Σελίδες

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η Baerbock παίρνει αποστάσεις από την αριστερά (Linke)

«Η υποψήφια των Πράσινων για την Καγκελαρία αρνείται στην συνέντευξή της στην SZ την ικανότητα του Die Linke να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Η ίδια επιθυμεί έναν συνασπισμό "με φιλο-ευρωπαϊκή καρδιά, που θα αναλάβει παγκόσμιες ευθύνες"»

Στην συνέντευξή της προς τον επικεφαλής εξωτερικών θεμάτων της ε/φ Stefan Kornelius και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Σύνταξης Robert Roßmann, η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία Annalena Baerbock αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία, Annalena Baerbock, αποστασιοποιείται στην συνέντευξη σαφώς από την επιλογή της κυβέρνησης συνασπισμού με το Die Linke και αρνείται την ικανότητα του κόμματος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. «Εάν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ικανότητα δράσης στην Εξωτερική Πολιτική, δεν υπάρχει καμία βάση διακυβέρνησης». Με τη δήλωσή της αυτή, η Baerbock περιορίζει επίσης επιλογές του υποψηφίου Καγκελαρίου του SPD Olaf Scholz, ο οποίος δεν αποκλείει την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού με την συμμετοχή και του Die Linke.

Η Baerbock τοποθέτησε την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική για την ΕΕ στο επίκεντρο της συνέντευξής της και χαρακτήρισε τον αναγκαίο λόγω της Κλιματικής Αλλαγής μετασχηματισμό «ένα γιγάντιο έργο» με μεγάλο κόστος. Στόχος της είναι να γίνει «η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος». Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η εμπορία εκπομπών της ΕΕ και να βγουν από την αγορά τα πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να επιταχυνθεί η σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα.

Προκειμένου να επιταχυνθεί σημαντικά η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Baerbock πρότεινε «κοινά κρατικά ομόλογα» των μελών της ΕΕ. Το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, θα πρέπει να μετατραπεί σε «μόνιμο εργαλείο». Ωστόσο, η Γερμανία δεν θα ευθύνεται για τα χρέη άλλων κρατών, ενώ δεν θα πρέπει να απαλειφθεί από το Σύνταγμα και το προβλεπόμενο εκεί «φρένο του χρέους». Ο κοινός δανεισμός θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για δύο σκοπούς: Για την αποφυγή σοβαρών οικονομικών κρίσεων και για την χρηματοδότηση διασυνοριακών επενδύσεων. Η Ευρώπη θα πρέπει να δρα από κοινού για την προστασία των υποδομών, και από στρατηγικό συμφέρον έναντι ανταγωνιστών όπως η Κίνα.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον οι ιδέες αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού συνασπισμού, η Baerbock πήρε σαφή θέση εναντίον του Die Linke. Η ίδια θέλει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση «με φιλο-ευρωπαϊκή καρδιά, που θα αναλάβει παγκόσμιες ευθύνες». Το γερμανικό Σύνταγμα δίνει εντολή στα κόμματα «να αναλάβουν ευθύνες για την ειρήνη στον κόσμο και μια κοινή Ευρώπη». «Και εκεί το Die Linke έχει εκφράσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες περιθωριακές θέσεις», είπε η Baerbock. Η επικεφαλής των Πρασίνων δεν αποκλείει τις συνομιλίες με το κόμμα της Αριστεράς, αλλά σε αυτό το πλαίσιο δεν θεωρεί πως υπάρχει η βάση για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης. Η Baerbock μίλησε και για τις «μεγάλες διαφορές» με το FDP, ειδικά στην Φορολογική και Κοινωνική Πολιτική. Η υποψήφια των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ της αναβίωσης των διατλαντικών σχέσεων, ιδανικά με μια «Συμμαχία για την Κλιματική Ουδετερότητα» και κατηγόρησε την νυν Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ότι δεν απάντησε σε σχετική πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.

Παράλληλα επέκρινε την έλλειψη αυτοκριτικής από πλευράς CDU και SPD για την αποτυχία της γερμανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Αφγανιστάν. Επί χρόνια και τα δύο κυβερνώντα κόμματα έβλεπαν ότι η αποστολή στην χώρα της Κεντρικής Ασίας οδηγείται σε αδιέξοδο και δεν επέδειξαν καμία προθυμία να αντιδράσουν. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον στόχο της «Στρατηγικής Αυτονομίας» της ΕΕ, η Baerbock έδειξε την προτίμησή της στην «Στρατηγική Κυριαρχία», δηλαδή την ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί ανεξάρτητα από τα στρατηγικά συμφέροντα των άλλων.

Αλλά και ο κορυφαίος υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Armin Laschet, ανέφερε χθες τις προτεραιότητες μιας πιθανής κυβέρνησης με τον ίδιο ως Καγκελάριο. Σε ένα «Άμεσο πρόγραμμα για τις Ομοσπονδιακές Εκλογές» σκιαγράφησε μέτρα σχετικά με την Οικογένεια, την Ασφάλεια, την Προστασία του Κλίματος, την επιτάχυνση των διαδικασιών, την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τα οποία προτίθεται να εφαρμόσει γρήγορα μετά τις εκλογές.

Έτσι, το βασικό φορολογικό ποσό για τα παιδιά θα αυξηθεί, όπως και το επίδομα τέκνων. Το ποσό της απαλλαγής για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα αυξηθεί στα 5.000 Ευρώ. Η συνδρομή των ατόμων που έχουν ανάγκη φροντίδας και των συγγενών τους στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και στο γηροκομείο θα περιοριστεί στα 700 Ευρώ. Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί «σημαντικά». Τα έξοδα της φροντίδας των παιδιών μελλοντικά θα εκπίπτουν πλήρως από την φορολόγηση έως το ποσόν των 6.000 Ευρώ.

Όσον αφορά την Πολιτική για το Κλίμα, οι Χριστιανοδημοκράτες υπόσχονται σε κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού ένα άτοκο δάνειο για στέγη με φωτοβολταϊκά. Στην Φορολογική Πολιτική, τα μικρομεσαία εισοδήματα θα απαλλαγούν αυξάνοντας το αφορολόγητο ποσόν των εργαζομένων στα 1.250 Ευρώ.

Το άμεσο πρόγραμμα περιέχει ουσιαστικά ήδη γνωστές απαιτήσεις και υποσχέσεις των Χριστιανοδημοκρατών. Αλλά καθιστά σαφές τι είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την στιγμή για τον Laschet.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.