Σελίδες

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

ΕΕ: Με χρήματα κατά της ‘ανεξέλεγκτης μετανάστευσης’

tagesschau.de: «Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ: Με χρήματα κατά της ‘ανεξέλεγκτης μετανάστευσης’»

«Τα ΗΕ υπολογίζουν να υπάρξουν μέχρι και 500.000 νέοι πρόσφυγες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η ΕΕ ανησυχεί για μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα. Θα πετύχει όμως αυτή τη φορά μια συντονισμένη δράση;»  

Το σχετικό δημοσίευμα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του τ/δ ARD (tagesschau.de) αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση στο Αφγανιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο της κατεπείγουσας συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. Στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη και αντ’ αυτών να υποστηριχθούν περισσότερο τα γειτονικά προς το Αφγανιστάν κράτη.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια νέα «ανεξέλεγκτη και μεγάλου βεληνεκούς παράνομη» μετανάστευση προς την Ευρώπη, παραθέτει το AFP απόσπασμα από προσχέδιο για τη συνάντηση. Το προσχέδιο αναφέρεται έμμεσα στην προσφυγική κρίση του 2015. «Στη βάση διδαγμάτων του παρελθόντος» η ΕΕ θα πρέπει από κοινού να προετοιμάσει μια «συντονισμένη και συντεταγμένη αντίδραση» σε πιθανές μεταναστευτικές κινήσεις, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Τρίτες χώρες, που «φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», θα λάβουν σύμφωνα με το προσχέδιο βοήθεια, για να δημιουργήσουν επαρκείς, «αξιοπρεπείς και ασφαλείς» δυνατότητες διαμονής για τους ανθρώπους, καθώς και «βιώσιμες συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που θα τους υποδεχτούν». Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 200 εκατομ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές του χώρες.

Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν οδηγεί σε «απειλές της ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ», όπως αναφέρει επίσης το έγγραφο. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα «κατάλληλοι έλεγχοι ασφαλείας» σε μετανάστες.

Εκτός αυτών, στις χώρες της ΕΕ χρειάζονται ενιαίοι κανόνες για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου αφγανών προσφύγων, δηλώνει ο Ales Hojs, ο οποίος θα διευθύνει ως σλοβένος ΥΠΕΣ την κρίσιμη σύνοδο. Στόχος είναι να υπάρξει συναίνεση σε μια κοινή δήλωση για ένα πακέτο μέτρων: «Αυτό θα βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη, ώστε να βρεθεί από κοινού η σωστή γραμμή. Και προς τούτο χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση, στην οποία όλα είναι στο τραπέζι. Και κυρίως η ανησυχία επίσης ότι το Αφγανιστάν μπορεί να προκαλέσει εκ νέου μαζική μεταναστευτική πίεση», δηλώνει ο Hojs.    

Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Jean Asselborn επέκρινε με συνέντευξή του στην ε/φ WELT τη στάση της Αυστρίας και της Σλοβενίας: «Ελπίζω να υπάρξει αντίδραση στον κύριο Kurz από την Αυστρία και στον κύριο Janša από τη Σλοβενία, που συμφωνούν και οι δύο σαφώς και οριστικά με τους Orban, Salvini και Le Pen. Όλοι αυτοί απορρίπτουν άμεση ανθρώπινη αλληλεγγύη σε αυτή την εξαιρετικά δραματική στιγμή για τον δοκιμαζόμενο λαό του Αφγανιστάν». Και συνέχισε λέγοντας: «Έτσι, χάνουν την ποιότητα του να είναι Ευρωπαίοι. Αντιθέτως, η πλειονότητα των κρατών μελών θα πρέπει να στηρίξει τις αξίες της ΕΕ».

Ο Άσελμπορν συνηγόρησε για την υποδοχή δεκάδων χιλιάδων αφγανών προσφύγων στην ΕΕ. «Η ΕΕ θα έπρεπε να είναι πρόθυμη να διαθέσει 40 με 50.000 θέσεις επανεγκατάστασης για αφγανούς πρόσφυγες», δήλωσε στην WELT. «Έτσι θα φέρναμε στην ΕΕ κορίτσια, γυναίκες, πρώην δικαστίνες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλα άτομα που απειλείται άμεσα η ζωή τους, στο πλαίσιο επανεγκαταστάσεων με νόμιμο και ασφαλή τρόπο και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.