Σελίδες

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Leipziger Volkszeitung «Στα Ελληνικά: Έτσι ακούγονται η ελευθερία και η φιλία»

 Ο δημοσιογράφος της ε/φ, Ekkehard Schulreich, υπογράφει εκτενές άρθρο για την επετειακή συναυλία της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μια εμβληματική επετειακή συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών της Σαξονίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στο Bad Lausick της Σαξονίας.

Το αφιέρωμα του κ. Schulreich ξεκινά με το καταληκτικό κομμάτι της συναυλίας, τον «Αλέξη Ζορμπά», που ενθουσίασε το κοινό μιας «άνευ προηγουμένου» συναυλίας της Ορχήστρας Πνευστών της Σαξονίας υπό τη διεύθυνση της διεθνούς φήμης Ελληνίδας συνθέτριας και μαέστρου, Κωνσταντίας Γουρζή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία, κυρία Μάρα Μαρινάκη, ήταν η οικοδέσποινα της επετειακής εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα –«της μοναδικής τέτοιας εκδήλωσης στη Γερμανία για την επέτειο αυτή».

Το άρθρο παραθέτει αποσπάσματα από τον χαιρετισμό της Πρέσβεως, κυρίας Μαρινάκη, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, συγκεκριμένα ότι το 1821 οι Έλληνες επαναστάτησαν προκειμένου να ανακτήσουν την ελευθερία τους, που απώλεσαν τον 15ο αιώνα, καθώς επίσης ότι πρέπει να εκτιμούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία, τις οποίες μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια πάντοτε υπερασπιζόμασταν. Η Πρέσβης αναφέρθηκε και στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις -συνεχίζει το δημοσίευμα- και στην εμβάθυνσή τους, ώστε να τις παραδώσουμε ακόμη πιο ισχυρές στις επόμενες γενιές.

Η ε/φ επισημαίνει ότι και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας, κ. Wolfram Günther, στον χαιρετισμό του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια της Χούντας στην Ελλάδα κατέφυγαν στη Γερμανία, περιλαμβανομένης της Λειψίας, πολλοί Έλληνες. Εξάλλου, όπως δήλωσε στον δημοσιογράφο η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας, κα Αγλαϊα Rachel-Τσάκωνα, το ότι η συναυλία έγινε στη Λειψία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών της Σαξονίας, έχει να κάνει ακριβώς με τον γερμανικό φιλελληνισμό που στήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, ενώ στην Ανατολική Γερμανία, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι ισχυρή η ελληνική κοινότητα και η παρουσία των φορέων που φροντίζουν για τις διμερείς επαφές. Η ε/φ σημειώνει ότι η Λειψία και η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένες πόλεις και προσθέτει ότι και η ίδια η ατζέντης της Ορχήστρας Πνευστών της Σαξονίας, Βαρβάρα Βενετικίδου, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

Το άρθρο φιλοξενεί επίσης δηλώσεις της κας Βενετικίδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνθέτρια, Κωνσταντία Γουρζή, συνέθεσε ένα κομμάτι ειδικά για την περίσταση, ενώ και ο Olaf Lehmann, από τον Σύλλογο Αδελφοποιημένων Πόλεων Λειψία-Θεσσαλονίκη, τόνισε μιλώντας στην ε/φ την εντατική δουλειά που καταβάλλεται για τις σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και των δύο χωρών.

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται στη σύνθεση της Κωνσταντίας Γουρζή υπό τον τίτλο «Transformation 21», που απόλαυσε το κοινό σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, καθώς επίσης στα υπόλοιπα έργα του προγράμματος της επετειακής συναυλίας, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και με την υποστήριξη του ιδρύματος Schwarz Foundation.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.