότησης".

Πηγή: ARD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.