Σελίδες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Γερμανικός τύπος:«Αναμέτρηση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και Ρωσία»

WELT :  «Αναμέτρηση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία»

«Η στρατιωτική Συμμαχία θέτει και άλλες στρατιωτικές μονάδες σε κατάσταση επιφυλακής. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απειλούν σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία με ανταπόδοση και κυρώσεις»


Η ανταπόκριση του Christoph B. Schiltz από τις Βρυξέλλες αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζουν να κλιμακώνονται. Τη Δευτέρα, η Μόσχα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι προκαλεί τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Ο κίνδυνος πολέμου δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskow.

«Δυστυχώς, η απειλή είναι απολύτως ρεαλιστική και κατά κάποιο τρόπο πολύ τρομακτική», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 106.000 βαριά οπλισμένους στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα. Γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ φοβάται πως θα σημειωθεί μεγάλη επίθεση στη γειτονική χώρα.

Τη Δευτέρα οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες: Η Συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα θέσει επιπλέον στρατιωτικές μονάδες σε επιφυλακή και θα μεταφέρει περισσότερες μονάδες μάχης στην Ανατολική Ευρώπη. Η Δανία θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και θα σταθμεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία. Η Μαδρίτη σχεδιάζει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής μετεγκατάστασης πολλών χιλιάδων στρατιωτών από τη Δυτική Ευρώπη στις χώρες της Βαλτικής και την Ανατολική Ευρώπη. Χθες η Ιρλανδία καταδίκασε με δριμύτητα στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας, οι οποίες διεξάγονται μόλις 240 χιλιόμετρα μακριά από τη νοτιοδυτική ακτή της χώρας και ως εκ τούτου εντός της ΑΟΖ της. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν χθες το βράδυ τα μέλη της Πρεσβείας στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θεωρεί επί του παρόντος απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο, αλλά προσφέρει στους συγγενείς του προσωπικού της Πρεσβείας τη δυνατότητα να αναχωρήσουν δωρεάν από την Ουκρανία. «Αλλά είναι σημαντικό εν προκειμένω και το να μην συμβάλουμε στην ενίσχυση της αβεβαιότητας», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι) στις Βρυξέλλες. «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε την κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία κατά 1,2 δις Ευρώ. Η von der Leyen δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «νέο πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης». Από το 2014 η ΕΕ έχει μεταφέρει κεφάλαια της τάξης 17 δις Ευρώ σε δωρεές και δάνεια προς το Κίεβο.

Οι γραπτές θέσεις των ΗΠΑ επί των «εγγυήσεων Ασφαλείας» που ζητά η Μόσχα, όπως η αποποίηση επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή, αναμένεται με ανυπομονησία και στις Βρυξέλλες. Διπλωμάτες θεωρούν δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον θα κινηθεί εντός των «κόκκινων γραμμών» και ότι θα απορρίψει τα αιτήματα της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει να σηματοδοτεί διάθεση για συνομιλίες. Το σε ποιο βαθμό υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω γύρους συνομιλιών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας δεν είναι ακόμα σαφές. Αλλά ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: Η αναμέτρηση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας πλησιάζει.

Κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συμμετείχε και ο επικεφαλής διπλωμάτης των ΗΠΑ Antony Blinken. Αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί όσο πρέπει στις συνομιλίες με τη Μόσχα. Μέχρι στιγμής αυτό έχει λειτουργήσει εντυπωσιακά καλά. Ο στόχος του Κρεμλίνου, από την άλλη πλευρά, είναι να δημιουργήσει αποστάσεις μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον, οι Υπουργοί Εξωτερικών υποσχέθηκαν στην Ουκρανία υποστήριξη κατά την στρατιωτική εκπαίδευση. Η κύρια εστίαση είναι στην καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων και της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά μια συμβολική συνεισφορά. Το Κίεβο θα ήθελε να παραλάβει γρήγορα όπλα, ιδιαίτερα από τα κράτη της ΕΕ. Πολλές χώρες είναι πλέον έτοιμες να το κάνουν, αλλά η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει μόνο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την περίθαλψη των τραυματιών στο μέτωπο και έτσι απομονώνεται ολοένα και περισσότερο λόγω της άρνησής της να παραδώσει αμυντικά όπλα στο Κίεβο. Οι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δείχνουν ολοένα και λιγότερη κατανόηση για τη στάση του Βερολίνου.

