Σελίδες

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Τα 5 κράτη παράδεισος για τους Γερμανούς συνταξιούχους

Handelsblatt: «3.000 ώρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, σχεδόν καθόλου φόροι: Αυτά τα πέντε κράτη είναι παράδεισος για τους Γερμανούς συνταξιούχους»

Το άρθρο στην ιστοσελίδα της ε/φ αναφέρεται στη μετανάστευση Γερμανών που έχουν συνταξιοδοτηθεί στο εξωτερικό, μια τάση που δεν κατάφερε να ανακόψει ούτε η πανδημία. Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους συνταξιούχους που θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στο εξωτερικό συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Καμπότζη, η Τουρκία και το Μεξικό, ενώ η ε/φ συνιστά και τη Γεωργία. Όπως αναφέρεται εισαγωγικά, περίπου 248.000 Γερμανοί έλαβαν τη σύνταξή τους το 2020 μακριά από την πατρίδα τους, που αποτελεί νέο ρεκόρ, όπως αναφέρεται, καθώς το ποσοστό των συνταξιούχων που επέλεξε να ζήσει σε χώρα του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση την προηγούμενη δεκαετία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο κείμενο που επιμελήθηκε ο ανταποκριτής της ε/φ στην Αθήνα, Gerd Höhler και φέρει τον επιμέρους τίτλο «Ελλάδα: Η Αθήνα ποντάρει στην ‘Silver Economy’», η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως η «Florida της Ευρώπης», ενώ επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα παράδεισο για τους συνταξιούχους. Δεν είναι μόνο οι περίπου 3000 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως στα ελληνικά νησιά, όπως τη Ρόδο και την Κρήτη, αλλά και το γεγονός ότι όποιος επιλέξει την Ελλάδα ως φορολογική του κατοικία, καταβάλλει φόρο εισοδήματος μόλις 7%. Ο συντελεστής αυτός ισχύει για 15 χρόνια επί του συνόλου των εισοδημάτων που διαθέτει κάποιος στο εξωτερικό, δηλαδή όχι μόνο στη σύνταξη, όπως διευκρινίζει στην ε/φ ο Dirk Reinhardt, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου ‘MStR Law’ στην Αθήνα.

Η αίτηση για αλλαγή της φορολογικής κατοικίας μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία απαντά εντός 60 ημερών, σημειώνει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι προϋπόθεση είναι να διαμένει κανείς τουλάχιστον 183 ημέρες του χρόνου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Reinhardt, ο ενδιαφερόμενος συνταξιούχος δεν θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα τελευταία πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στην Ελλάδα. Η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας, παρά τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, συμφέρει οικονομικά το ελληνικό κράτος, καθώς οι συνταξιούχοι δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στην Ελλάδα και πιθανόν να αγοράσουν και κατοικία, αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι όποιος αγοράσει στην Ελλάδα νεόδμητο σπίτι μέχρι το 2024, απαλλάσσεται από το ΦΠΑ. Επιπλέον, η Ελλάδα προσελκύει αλλοδαπούς συνταξιούχους με το χαμηλό κόστος διαβίωσης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας από τον Σεπτέμβριο του 2021, το επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα είναι κατά 23% χαμηλότερο σε σχέση με τη Γερμανία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μελέτη του think tank DiaNEOsis, συμπεραίνει πως η Ελλάδα θα μπορούσε με την επονομαζόμενη ‘silver economy’ να αποκομίσει ετησίως μέχρι και πέντε δις. ευρώ από τους αλλοδαπούς συνταξιούχους, καθώς και να επιτύχει τη δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας. Αλλά και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο βλέπει την Ελλάδα ως δημοφιλή προορισμό ευκατάστατων Γερμανών συνταξιούχων, καταλήγει το δημοσίευμα, που επισημαίνει ότι το Επιμελητήριο έχει δημιουργήσει τον ιστότοπο happyretirement.gr για τους ενδιαφερόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.