Σελίδες

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

«Το πρώτο τεστ της νέας κυβέρνησης για την Τουρκία»

DIE WELT: Η ανταπόκριση της Carolina Drüten αναφέρεται στην υπόθεση του Osman Kavala, που  παραμένει φυλακισμένος στην Τουρκία, την ώρα που το Συμβούλιο της Ευρώπης απειλεί με αποπομπή τη χώρα. Όπως σχολιάζει η ανταποκρίτρια, η μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα πρέπει, πιο γρήγορα από ό,τι θα προτιμούσε ενδεχομένως, να πάρει σαφή θέση έναντι του Προέδρου Erdogan. 

Η υπόθεση του Osman Kavala καταδεικνύει πολλά από όσα χωρίζουν την Τουρκία και τη Δύση, αναφέρει η ανταπόκριση, όπως είναι η υπονόμευση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και η περιφρόνηση των βασικών ελευθεριών. Σε αυτό το πλαίσιο οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανίας -SPD, Πράσινοι και FDP- πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν στη σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα ή στις δημοκρατικές αξίες.

Μπορεί μεν η πρόσφατη διπλωματική κρίση με τους δέκα Πρέσβεις που απείλησε να απελάσει ο Τούρκος Πρόεδρος να αποσοβήθηκε, ωστόσο η διένεξη με τη Δύση επί του θέματος εξακολουθεί να υφίσταται και περνάει στην επόμενη φάση της με τη διαδικασία που έχει εκκινήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε βάρος της Τουρκίας. H απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση υπό την Καγκελάριο Μerkel έδωσε προτεραιότητα στη σταθερότητα της Τουρκίας, δεδομένης της δυνατότητας της χώρας να επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, και όχι στις ανησυχίες για υπονόμευση της Δημοκρατίας, γράφει χαρακτηριστικά η Carolina Drüten, προσθέτοντας ότι ο Erdogan ξέρει πολύ καλά πώς να εκμεταλλευτεί το εργαλείο που του έδωσε η Ε.Ε., τη μεταξύ τους Συμφωνία δηλαδή για το προσφυγικό. Το πώς θα αντιδράσει η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην υπόθεση Kavala θα είναι ένα δείγμα γραφής για την τουρκική πολιτική της, σημειώνεται στη συνέχεια, ενώ επισημαίνεται ότι το κείμενο της συμφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι ασαφές και απλώς τονίζει ότι πρέπει να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά συγχρόνως να προωθηθεί ο διάλογος με την Τουρκία.

Εν συνεχεία αναφέρεται ότι στη χθεσινή συνέντευξή της στην ε/φ Tageszeitung (βλ. Επισκόπηση ΑΠ. 1732 / 2.12.21), η μελλοντική ΥΠΕξ, Annalena Baerbock, ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος «δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ωραιοποιούμε ή να αποσιωπούμε διάφορα πράγματα», συμπληρώνοντας ότι η συνεχής σιωπή δεν αποτελεί διπλωματία. Παρόμοια θέση παίρνει και ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, Bijan Djir-Sarai, που υπογραμμίζει ότι «η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα», καθώς και ότι η διαδικασία που έχει εκκινήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ναι μεν θα οξύνει τις εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ωστόσο είναι το σωστό βήμα.

Αλλά και ο αρμόδιος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Nils Schmid, θεωρεί «αναπόφευκτη» τη διαδικασία αποκλεισμού της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο εφόσον σημειωθεί πρόοδος στους τομείς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Παρατηρεί, πάντως, ότι θα πρέπει να δοθεί «ζωή» στην ατζέντα διαλόγου της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Τέλος, η ανταποκρίτρια σχολιάζει ότι με τον Πρόεδρο Erdogan μπορεί να γίνει διάλογος για την οικονομία, τη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, το μεταναστευτικό, όχι όμως και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος ηγέτης θεωρεί ταμπού και δεν αποδέχεται καμία ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Όπως επισημαίνει ο Kristian Brakel, επικεφαλής του Ινστιτούτου Heinrich Böll (που πρόσκειται στο Κόμμα των Πρασίνων) στην Κωνσταντινούπολη, όποιος επιλέξει πιο αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας, θα πρέπει να αναμένει ότι θα υπάρξουν και συνέπειες, για αυτό και η Γερμανία, εξηγεί η ανταποκρίτρια, πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τον Erdogan.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.