Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

«Μεγαλώνει η ανησυχία για το νέο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα»

Süddeutsche Zeitung: «Ο αριθμός των κρουσμάτων ξανανεβαίνει και ταυτόχρονα η εκστρατεία εμβολιασμού έχει ‘κολλήσει’. Η χώρα αγωνιά για την τουριστική περίοδο»

Süddeutsche Zeitung

Στην ανταπόκριση της Christiane Schlötzer αναφέρονται τα εξής:

Το γραφείο του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη έχει κλιματισμό κι έτσι ο καύσωνας της Αθήνας μένει απέξω. Ο Πιερρακάκης στηρίζεται με τα δυο χέρια του στην καρέκλα, δεν θέλει να καθίσει γιατί τον πονά η πλάτη του. Είναι εντυπωσιακά ψηλός, 38 ετών και Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε μια χώρα στην οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό οι φορολογικές πράξεις ήταν χειρόγραφες και σκονίζονταν σε σκοτεινές αποθήκες. Όλα αυτά είναι μυθολογικό παρελθόν. Ο Πιερρακάκης λέει: «Έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να διαμορφώσουμε τα ψηφιακά μας συστήματα με την οπτική των πολιτών, και όχι με βάση τις ανάγκες της γραφειοκρατίας. Όχι σύνθετα και με διαφάνεια».

Η εμβολιαστική εκστρατεία της Ελλάδας λειτούργησε σύμφωνα με αυτό το πρότυπο καλά μέχρι τώρα, η ιστοσελίδα (emvolio.gov.gr στα Ελληνικά και Αγγλικά) σχεδιάστηκε στο Υπουργείο του σπουδασμένου στο Χάρβαρντ Πιερρακάκη. «Δεν φτιάξαμε ένα Callcenter, γιατί ξέραμε ότι αμέσως θα ‘έπεφτε’». Πολλοί Έλληνες απόρησαν ‘όταν έλαβαν απλά στο κινητό τους τα ραντεβού τους για να εμβολιαστούν. Ακόμα και γιατροί απόρησαν: «Αυτή είναι μια νέα Ελλάδα», δήλωσε γιατρός από τη Βόρειο Ελλάδα στην SZ.

Αυτό κατέστη δυνατόν, επειδή στην Ελλάδα υπάρχει εν τω μεταξύ ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συνέπεια των μεταρρυθμίσεων από τον καιρό της κρίσης του Ευρώ. «Προηγουμένως, σε πλεονεκτική θέση βρισκόταν εκείνος που γνώριζε πολύ καλά τους δαιδαλώδεις δρόμους της γραφειοκρατίας. Τα ψηφιακά συστήματα αίρουν αυτές τις ανισότητες». λέει ο Πιερρακάκης, που κάθεται πλέον στην καρέκλα του και βγάζει για λίγο τη μάσκα. «Έχω εμβολιαστεί δυο φορές», λέει και προσθέτει: «Η πανδημία ήταν καταλυτική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας».

Αλλά ο θαυμαστός νέος κόσμος έχει όρια. Και στην Ελλάδα ανεβαίνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων. Και ειδικά τώρα, ‘κολλάει’ η εμβολιαστική εκστρατεία. Ο ειδικός Δημοσθένης Σαρηγιάννης από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης προειδοποίησε ήδη στις αρχές Ιουλίου στον τ/σ Antenna: «Στα τέλη Αυγούστου θα έχουμε πάλι καθημερινά 1000 νέα κρούσματα».

Η πραγματικότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει τις προγνώσεις του καθηγητή. Ήδη στις 7 Ιουλίου είχε ξεπεραστεί κατά πολύ το όριο με 1820 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, την Πέμπτη ήταν 2107 και η τάση είναι ανοδική. Η κυβέρνηση βρήκε αμέσως μερικούς υπαίτιους: τους νέους, που κατακλύζουν τα κλαμπ και τα μπαρ, όλα μεν υπαίθρια, αλλά με τον ένα κολλητά στον άλλο και έχοντας αποχαιρετήσει την τήρηση των αποστάσεων. Τώρα, όλοι πρέπει να κάθονται σε καρέκλες στα μπαρ και δεν επιτρέπεται πλέον να χορεύουν. Οι ιδιοκτήτες κλαμπ που δεν θα το εφαρμόζουν αυτό, θα τιμωρούνται έως και θα χάνουν την άδειά τους, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μόλις είχε θέσει στόχο να μη βρίζει τη νεολαία, αλλά να την καλοπιάσει. Από τις 15 Ιουλίου όλοι οι νέοι από 18 έως 25 ετών που εμβολιάζονται θα παίρνουν στο κινητό τους ένα κουπόνι 150 Ευρώ, με το οποίο θα μπορούν να πληρώσουν εισιτήρια αεροπλάνου ή πλοίου ή εισιτήρια για συναυλίες. Ο Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης το εξυμνεί ως «διαβατήριο ελευθερίας», 940.000 νέοι μπορούν να επωφεληθούν. Ο Πιερρακάκης λέει ότι τα 150 Ευρώ είναι μια «αναγνώριση» για το ότι οι νέοιυπέφεραν ιδιαίτερα από τους μακράς διάρκειας περιορισμούς των δυνατοτήτων κίνησης. Κάνει εντύπωση: Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον σωστό τόνο, μετά την εμφάνιση στα ΜΜΕ της κακής λέξης «δωροδοκία» για τα 150 Ευρώ.

