Σελίδες

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

«Η Bundesbank αποκαλύπτει το βουνό χρέους της Ευρώπης»

«Η Ιταλία θα χρειαζόταν σχεδόν 40 χρόνια για να εκπληρώσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας»

Συζήτηση έχει ξεκινήσει στην ευρωζώνη σχετικά με το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ, δεδομένου ότι εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού το δημόσιο χρέος πολλών χωρών έχει εκτοξευτεί. 


Ορισμένοι οικονομολόγοι προτείνουν να αυξηθεί το όριο του επιτρεπόμενου ποσοστού χρέους από το 60 στο 100% του ΑΕΠ, ενώ στην όλη συζήτηση παίρνει πλέον θέση και η ομοσπονδιακή τράπεζα (Bundesbank), που στη μηνιαία έκθεσή της τάσσεται υπέρ της διατήρησης του όρου του 60% επί του ΑΕΠ. 
Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων δεν θα πρέπει, σύμφωνα με την Bundesbank, να επηρεάσει τον σημαντικότερο στόχο, που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας της δημοσιονομικής κατάστασης.

 «Οι βασικοί ποσοτικοί όροι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι κατάλληλοι για αυτόν τον στόχο», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Bundesbank. 

Σημειώνει, δε, η έκθεση ότι οι χώρες που έχουν ποσοστό χρέους άνω του 60%, θα πρέπει  κανονικά να μειώσουν το ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο 0,5%, για να μπορέσουν να περιορίσουν το χρέος τους. Παραδέχονται, πάντως, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας ότι αυτές οι περίοδοι δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να διαρκέσουν πολύ, παραθέτοντας, μάλιστα, το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία -με δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ- αν έπρεπε να μειώσει το έλλειμμά της στο 0,5% του ΑΕΠ και αν κατέγραφε ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 3%, θα χρειαζόταν 40 χρόνια για να επαναφέρει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ.

Πηγή: DIE WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.