Σελίδες

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Γερμανία: Αιολική ενέργεια - μία "γιγαντιαία" αποστολή

 «Ο Habeck θεωρεί ότι η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία "γιγαντιαία" αποστολή»

«Ο Υπουργός Οικονομίας και Κλίματος θα ενθαρρύνει τα κρατίδια να επεκτείνουν τη χρήση αιολικής ενέργειας»

Το πρωτοσέλιδο, κεντρικό ρεπορτάζ του πολιτικού στην Εφημερίδα DIE ZEIT αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, ο Υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) θέλει να βάλει τη Γερμανία σε μια κλιματική πορεία. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα παράγει σε μόλις οκτώ χρόνια το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέχρι στιγμής παράγει το 42%. Η Γερμανία θα πρέπει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045. Ο Habeck, ο οποίος είναι και Υπουργός Προστασίας του Κλίματος, προέβη χθες στις σχετικές ανακοινώσεις στο Βερολίνο.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, η Γερμανία θα πρέπει να ενεργήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να τριπλασιαστεί, δήλωσε ο Habeck. Η αποστολή είναι «γιγαντιαία», αλλά εφικτή. Οι στόχοι από το 2021 έως το 2023 σε σχέση με το Κλίμα πιθανότατα δεν θα επιτευχθούν, όμως το σημαντικό είναι να επιταχυνθεί δραστικά ο σχεδιασμός και η επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία θα είναι σε θέση να γίνει και πάλι μια «χώρα καινοτομίας».

Ο Habeck προτίθεται να επεξεργαστεί σχετικά δύο νομοθετικά πακέτα. Το πρώτο θα πρέπει να ψηφιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το Πάσχα και να τεθεί σε ισχύ από το 2023. Ένα δεύτερο νομοθετικό πακέτο πρόκειται να ακολουθήσει το καλοκαίρι. Η εστίαση θα δοθεί στην επέκταση της αιολικής ενέργειας, η οποία εν τω μεταξύ έχει σχεδόν σταματήσει. Ο Habeck θέλει να εξασφαλίσει ότι το 2% της χερσαίας έκτασης θα χρησιμοποιηθεί για την αιολική ενέργεια. Επί του παρόντος το ποσοστό είναι 0,5%. Προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες ανεμογεννήτριες στο δίκτυο, θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά ότι η επέκταση «είναι προς το κυρίαρχο δημόσιο συμφέρον». Άλλα προστατευόμενα αγαθά, όπως η προστασία των ειδών, θα πρέπει στη συνέχεια να σταθμιστούν εκ νέου.

Ο Habeck είπε ότι προτίθεται να ταξιδέψει μέχρι το καλοκαίρι σε όλα τα κρατίδια για να συναντηθεί με τους τοπικούς Πρωθυπουργούς και να προωθήσει την επέκταση. Θα είναι μια «επίπονη διαδικασία», αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Ο Habeck σχεδιάζει να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο και το Μόναχο. Όπου οι υπερβολικά περιοριστικοί κανόνες ως προς τις αποστάσεις εμποδίζουν την οικοδόμηση έργων επέκτασης της αιολικής ενέργειας, «οι σχετικές διατάξεις δεν μπορούν πλέον να εξακολουθούν να ισχύουν», είπε ο Habeck. Ο ΓΓ του CSU Markus Blume ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Στη Βαυαρία ισχύει ο κανόνας 10-H, σύμφωνα με τον οποίο μια ανεμογεννήτρια πρέπει να απέχει δέκα φορές το ύψος της από τις πλησιέστερες κατοικίες. «Κανείς δεν θα αγγίξει τον κανόνα 10-H», είπε ο Blume.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.