Σελίδες

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

«Γερμανία και Γαλλία διαφωνούν για το Σύμφωνο Χρέους της ΕΕ»

SZ: «Ο Macron ζητεί χαλάρωση των κανόνων σε μόνιμη βάση -η Merkel αντιτίθεται»

Το ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη Daniel Brössler στην Süddeutsche Zeitung αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η Καγκελάριος Angela Merkel (CDU) στρέφεται κατά της απόπειρας του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron να χαλαρώσει σε μόνιμη βάση τους κανόνες σταθερότητας στην ΕΕ. Λόγω της «εξαιρετικά ασυνήθιστης κατάστασης» ως αποτέλεσμα της πανδημίας κορωνοϊού, η Γερμανία συμφώνησε να ανασταλεί η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ έως το 2023 και ήρε το εθνικό «φρένο του χρέους» για το 2022, δήλωσε η Merkel χθες, κατά την διάρκεια ακρόασης στην Γαλλο-γερμανική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Ωστόσο: «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε πορεία σταθεροποίησης της Οικονομίας». Η Μέρκελ επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ επιτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανή αύξηση των επιτοκίων και να παραμείνει σε αυτήν την περίπτωση ικανή να ενεργήσει, ζήτησε η Μέρκελ. Η ίδια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «να υπάρξουν ακόμη και αντεγκλήσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας». Αλλά «θα βρεθεί ένας κοινός δρόμος». Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Jean Castex επανέλαβε την επιθυμία για «κάποια χαλάρωση» ως αποτέλεσμα της κρίσης. Δεν υπάρχει «πάντα συμφωνία» με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ως προς αυτό το θέμα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θέτει ανώτατο όριο για το επίπεδο χρέους το 60% του ΑΕΠ και για το έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ.

Η Καγκελάριος και ο Γάλλος αρχηγός της κυβέρνησης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε ακρόαση στην Συνέλευση, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και αποτελείται από 50 μέλη του Bundestag και από ισάριθμα μέλη της Assemblée Nationale. Από κοινού κατέστη δυνατόν «να αποτελέσει επιτυχία αυτό το μοναδικό στον κόσμο διμερές κοινοβουλευτικό σώμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Bundestag Wolfgang Schäuble (CDU). Ειδικά κατά την κρίση του κορωνοϊού, η κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών απέδειξε την αξία της. Ο Schäuble επέκρινε το κλείσιμο των συνόρων στην αρχή της πανδημίας. Ποτέ ξανά δεν θα πρέπει «να επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση χωρίς συντονισμό».

Η Merkel παραδέχτηκε ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν «κάτι πολύ σκληρό». «Στην κατάσταση που επικρατούσε τότε ήταν πιθανώς αναπόφευκτο. Αλλά συμφωνώ ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί». Και οι δύο χώρες είχαν εξαγάγει τα συμπεράσματά τους από την κρίση και «τώρα συντονίστηκαν πολύ καλύτερα σε διμερές επίπεδο», διαβεβαίωσε ο Castex. Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων επέδειξαν ενότητα σε ζητήματα που προκάλεσαν αντιπαραθέσεις κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι, και οι δύο υπερασπίστηκαν την αποτυχημένη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με τον Ρώσο Πρόεδρο Wladimir Putin. «Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ δεν είναι πραγματικά καλή αυτήν την περίοδο, αλλά μιλούσαμε μεταξύ μας και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η αφωνία δεν βοηθά να ξεπεραστούν τα προβλήματα», τόνισε η Merkel. Αναφέρθηκε στη συνάντηση κορυφής του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden με τον Putin, κατά την οποία ο Biden άσκησε «πολύ ξεκάθαρη» κριτική για τις ρωσικές επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να θεωρήσουν ικανούς τους εαυτούς τους να κάνουν κάτι αντίστοιχο και ταυτόχρονα να επιδιώξουν την συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο αφοπλισμός.

Στην διαμάχη με την Ουγγαρία για έναν νέο νόμο που επικρίθηκε ως ομοφοβικός, η Καγκελάριος Merkel τάχθηκε υπέρ του διαλόγου. «Δεν πρέπει απλώς να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, αλλά θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες», προειδοποίησε. «Διαφορετικά αυτή η Ευρώπη δεν θα παραμείνει ενωμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.