Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

«Τεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα - Το όνειρο μιας ευρωπαϊκής Silicon Valley»

«Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί στοχευμένα να προσελκύσει στην χώρα εταιρείες Τεχνολογίας, προσφέροντας φορολογικά πλεονεκτήματα και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και γερμανικές εταιρείες Πληροφορικής ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως τοποθεσία για τις δραστηριότητές τους»

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα Verena Schälters αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Αθανάσιος Μουτσιούλης ήταν σίγουρος ότι δεν θα βρει καλή δουλειά στην χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έφυγε από τη χώρα το 2015, έκανε το μεταπτυχιακό του στην Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια εργάστηκε εκεί ως προγραμματιστής λογισμικού. Αλλά πριν από ένα χρόνο επέστρεψε στην πατρίδα του Ιωάννινα, καθώς βρήκε δουλειά στην Teamviewer. Η επιχείρηση από το Göppingen της Βάδης-Βυρτεμβέργης έχει γίνει γνωστή για λύσεις σε θέματα λογισμικού που καθιστούν δυνατή την απομακρυσμένη πρόσβαση σε συσκευές, προκειμένου να μπορεί κανείς να εργαστεί από οποιαδήποτε τοποθεσία.

Όταν ο Μουτσιούλης άκουσε για πρώτη φορά ότι η Teamviewer προτίθετο να ανοίξει ένα γραφείο στα Ιωάννινα, δεν μπορούσε να το πιστέψει: «Ήταν πραγματικά μια ωραία έκπληξη». Αλλά και για τον Philipp Deutscher, τον επικεφαλής του ελληνικού υποκαταστήματος, τα Ιωάννινα ως έδρα επιχειρήσεων Τεχνολογίας δεν ήταν αρχικά μια προφανής επιλογή. «Αλλά όσο περισσότερο μιλάγαμε με τους ανθρώπους εδώ, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμασταν ότι είναι λογικό, υπάρχει δυναμικό εδώ», δηλώνει ο Deutscher.

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στην Βορειοδυτική Ελλάδα, περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη. Ένας αποφασιστικός παράγοντας για την επιλογή της τοποθεσίας είναι η εγγύτητα με τα τέσσερα πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων, δηλώνει ο Oliver Steil, Διευθύνων Σύμβουλος της Teamviewer. Γιατί στην Γερμανία είναι δύσκολο να βρεθούν προγραμματιστές. «Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός για τα ταλέντα, ειδικά τους προγραμματιστές λογισμικού», τονίζει ο Steil. Αλλά στα Ιωάννινα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι καλά εκπαιδευμένοι, καινοτόμοι και με κίνητρο.

Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στην χώρα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του με το ARD. «Ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος μου είναι να δημιουργήσω θέσεις εργασίας και να δώσω στους νέους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν καριέρα εδώ στην Ελλάδα». Για να επιτευχθεί αυτό, η χώρα εξαρτάται περισσότερο από ποτέ σε επενδυτές από το εξωτερικό, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε ιδιαίτερα σκληρά την Ελλάδα. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σε περισσότερο από 200% του ΑΕΠ. Το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 16%.

Η κυβέρνηση δελεάζει από τη μία πλευρά παρέχοντας φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, η ψηφιακή υποδομή αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά. Η χώρα θέλει να χρησιμοποιήσει προς τον σκοπό αυτό και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορωνοϊό: Συνολικά 30,5 δις Ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει σχεδόν το 1/4 στην Ψηφιοποίηση: Για παράδειγμα θα προωθηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης, η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και της τεχνολογίας 5G.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι διαδικασίες στην Δημόσια Διοίκηση είχαν ήδη αρχίσει να ψηφιοποιούνται πριν από την πανδημία. Τώρα υπάρχουν οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να προωθηθεί ακόμα περισσότερο αυτός ο μετασχηματισμός. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού: Δεν υπάρχει πλέον «η Ελλάδα της κρίσης», αλλά μια Ελλάδα που αναπτύσσεται ραγδαία και είναι ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις.

Πραγματικά, ολοένα και περισσότερες εταιρείες ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως τοποθεσία εγκατάστασής τους. Η Microsoft, για παράδειγμα, σχεδιάζει να επενδύσει 1 δις Δολάρια για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων για την πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure.

Αλλά και η Teamviewer θέλει επίσης να επεκτείνει την δραστηριότητά της στα Ιωάννινα. Η εταιρεία ξεκίνησε εκεί με 18 υπαλλήλους –πλέον ο αριθμός τους είναι 50. Μεσοπρόθεσμα θα είναι εγκατεστημένοι εκεί 150-200 εργαζόμενοι. Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, είναι να συνεχιστεί η ανάπτυξη της υποδομής στα Ιωάννινα, λέει ο Διευθυντής του υποκαταστήματος Deutscher. Ο προγραμματισμένος τεχνολογικός κόμβος είναι ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο: Μία περιοχή που θα έχει σχεδιαστεί πλήρως σύμφωνα με τις ανάγκες των εταιρειών, ιδίως στον τομέα της Πληροφορικής. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.