Ο Π/Θ Μητσοτάκης βρίσκεται ακριβώς δύο χρόνια στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν τη συντηρητική ΝΔ του 13 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται το προβάδισμα για σαφείς ανακοινώσεις. Η Ελλάδα δεν «θα κλείσει ξανά εντελώς για μια ανεμβολίαστη μειοψηφία» την οικονομία της, δήλωσε στην ε/φ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κάνει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, «αλλά ο καθένας είναι υπεύθυνος» και είναι απαράδεκτοι οι «ελεύθεροι καβαλάρηδες», που ενεργούν με βάση το σύνθημα: Ας εμβολιαστούν οι άλλοι, τότε θα είμαι κι εγώ προστατευμένος.

Για την Ελλάδα διακυβεύονται πολλά. Η τουριστική σεζόν μόλις ξεκίνησε με πολλές ελπίδες και τώρα πλανάται ο φόβος μήπως τελειώσει πάλι νωρίτερα από ό,τι νόμιζε κανεί ς, αν η μετάλλαξη Δέλτα κάνει να ξεσπάσει μια νέα καταιγίδα του ιού στο Αιγαίο. Μία στις πέντε θέσεις εργασίας εξαρτάται από τις συναλλαγές με τον ήλιο και την άμμο. Η κυβέρνηση μάλιστα θέλει τώρα να καθιερώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, μεταξύ άλλων και για το ιατρικό προσωπικό. Λεπτομέρειες θα δοθούν σύντομα, δήλωσε μία κυβερνητική εκπρόσωπος.

Και επιλέγουν τώρα – παρ’ όλες τις ψηφιακές καινοτομίες – και έναν πολύ παλιό τρόπο. Στα μικρά μέρη και σε πολλά νησιά θα πάνε πόρτα-πόρτα οι δήμαρχοι, οι ιερείς, οι γιατροί και άλλα πρόσωπα εμπιστοσύνης, και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους ανεμβολίαστους. Επειδή αποκαλύφθηκε ότι ένα στα τέσσερα μέρη με λιγότερους από 50.000 κατοίκους το ποσοστό εμβολιασμών είναι κάτω από το 30%, ενώ στο τουριστικό hotspot Μύκονο ανέρχεται ήδη στο 100%. Αυτή τη στιγμή, 38% των Ελλήνων έχει πλήρως εμβολιαστεί, ενώ για μια ανοσία της αγέλης θα ήταν απαραίτητο τουλάχιστον το διπλάσιο ποσοστό – λένε οι ειδικοί.

Στην πραγματικότητα, ήθελαν να έχουν προχωρήσει περισσότερο, αφού η εκστρατεία είχε ξεκινήσει τόσο καλά και ο Πιερρασκάκης και οι άνθρωποί του είχαν μεγάλο μερίδιο σε αυτό. Αλλά υπάρχουν βέβαια και οι σκεπτικιστές και οι αμφισβητίες, όπως παντού. Και επανειλημμένα η νέα Ελλάδα συγκρούεται με την παλιά: Όποιος φτάνει στο αεροδρόμιο Αθηνών μετά τις 23:30, χάνει το τελευταίο μετρό για την πόλη. Στο λεωφορείο του αεροδρομίου στριμώχνονται τότε οι άνθρωποι τόσο, σαν μην είχε υπάρξει ποτέ ο κορωνοϊός. Ναι μεν φορούν όλοι μάσκες και επειδή είναι ένα ετοιμόρροπο λεωφορείο, έχει ανοιχτά παράθυρα, αλλά η ανασφάλεια συνταξιδεύει.

Όποιος ανεβαίνει σε πλοίο, πρέπει να έχει εμβολιαστεί, να έχει περάσει τον ιό ή να έχει κάνει τεστ, όπου ένα απλό selftest δεν αρκεί πλέον. Το αποτέλεσμα του τεστ το καταχωρεί κανείς σε έγγραφο, μέχρι τώρα όμως δεν ελέγχθηκε. Κι αυτό θα αλλάξει τώρα: Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε δειγματοληπτικούς ελέγχους, ακόμα και σε ιδιωτικά γιωτ.

Ακόμα και 15χρονοι και 17χρονοι θα λάβουν πρόταση για εμβολιασμό. Ο Π/Θ Μητσοτάκης προσπαθεί εν τω μεταξύ να πείσει με νούμερα: 2.245 Έλληνες μεταξύ 60 και 80 ετών πέθαναν από Covid από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. «Μόνο 22 από αυτούς είχαν εμβολιαστεί». Οι υπόλοιποι 2.223 μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί προ πολλού «και δεν το έκαναν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.