Στην εφημερίδα Tagesspiegel δημοσιεύτηκε συνέντευξη του συγγραφέα Richard Schuberth στον Stefan Berkholz, με αφορμή την έκδοση της μελέτης του για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το βιβλίο του τιτλοφορείται «Η τελευταία διαδρομή του Λόρδου Βύρωνα (Lord Byrons letzte Fahrt)».
Στη συνέντευξή του ο Schuberth διατείνεται ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να είναι «απαραιτήτως υπερήφανοι» για την Ελληνική Επανάσταση, καθώς δεν έχουν επεξεργαστεί με νηφαλιότητα αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, το οποίο δεν είναι απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και εθνικισμούς.
Με το βιβλίο του ο Schuberth -που διευκρινίζει ότι στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων την περίοδο της κρίσης και της «άνευ προηγουμένου ταπείνωσής τους από την ευρω-γερμανική πολιτική λιτότητας» - δεν επιδιώκει να κάνει κάποιο ηθικό κήρυγμα, αλλά να καταδείξει ότι οι «άνθρωποι του 1820 στην Ανατολή και τη Δύση είχαν εντελώς διαφορετικές ταυτότητες από ό,τι οι απόγονοί τους και εξυπηρετούσαν τελείως διαφορετικά συμφέροντα» και ότι κανείς τότε δεν αντιλαμβανόταν την έννοια του έθνους. Ο συγγραφέας εξηγεί τα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν το 1821 όσοι ηγήθηκαν της Επανάστασης, αλλά τονίζει τον ιδεαλισμό και τις γενναίες πράξεις των επαναστατημένων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μια μικρή ομάδα μορφωμένων δημοκρατικών πολιτών κατάφερε να επιβάλει ένα από τα πιο προοδευτικά Συντάγματα της εποχής.
Στο πλευρό των Ελλήνων πολέμησαν άνθρωποι όλων των ιδεολογιών, τους οποίους συνέδεε κυρίως η αγάπη για την αρχαία Ελλάδα, επισημαίνει ο συγγραφέας και προσθέτει ότι η Ανεξαρτησία αρχικά οδήγησε κυρίως σε μια εκ νέου φεουδοποίηση παρά σε εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρεί, τέλος, ότι είναι απαραίτητη η επεξεργασία των εθνικών ταυτοτήτων και η συνειδητοποίηση ότι τους ανθρώπους συνδέουν κατά βάση τα κοινωνικά συμφέροντα, που διαπερνούν τα κρατικά και εθνικά σύνορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.