Σελίδες

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

«’Όταν σταματά το πάρτι, ο κόσμος φεύγει’»

BILD-CHECK DER CORONA-URLAUBS-LAGE IN GRIECHENLAND

Στην ανταπόκριση της Liana Spyropoulou αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Λιακάδα, κρυστάλλινα νερά, εξαιρετική κουζίνα, το συναρπαστικό παρελθόν και ευγενικοί άνθρωποι που χαμογελούν – αυτή είναι η Ελλάδα! Ένας από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, προπάντων για τους Γερμανούς.

Αλλά την περασμένη Παρασκευή η Γερμανία χαρακτήρισε ολόκληρη την Ελλάδα επικίνδυνη περιοχή λόγω κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, αν θέλουν να αποφύγουν την καραντίνα.

Η BILD τσεκάρει τις διακοπές στην Ελλάδα: Πώς είναι η κατάσταση στα ονειρεμένα νησιά; Θα αφήσουν οι τουρίστες να τους χαλάσουν τις διακοπές; Και πώς πάνε οι έλληνες τουριστικοί πάροχοι;

Το σημαντικό είναι ότι ένα rapid test αντιγόνου κοστίζει στην Ελλάδα 20-30 Ευρώ. Είναι πρόβλημα αυτό για να ακυρωθούν ταξίδια; Η απάντηση είναι ευτυχώς: Όχι!

Σύμφωνα με την Βίκυ Λοϊζου, Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα ακυρώσουν τις κρατήσεις τους. Ο λόγος είναι πολύ απλός: «Μετά από όλα όσα περάσαμε η ανάγκη των ανθρώπων για διακοπές είναι πολύ μεγάλη. Όλοι έτσι νιώθουμε. Το κόστος ενός rapid test δεν αποτελεί εμπόδιο».

Υπάρχουν αρκετά εργαστήρια για rapid test; Η BILD ρώτησε τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αν είναι απλό για τους γερμανούς τουρίστες να κάνουν τεστ. «Παντού υπάρχουν δεκάδες κέντρα ελέγχου, που μπορεί να τα βρει κανείς στην ιστοσελίδα μας visitgreece.gr ή με το ‚Visit Greece‘-App“, λέει ο Υπουργός.

Πρόκειται για μια σημαντική και θετική στιγμή για την ελληνική οικονομία. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2019, επισκέφτηκαν την Ελλάδα περισσότερα από 4 εκατομ. Γερμανοί τουρίστες και απέφεραν στην τουριστική βιομηχανία περίπου 3 δις. ευρώ. Αντίθετα, πέρσι το καλοκαίρι η Ελλάδα είχε μόνο 1,5 εκατομ. γερμανούς τουρίστες – τα έσοδα κατέρρευσαν και ανήλθαν σε 1,14 δις. ευρώ.

Αλλά πώς πάει το φετινό καλοκαίρι; Μέχρι τώρα, καλά. Λέει η Βίκυ Λοϊζου. Και τα νούμερα τη δικαιώνουν: Μόνο τον Ιούνιο απόλαυσαν τον ήλιο της Ελλάδας 260.000 Γερμανοί χάρη σε 150 πτήσεις, που κάθε εβδομάδα πηγαίνουν σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως στα νησιά.

«Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν καλοί μήνες. Από τότε που ανοίξαμε τη χώρα για τον τουρισμό, η σεζόν διαμορφώνεται εκπληκτικά καλή. Αλλά οι μελλοντικές εξελίξεις και αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάνε τα πράγματα με την πανδημία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο».

Αλλά: Η ξαφνική αλλαγή των κανόνων ορισμένων χωρών για τους επιστρέφοντες από διακοπές και οι επανειλημμένες αλλαγές για το ποιες είναι επικίνδυνες περιοχές παραμένουν, παρ’ όλα αυτά, ένα πρόβλημα. Ένα άλλο πρόβλημα έγκειται στα ιδιαίτερα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Π.χ. για το διάσημο νησί των πάρτι, τη Μύκονο. Ο λόγος: ο αυξανόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων. Γι’ αυτό η Μύκονος «αναγκάστηκε να σιωπήσει» το Σάββατο, όταν η 7ήμερη θετικότητα ανήλθε σχεδόν στο 400 (394,7).

Όταν απαγορεύεται η κυκλοφορία (από τη 01:00 έως τις 06:00) δεν επιτρέπεται να παίζει μουσική. Όταν ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί για τη Μύκονο, μερικοί τουρίστες εγκατέλειψαν το νησί και πήγαν στο εξωτερικό ή στα κοντινά νησιά του Αιγαίου – αναλόγως εισοδήματος.

Ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών μπαρ, εστιατορίων και καφέ λέει στην BILD: «Προσωπικά εγώ ξέρω δυο σημαντικούς ξένους επισκέπτες, που κάθε φορά ξοδεύουν 3-4 εκατομ. ευρώ για τη διαμονή τους 20-25 μέρες στη Μύκονο. Και τώρα έφυγαν. Οι πλούσιοι τουρίστες πήγαν στην Ίμπιζα ή σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, που παρέχουν παρόμοιο lifestyle, για να συνεχίσουν να γιορτάζουν».

Οι μέσοι τουρίστες αγοράζουν εισιτήρια για τα γειτονικά νησιά του Αιγαίου. «Η Μύκονος είναι σύμβολο της διασκέδασης και των πάρτι. Όταν σταματά το πάρτι, ο κόσμος φεύγει. Ξέρετε πώς αισθανόμαστε εμείς που εξαρτιόμαστε επαγγελματικά από αυτό; Αισθανόμαστε σαν να είμαστε σε ένα ρινγκ του μποξ», λέει ο Νικολόπουλος.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης το αντικρούει αυτό: «Με την απόφαση για περιορισμούς στη Μύκονο η κυβέρνηση απέδειξε την ταχύτητα αντίδρασης και αποτελεσματικότητά της. Αποδείξαμε επίσης ότι η υγεία των πολιτών και των τουριστών από όλο τον κόσμο – και φυσικά και από τη Γερμανία – είναι η πρώτη μας προτεραιότητα». Οι περιορισμοί στη Μύκονο το καθιστούν σαφές και: «Οι ακυρώσεις στη Μύκονο» «δεν είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερες του 1%».

Κρήτη, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος και Κέρκυρα παρακολουθούνται με προσοχή από ειδικούς, αλλά ακόμα δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τη Μύκονο.

Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Μύκονο θα μπορούσε να σημαίνει ωστόσο ότι το νησί θα αποτελέσει «πρότυπο» και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.