Σελίδες

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

DIE WELT: «Οι παράδεισοι των διακοπών της Ευρώπης δίνουν μάχη με τις φλόγες»

«Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία: Η περιοχή της Μεσογείου υποφέρει από ζέστη και ξηρασία – και δεν διαφαίνεται τέλος για αυτό. Στην Αθήνα, η πυροσβεστική περιγράφει έναν φαύλο κύκλο άνεμου και καπνού»

Στο δημοσίευμα αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, τα ακόλουθα:

Πυρκαγιές καταστρέφουν δάση και θαμνώδη έκταση στις πλαγιές της τουρκικής ριβιέρας, ενώ ο μαύρος καπνός σκοτεινιάζει τον γαλάζιο ουρανό. Στις ακτές της Μεσογείου της χώρας - στην πραγματικότητα ένας παράδεισος διακοπών για ντόπιους και ξένους τουρίστες αυτήν την εποχή του χρόνου - καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται εδώ και μέρες.

Και στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου πλήττεται η πρωτεύουσα Αθήνα, η φωτιά καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις γης. Έχουν σημειωθεί επίσης δασικές και πυρκαγιές στη νότια Βουλγαρία.

Η φωτιά βγήκε εκτός ελέγχου την Τρίτη στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τέσσερις μεγάλες περιοχές εκκενώθηκαν. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλα μέρη της ελληνικής πρωτεύουσας. Το κράτος προσέφερε στους πληγέντες στέγη σε ξενοδοχεία για τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η φωτιά μαινόταν σε κατοικημένη περιοχή στα προάστια της Αθήνας, Βαρυμπόμπη και Αχαρνές, το βράδυ της Τρίτης. Κάποια σπίτια κάηκαν, όπως έδειξε η κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ). Οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τις περιοχές πανικόβλητοι. «Η κόλαση είναι πίσω μας», δήλωσε ένας κάτοικος από το αυτοκίνητό του στους δημοσιογράφους. Πυκνοί καπνοί ήταν ορατοί από όλα τα σημεία της Αθήνας. Στάχτες έπεσαν στην πόλη.

Η πυροσβεστική στην Ελλάδα έκανε λόγο την Τετάρτη για έναν φαύλο κύκλο: Ο άνεμος στα βόρεια της Αθήνας, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, υποχώρησε, με αποτέλεσμα η φωτιά να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, ολόκληρη η πόλη βρίσκεται τώρα κάτω από ένα πέπλο καπνού λόγω της έλλειψης ανέμου. Θα βοηθούσε ένα αεράκι, το οποίο όμως θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη φωτιά. Συνεπώς, η ηρεμία στο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι προς το παρόν προσωρινή.

«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Έλληνας υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από συνάντηση για τη διαχείριση της κρίσης. Εξάλλου, σημειώθηκαν επίσης μικρότερες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στην Ελλάδα. (…)

«Τα δάση στην περιοχή της Μεσογείου καταστρέφονται από μια νέα γενιά πυρκαγιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της WWF. Η περιβαλλοντική οργάνωση φοβάται «ότι φέτος περισσότερα από μισό εκατομμύριο εκτάρια δάσους θα καταστραφούν από φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου».

Η Τουρκία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα κύμα καύσωνα με ακραίες θερμοκρασίες εδώ και μέρες. Με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου «το έδαφος στεγνώνει καθώς δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε ο Andreas Friedrich, εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD).

Οι αιτίες εκδήλωσης των πυρκαγιών είναι ποικίλες. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η αστυνομία συνέλαβε δύο εμπρηστές στη Σικελία. (…)

Στην Τουρκία, οι πυρκαγιές πυροδοτούν επίσης πολιτική συζήτηση. Η κριτική για τον εξοπλισμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ήταν ιδιαίτερα έντονη στα κοινωνικά δίκτυα. Πολύ λίγα πυροσβεστικά αεροπλάνα και πολύ λίγη προετοιμασία για τέτοιες κρίσεις. Σύμφωνα με την τουρκική ένωση αεροπορίας, η Τουρκία διαθέτει τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα. Συγκριτικά, η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 40 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 25 ελικόπτερα. (…)

Καθώς αυξάνεται η θερμότητα, αυξάνεται και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάλεσε όλους τους πολίτες να μην θέσουν τον κλιματισμό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «26 βαθμοί και όχι λιγότερο», ανέφερε το υπουργείο. Στην Τουρκία, σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά μέρη της χώρας τη Δευτέρα και ο λόγος ήταν η απότομη αύξηση της κατανάλωσης εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δεν θα σημειωθούν βροχοπτώσεις στις πληγείσες περιοχές μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο ξηρός και ζεστός καιρός θα συνεχιστεί και τις επόμενες δέκα ημέρες. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι τεράστιος λόγω της ξηρασίας ακόμη και μετά το τέλος αυτού του κύματος ζέστης, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Εάν ξεκινήσουν νέοι άνεμοι, υπάρχει πιθανότητα νέων καταστροφικών πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.