Σελίδες

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Γερμανία: Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Olaf Scholz ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τα πρόσωπα από το κόμμα του που θα καταλάβουν υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση. Το SPD είναι το τελευταίο από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που ανακοίνωσε τους μελλοντικούς Υπουργούς.

Πριν από την ανακοίνωση, ο Scholz υπογράμμισε για ακόμα μια φορά τη «με μεγάλη πλειοψηφία έγκριση» της συμφωνίας συγκρότησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων από το SPD και το FDP. Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι και οι Πράσινοι θα εγκρίνουν τη συμφωνία. Ο Scholz δήλωσε ακόμα ότι είναι ενθουσιασμένος για το ότι τις μισές υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση θα κατέχουν γυναίκες: «Αυτό αντικατοπτρίζει και την κοινωνία μας». Η ασφάλεια της χώρας πρέπει να βρίσκεται «στα χέρια ισχυρών γυναικών», πρόσθεσε. Η Nancy Faeser, επικεφαλής του SPD στο κρατίδιο της Έσσης, θα γίνει Υπουργός Εσωτερικών και η μέχρι σήμερα Υπουργός Δικαιοσύνης Christine Lambrecht θα γίνει Υπουργός Άμυνας.

Η δήλωση του Scholz αναμενόταν με ανυπομονησία και υπήρχαν πολλές εικασίες, ειδικά για το αξίωμα του Υπουργού Υγείας. «Πολλοί πολίτες εύχονταν αυτό το αξίωμα να το αναλάβει κάποιος που γνωρίζει το αντικείμενο», είπε ο Scholz. Γι’ αυτό και πρότεινε τον ειδικό σε θέματα Υγείας του SPD Karl Lauterbach. Μετά την παρουσίασή του, ο Lauterbach υποσχέθηκε να ενισχύσει το σύστημα Υγείας και να επικεντρωθεί κυρίως στον εμβολιασμό για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έτσι, οι προερχόμενοι από το SPD Υπουργοί στη νέα κυβέρνηση είναι οι ακόλουθοι:

  • Υγείας: Karl Lauterbach (ειδικός σε θέματα Υγείας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του SPD)
  • Εσωτερικών: Nancy Faeser (επικεφαλής του SPD στην Έσση)
  • Άμυνας: Christine Lambrecht (μέχρι σήμερα Υπουργός Δικαιοσύνης)
  • Οικοδομών: Klara Geywitz (πολιτικός του SPD από το Πότσνταμ, με την οποία ο Scholz πριν από δύο χρόνια διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία του κόμματος)
  • Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης: Svenja Schulze (μέχρι σήμερα Υπουργός Περιβάλλοντος)
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Hubertus Heil (παραμένει στη θέση του)
  • Διευθυντής της Καγκελαρίας: Wolfgang Schmidt

Το SPD είναι το τελευταίο από τα κόμματα του νέου συνασπισμού που ανακοίνωσε τους νέους Υπουργούς. Στους Πρασίνους η Annalena Baerbock θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Αντικαγκελάριος Robert Habeck το Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, η Anne Spiegel θα πάρει το Υπουργείο Οικογένειας και η Steffi Lemke θα γίνει Υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ ο Cem Özdemir θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας.

Το FDP όρισε ως Υπουργό Οικονομικών τον Christian Lindner, ως Υπουργό Μεταφορών τον Volker Wissing, ως Υπουργό Δικαιοσύνης τον Marco Buschmann και ως Υπουργό Παιδείας την Bettina Stark-Watzinger.

Οι Πράσινοι αναμένεται να περάσουν σήμερα το απόγευμα το τελευταίο εμπόδιο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Τότε λήγει η προθεσμία για την ψηφοφορία των μελών του κόμματος για τη συμφωνία συνασπισμού με το SPD και το FDP. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14:30 τοπική ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.