Οι Υπουργοί απείλησαν και πάλι με αντίποινα σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης και ανακοίνωσαν «τεράστιες συνέπειες και υψηλό κόστος». Αυτό σημαίνει κυρώσεις σε βάρος τομέων της Οικονομίας και προσώπων. Ωστόσο, η ενότητα των Ευρωπαίων σε αυτό το θέμα είναι εύθραυστη.

Είναι εντελώς ασαφές το εάν και σε ποιο βαθμό χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Μάλτα ή η Κύπρος θα συμφωνούσαν σε εκτεταμένες κυρώσεις, ακόμη και αν η Ουκρανία δεν αποσταθεροποιείτο περαιτέρω από στρατιωτική επίθεση αλλά –όπως αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό– από την προσάρτηση στη Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» στο Donezk και το Lugansk.

Süddeutsche Zeitung «Εκρηκτική αλυσιδωτή αντίδραση»

«Γιατί η σχεδιαζόμενη παράδοση από την Εσθονία στην Ουκρανία παλαιών οβιδοβόλων σοβιετικής κατασκευής φέρνει σε δύσκολη θέση ειδικά τη γερμανική κυβέρνηση»

Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Matthias Kolb, του αναπληρωτή Αρχισυντάκτη Paul-Anton Krüger και του συντάκτη στην Κοινοβουλευτική Σύνταξη στο Βερολίνο Mike Szymanski αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η Ουκρανία γνωρίζει από πού και ποια όπλα μπορεί να προμηθευτεί, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ομοσπονδιακής Υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock την περασμένη Δευτέρα. Η δήλωση έδωσε την εντύπωση ότι το Κίεβο δεν αντιδρά ιδιαίτερα στη στάση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που αρνείται να παραδώσει θανατηφόρα όπλα. Αλλά οι τόνοι έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε. Ο λόγος: Εννέα μεσαίου βάρους σοβιετικής κατασκευής οβιδοβόλα τύπου D-30, διαμετρήματος 122 χιλιοστών, εμβέλειας 15 χιλιομέτρων.

Η Εσθονία σχεδίαζε να παραδώσει τον οπλισμό στην Ουκρανία. Ωστόσο, η χώρα της Βαλτικής είχε λάβει τα όπλα από τη Φινλανδία. Το Ελσίνκι, με τη σειρά του, είχε παραλάβει τον οπλισμό από τη Γερμανία, από τα αποθέματα του Λαϊκού Στρατού της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτή η αλυσίδα βάζει το Βερολίνο στο παιχνίδι, κυρίως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας. Διότι κάθε μεταφορά σε τρίτη χώρα -στην προκειμένη περίπτωση την Ουκρανία- θα πρέπει να εγκρίνεται από τους προηγούμενους προμηθευτές, δηλαδή τη Φινλανδία και τη Γερμανία.

Το Ελσίνκι προφανώς δεν σκοπεύει να πάρει αυτή την απόφαση για το Βερολίνο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto δήλωσε πριν από τη συνάντηση των ομολόγων του της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να λάβει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τις εξαγωγές όπλων. «Η Γερμανία θα λάβει την απόφασή της και κατόπιν θα δούμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί». Τουλάχιστον έγινε γνωστό ότι η Baerbock θα συνομιλούσε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τον Haavisto, ο οποίος, όπως και η ίδια, ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων. Το Κίεβο, εν τω μεταξύ, έχει οξύνει σημαντικά τους τόνους.

Η γερμανική στάση σε σχέση με την παράδοση αμυντικών όπλων από τρίτους είναι «απογοητευτική» και «δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση Ασφαλείας», έγραψε ο Kuleba το Σαββατοκύριακο στο Twitter. Κατηγόρησε μάλιστα τη γερμανική κυβέρνηση ότι «ενθαρρύνει» με αυτόν τον τρόπο το Ρώσο Πρόεδρο Wladimir Putin να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στη χώρα του.

Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη στο Βερολίνο. Η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Christiane Hoffmann κατέστησε σαφές χθες ότι: «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν έχει μεταβάλει τη θέση της σε σχέση με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ιδιαίτερα θανατηφόρων όπλων». Οι σχετικές άδειες δεν πρόκειται να χορηγηθούν. Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι «στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για παραδόσεις γερμανικών όπλων, αλλά για παραδόσεις όπλων από την Εσθονία» -δήλωση που αφήνει περιθώρια ερμηνείας.

