Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ZDF: Διακοπές. Στην Ελλάδα αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς κινδύνους

ZDF «Frontal 21» Λαχτάρα για διακοπές. Στην Ελλάδα αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς κινδύνους

Προβλήθηκε χθες το βράδυ από την εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας «Frontal 21» 

Ilka Brecht (παρουσιάστρια): Νοσταλγία για ταξίδια παρά τον κορωνοϊό: Επιτέλους διακοπές! Επιτέλους μπορεί να βγει κανείς και πάλι έξω στον ήλιο, την παραλία. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σιγά-σιγά ανακαλούνται οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού. Αυτό δημιουργεί την ελπίδα για ένα καλοκαίρι, όπως ήταν παλιά, ένα αίσθημα που έχει χαθεί εδώ και καιρό.

Και στην Ελλάδα ελπίζουν. Ξενοδοχεία και εστιατόρια υπόσχονται την μέγιστη δυνατή προστασία και θέλουν με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν τους περισσότερους κατά το δυνατόν επισκέπτες. Αλλά πόσο ασφαλές είναι αυτό στην πραγματικότητα; Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, η χώρα εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνη περιοχή. Ο ρεπόρτερ μας Reinhard Laska εξέτασε κατά πόσον είναι ρεαλιστικό το όνειρο για διακοπές:

Laska: Καθ’ οδόν προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα αναμένει ανυπόμονα και πάλι τους τουρίστες, μετά από ένα μακρό Lockdown. Η ελληνική κυβέρνηση και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επιδιώκουν κυρίως να προσελκύσουν Γερμανούς. Ταξιδεύουμε με τεστ PCR και μάσκα. Η χώρα έχει ακόμα να παλέψει με τον Covid-19 και επισήμως θεωρείται επικίνδυνη περιοχή. Πόσο επικίνδυνη είναι η Ελλάδα για τους τουρίστες; Η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία:

«Η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Κάθε εβδομάδα τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Έχουμε κάθε εβδομάδα μία μείωση 15-20% στην συχνότητα των κρουσμάτων. Η κατεύθυνση είναι σωστή. Δεν υπάρχει λόγος να φοβηθεί κανείς ότι θα χάσουμε τον έλεγχο της κατάστασης», δηλώνει ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Η Κρήτη είναι το αγαπημένο νησί πολλών Γερμανών. Η οικογένεια Kusche από την Θουριγγία τόλμησε το ταξίδι, παρά τον ιό. Αισθάνονται ασφαλείς, μεταξύ άλλων και επειδή τα ενήλικα μέλη της οικογένειας έχουν εμβολιαστεί.

«Εντελώς στην αρχή είχαμε αγωνία, αλλά θέλαμε φυσικά να επιχειρήσουμε κάτι με την κόρη μας και να της δείξουμε πολλά από τον κόσμο. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος», δηλώνει η Sabine Kusche. «Έχει κανείς επιτέλους και πάλι την ευκαιρία να απολαύσει την οικογένειά του, να απολαύσει τον ελεύθερό του χρόνο. Άλλωστε, 100% ασφάλεια δεν υπάρχει ούτε στην Γερμανία», τονίζει η Elke Kusche.

Στο ξενοδοχείο «Almyrida», η οικογένεια που διαχειρίζεται την επιχείρηση ελπίζει ότι θα έρθουν επιτέλους περισσότεροι επισκέπτες και από την Γερμανία. Τα οικονομικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί και η Διευθύντρια του ξενοδοχείου Φώφη Αρβελάκη ανησυχεί.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Όπως σας είπα, για πολλούς και η δεύτερη χρονιά θα είναι μία καταστροφή. Κάτι που είναι κρίμα, καθώς πολλοί, ειδικά τα οικογενειακά ξενοδοχεία, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, τα μικρότερα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ελπίζαμε ότι με τους εμβολιασμούς η κατάσταση θα βελτιωθεί φέτος. Μέχρι τώρα, η πρόγνωση δεν είναι και τόσο τέλεια».

Νυχτερινή επίσκεψη στα Χανιά. Στο προπύργιο του Τουρισμού γιόρταζε μέχρι τώρα κυρίως η ελληνική νεολαία το τέλος του Lockdown. Το τραγούδι στην πραγματικότητα δεν επιτρέπεται, αλλά ο κορωνοϊός αυτό το βράδυ δεν απασχολεί κανέναν.

12.30πμ: Η αστυνομία της Κρήτης κάνει την υποχρεωτική της περιπολία με ανοιχτό τον φάρο των οχημάτων κατά μήκος των νυχτερινών μαγαζιών. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά.

Ταξιδεύουμε στο Πόρτο Ράφτη, μία περιοχή για μπάνια κοντά στην Αθήνα. Και εδώ ο φόβος για τον κορωνοϊό δεν είναι μεγάλος.

«Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν και πάλι. Είμαστε και πάλι εδώ. Και ο κορωνοϊός πέρασε. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι», δηλώνει λουόμενη. «Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι ο κορωνοϊός έχει περάσει;», την ρωτά ο δημοσιογράφος. «Ναι, το πιστεύω», απαντά αυτή.

Αυτό ελπίζει και ο Γιώργος Μπισιώτης, υπεύθυνος για την παραλία στο Πόρτο Ράφτη, ο οποίος αμέσως διαφημίζει την περιοχή: «Ελπίζω οι τουρίστες από την Γερμανία να μας επισκεφτούν αυτήν την χρονιά. Αυτή η παραλία είναι απολύτως ασφαλής. Μπορούν να έρθουν, καθώς τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θεωρώ ότι είναι μία από τις ασφαλέστερες παραλίες στην Ελλάδα».

