Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

«Η Ελλάδα θα είναι σύντομα ‘το πιο γερασμένο έθνος’ της Ευρώπης»

ARD: «Η Ελλάδα θα είναι σύντομα ‘το πιο γερασμένο έθνος’ της Ευρώπης»

«Σύμφωνα με προβλέψεις, οι Έλληνες μέχρι το 2030 θα ξεπεράσουν τους Ιταλούς ως ‘ο γηραιότερος λαός’ στην Ε.Ε. Από τη χώρα λείπουν οι νέοι άνθρωποι και οι απόγονοί τους. Ακόμα και με το επίδομα γέννησης φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι»

Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD, που υπογράφει η ανταποκρίτρια στην Αθήνα, Verena Schälter, αναφέρει ότι το τελευταίο μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα άρχισε το 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες. «Πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση των νέων ανθρώπων μας, γιατί είναι σημαντικοί για την οικονομία. Επιπλέον είναι σε ηλικία τεκνοποίησης», δηλώνει στην ανταποκρίτρια ο δημογράφος Βύρων Κοτζαμάνης, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Συνεπώς, σχολιάζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν έχει χάσει μόνο εργατικό δυναμικό, αλλά και τους απογόνους του, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι και οι Έλληνες που παραμένουν στη χώρα αποκτούν όλο και λιγότερα παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί Έλληνες ανέβαλαν τη δημιουργία οικογένειας για αργότερα. Η ανταπόκριση αναφέρει, εν συνεχεία, ότι το 2020 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν 46.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις, τάση που θα συνεχιστεί, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ προβλέπει ότι ανά δεκαετία ο πληθυσμός της Ελλάδας θα συρρικνώνεται κατά 450.000. Την ίδια ώρα ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, με τον κ. Κοτζαμάνη να επισημαίνει ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών και σε 20 χρόνια οι άνω των 60 θα συνιστούν το ένα τρίτο του πληθυσμού στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα επικαλείται, επίσης, στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες το 2030 θα έχουν το προβάδισμα έναντι των Ιταλών ως ο «γηραιότερος λαός» της Ε.Ε.

Δεδομένων των παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει μέτρα, και μάλιστα από τις αρχές του 2020 το κράτος καταβάλλει επίδομα ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Ένα περαιτέρω μέτρο στήριξης αποτελεί η γονική άδεια που δικαιούνται πλέον και οι δύο γονείς. Ωστόσο, σχολιάζει η δημοσιογράφος, προκειμένου να είναι κανείς δικαιούχος κάποιων από αυτές τις παροχές, πρέπει να έχει -καταρχάς- σταθερή δουλειά. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι όμως εργάζονται συχνά υπό επισφαλείς συνθήκες και με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 40%, όπως αναφέρεται, ενώ πολλοί Έλληνες μεταξύ 18 και 34 ετών ζουν ακόμη με τους γονείς τους.

Ο κ. Κοτζαμάνης επισημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι από τους λιγότερο αισιόδοξους λαούς σε ό,τι αφορά το μέλλον. Καταλήγει, δε, λέγοντας ότι από δημογραφικής άποψης η εισερχόμενη μετανάστευση συνιστά τη μόνη δυνατότητα για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.