Σελίδες

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Το Bundestag αποφάσισε τα "κρατικά trojans"

 Το Bundestag αποφάσισε τα "κρατικά trojans" - Οι υπηρεσίες πληροφοριών και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έχουν το δικαίωμα να διαβάζουν μηνύματα κειμένου»

 «Το Bundestag αποφάσισε τα λεγόμενα κρατικά trojans, τροποποιώντας τον νόμο για την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Οι νέες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και της αστυνομίας είναι αμφιλεγόμενες από απόψεως προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά και εντός του SPD»

Ο τροποποιημένος νόμος για την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι όλες οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούν στο μέλλον να διαβάζουν τα μηνύματα μέσω του WhatsApp και μέσω άλλων κρυπτογραφημένων υπηρεσιών Messenger -εφόσον εκδοθεί η σχετική εντολή για μεμονωμένες περιπτώσεις. Θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης και στην αποθηκευμένη επικοινωνία. Όπως έγραψε η ιστοσελίδα netzpolitik.org, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν στην εγκατάσταση των κρατικών trojans, όχι όμως και οι άλλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αυτή η επέκταση της αρμοδιότητας ονομάζεται «Quellen-TKÜ plus», δηλαδή Επιτήρηση των Πηγών Τηλεπικοινωνίας.

Και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα «μικρά κρατικά trojans». Για την αστυνομία η δυνατότητα αυτή θα περιορίζεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω Messenger και στην τρέχουσα επικοινωνία. Η δυνατότητα ανάγνωσης γραπτών μηνυμάτων μέσω Messenger ή ακρόασης των φωνητικών μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί δεν εγκρίθηκε λόγω της αντίδρασης του SPD.

Η εκ των επικεφαλής του SPD Saskia Esken τάχθηκε χθες και πάλι εναντίον ολόκληρης της «Quellen-TKÜ plus» και υιοθέτησε διαφορετική άποψη από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Έγραψε στο Twitter: «Θεωρώ την απόφαση για τη χρήση των κρατικών trojans λανθασμένη, ειδικά από τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Αλλά και ο Ομοσπονδιακός Εντεταλμένος για την Προστασία των Δεδομένων Ulrich Kelber (SPD) επέκρινε τις προγραμματισμένες αλλαγές στον νόμο για την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Δήλωσε μάλιστα στο RND ότι με την πρόταση επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και εξισώνονται με τις δυνατότητες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος, αν και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έχει πιο περιορισμένο φάσμα καθηκόντων. Ο Kelber έκανε λόγο στο πλαίσιο αυτό για μαζικές παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Εκτός αυτού, θα καταστεί πιο δύσκολη η προστασία των δεδομένων έναντι της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, καθώς ο Εντεταλμένος για την Προστασία των Δεδομένων δεν θα πρέπει να εκφράζει την άποψή του σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο Konstantin Kuhle, εκπρόσωπος του FDP για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής, χαρακτήρισε στο Twitter το εγχείρημα ως «μαύρη ημέρα για τα δικαιώματα των πολιτών και την ασφάλεια της Πληροφορικής».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.