Επισήμως ισχύουν υποχρεώσεις μάσκας και τήρησης αποστάσεων σε δημόσιους χώρους. Στην δημόσια παραλία δεν ενδιαφέρεται κανείς για τους κανόνες για τον κορωνοϊό. Όλοι κάθονται κοντά μεταξύ τους και χωρίς μάσκα. Ακόμα οι Έλληνες είναι μεταξύ τους. Αλλά τι θα γίνει, όταν θα έρθουν και οι Γερμανοί;

Συνάντηση με τον Δημήτρη Μπακόλα. Το οικογενειακό εστιατόριο υπάρχει ήδη από το 1972 και τα πήγαινε πάντοτε καλά, μέχρι που η οικογένεια Μπακόλα αναγκάστηκε να το κλείσει για έξι μήνες. Απόλυτο Lockdown. Τώρα θα πρέπει να φροντίσουν, ώστε το κατάστημα να λειτουργήσει και πάλι κανονικά.

«Φυσικά και όλα έχουν γίνει πολύ περίπλοκα, ειδικά για τους σερβιτόρους. Είναι σκληρό το να εργάζεσαι επί 15 ώρες φορώντας μάσκα. Αλλά θα πρέπει να προστατευθούμε, ακόμα και στην κουζίνα, όπου κάνει πραγματικά πολλή ζέστη», δηλώνει ο Μπακόλας.

Οι Έλληνες μόνιμοι πελάτες επέστρεψαν. Τους τουρίστες τους περιμένουν ακόμα. Εάν έλθουν, θα υπάρξει στενότητα χώρου.

«Σε γενικές γραμμές ο κόσμος προσέχει πολύ. Αλλά υπάρχει ένα κομμάτι, υπολογίζω περίπου στο 10%, που σκέπτεται ότι όλα έχουν περάσει, ότι όλα είναι καλά. Όμως αυτό δεν ισχύει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Γι’ αυτό και εξακολουθούν να χρειάζονται μάσκες, απολυμαντικά και τήρηση αποστάσεων», λέει ο Μπακόλας.

Το ίδιο πιστεύουν και αυτοί οι πελάτες του καταστήματος, Έλληνες που κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν τους άφησε αλώβητους. «Ναι, είχα προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αλλά δόξα τω Θεώ ζω ακόμα. Φοβάμαι ακόμα. Μολονότι δεν είναι απαραίτητο να έχει θανάσιμη κατάληξη, είναι πιθανό να χάσει κανείς την ζωή του από τον ιό», δηλώνει ο Πάνος. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ιός είναι επικίνδυνος. Αν δεν προσέξουμε, δεν τηρήσουμε τους κανόνες και τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις, τότε υπάρχει κίνδυνος. Γιατί η πανδημία δεν έχει ακόμα περάσει», δηλώνει η Κατερίνα.

Την ίδια άποψη έχουν και πολλοί ιατροί. Το Γενικό Κρατικό Πειραιά είχε εξαντλήσει πλήρως τα όρια των δυνατοτήτων του εξαιτίας του κορωνοϊού: Πολύ λίγοι ιατροί, κακός εξοπλισμός. Αυτά ήταν εν προκειμένω τα αποτελέσματα της επί σειράν ετών πολιτικής λιτότητας που η Ευρώπη επέβαλε στους Έλληνες. Έχουμε συνάντηση με έναν από τους Διευθυντές του νοσοκομείου, ο οποίος ασκεί κριτική στην ταχεία απόφαση ανοίγματος της χώρας για τους τουρίστες.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν υπακούουν μόνον στα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων. Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι περιορισμοί κατά το περασμένο έτος ήρθησαν, ακριβώς όπως συμβαίνει και τώρα, όταν το ζητούμενο είναι να ανοίξει η χώρα για τον Τουρισμό», δηλώνει ο ιατρός Παναγιώτης Παπανικολάου.

Μέχρι τώρα, μόνον το 22% των Ελλήνων είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τι θα συμβεί εάν, όπως σχεδιάζεται, εκατομμύρια τουρίστες εισρεύσουν στην χώρα; Εκφράζεται ανησυχία.

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Αυτές αφορούν τα μεγάλα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στους προορισμούς των διακοπών. Επίσης, διαθέτουμε πολύ λίγα μέσα μεταφοράς των ασθενών», τονίζει ο Παπανικολάου.

Βράδυ στην Αθήνα. Οι δρόμοι της παλιάς πόλης γεμίζουν. Είναι σχεδόν αδύνατον το να τηρήσει κανείς τις αποστάσεις. Μολονότι ο δείκτης συχνότητας των κρουσμάτων βρίσκεται σχεδόν κοντά στο 100, στα μπαρ και τα εστιατόρια δεν υπάρχει υποχρέωση μάσκας, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει την διεύθυνση της κατοικίας του ή να δηλώσει την παρουσία του μέσω εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα. Σαν να μην υπήρξε ποτέ κορωνοϊός. 

«Υπάρχουν δύο λόγοι, για τους οποίους δεν χρησιμοποιούμε την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα: Αναρωτιόμαστε πόσο αξιόπιστο είναι γενικά αυτό το σύστημα. Και μετά οι άνθρωποι ανησυχούν για την ιδιωτική τους σφαίρα. Σε τελική ανάλυση, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να επιβάλουμε στους ανθρώπους την εφαρμογή», δηλώνει ο Θεοχάρης.

Λαχτάρα για διακοπές. Στην Ελλάδα αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς κινδύνους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.