Ωστόσο, στο Βερολίνο δυσκολεύονται να αποδεχτούν τον χαρακτηρισμό του όπλου από τον Kuleba ως αμυντικού. Τα βαρέα πυροβόλα αποτελούν ένα από τα βασικά σημεία των Συμφωνιών του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία. Για να υπάρξουν οι Συμφωνίες μεσολάβησαν η Γερμανία και η Γαλλία, γεγονός που καταδεικνύει πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα. Η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει αμυντικά όπλα σε περιοχές που μαστίζονται από κρίσεις: Πρόσφατα δόθηκαν αντιαρματικοί πύραυλοι Milan στους Κούρδους Πεσμεργκά στο Βόρειο Ιράκ για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Στο μεταξύ αυξάνεται η πίεση και στο εσωτερικό. Ο ειδικός του CDU σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Norbert Röttgen δήλωσε στη SZ ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία είναι «ηθικά και πολιτικά νόμιμες» προς υποστήριξη της αυτοάμυνάς της. Αλλά πιστεύει ότι είναι εξίσου σωστό η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να συνεχίσει να απέχει από τις παραδόσεις όπλων. Θα μπορούσε να έχει νόημα για τη Γερμανία το «να διατηρήσει ειδικά κανάλια για συνομιλίες με τη Ρωσία που άλλοι δεν έχουν και που θα πλήττονταν σοβαρά σε περίπτωση παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία».

Μερικοί στο Βερολίνο υποψιάζονται ότι το Κίεβο ενδιαφέρεται λιγότερο για τα παλιά όπλα και περισσότερο για το πάγωμα των σχετικά καλών σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας. Κατά την άποψη του Röttgen, ωστόσο, η υπόθεση με τα οβιδοβόλα θα πρέπει να κριθεί αλλού. Η Εσθονία δεσμεύεται μεν από την έγκριση του Βερολίνου, «πολιτικά, όμως, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί στη Γερμανία». «Η απαίτηση συναίνεσης θα πρέπει επομένως να καταργηθεί, η Γερμανία θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της Εσθονίας».

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στο Bundestag για θέματα Αμυντικής Πολιτικής, Florian Hahn, ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση «να εξετάσει τα συγκεκριμένα αιτήματα από την Ουκρανία χωρίς να είναι προδιαγεγραμμένη η απόφασή της». Τα αντιαρματικά όπλα, τα συστήματα αεράμυνας ή τα πλοία για την προστασία των ακτών έχουν σαφή αμυντικό προσανατολισμό, είπε ο πολιτικός του CSU. Αν το Βερολίνο εμποδίσει την παράδοση παλαιών οβιδοβόλων της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αυτό θα γίνει αντιληπτό ως «ένα αστείο της Ιστορίας που θα κάνει όλους τους συμμάχους μας να κουνάνε το κεφάλι».

Εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου, η πολιτικός του FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann, αυτή που είχε προηγουμένως εμφανιστεί πρόθυμη «να επανεξετάσει» τη θέση της Γερμανίας ως προς τα αιτήματα από το Κίεβο. Τον Μάιο, ο νυν Υπουργός Οικονομίας Robert Habeck είχε δηλώσει στην Ανατολική Ουκρανία με την ιδιότητα του Συμπροέδρου των Πρασίνων ότι η Γερμανία «δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί» να παραδώσει στην Ουκρανία αμυντικά όπλα. Περιέργεια προκαλεί η σιωπή των ειδικών σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο, σε ορισμένους ξένους συμμάχους αυξάνονται κατά τα φαινόμενα οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Γερμανίας, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη συζήτηση για τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 ή τα αιτήματα, οι τυχόν κυρώσεις να μην βλάψουν την Οικονομία της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο βοήθησε το Βερολίνο η είδηση ότι η Bundeswehr θα ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, η Luftwaffe θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εναέριας περιπολίας στα νότια της ανατολικής πτέρυγας. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, τρία Eurofighters θα μεταφερθούν τον Φεβρουάριο σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Constanta της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Φέτος εταίρος στην αποστολή είναι η Ιταλία. Ωστόσο, η ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών δεν αποτελεί αντίδραση στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων ή μέρος των πρόσθετων στρατευμάτων που υποσχέθηκε το ΝΑΤΟ, αλλά μια από καιρό προγραμματισμένη αποστολή ρουτίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.