Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Έρχεται το τέλος της πανδημίας;

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την κατάσταση του κορωνοϊού : «Αυτή τη στιγμή έχουμε υπό έλεγχο το κύμα της Όμικρον» δήλωσε στο Βερολίνο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), Λόταρ Βίλερ.

Καραγιανίδης, τέλος πανδημίας, δηλώσεις

«Ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε το κύμα με όσο το δυνατόν λιγότερες σοβαρές επιπτώσεις και θανάτους» πρόσθεσε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας. Παραδέχτηκε πάντως ότι η Γερμανία έχει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μη εμβολιασμένων ατόμων μεταξύ των ηλικιωμένων. «Αυτή η ομάδα χρειάζεται ειδική προστασία και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα» τόνισε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, τόνισε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά στην πραγματικότητα όχι όσο περιμέναμε λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων τήρησε υπεύθυνα τους κανόνες της πανδημίας» εξηγεί ο δρ Βίλερ. «Στην πραγματικότητα κερδίζουμε χρόνο κάθε μέρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και επίσης να κάνουν έναν ενισχυτικό εμβολιασμό» είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. «Αυτό μειώνει επίσης τον αριθμό των σοβαρών ασθενειών και αυτός είναι ακριβώς ο σημαντικός και σωστός στόχος».

Ο επιδημιολόγος Χάτζο Τσιμπ από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας «Leibniz», στη Βρέμη, βλέπει «φως στο τέλος του τούνελ». «Επειδή αυτή τη στιγμή η πορεία της νόσου είναι πιο ήπια, ειδικά σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, υπάρχει η ευκαιρία να φτάσουμε σε μια κατάσταση ευρείας βασικής ανοσοποίησης στην κοινωνία» λέει ο δρ Τσιμπ στη «Weser-Kurier».

Ο ελληνικής καταγωγής Κρίστιαν Καραγιαννίδης, επικεφαλής στην Πνευμονολογική Κλινική Κολωνίας και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, δηλώνει αισιόδοξος ότι «σε λίγες εβδομάδες δύσκολα θα μιλάμε για κορωνοϊό, καθώς είναι μεγάλη η πιθανότητα μετατροπής του σε μια ενδημική νόσο το 2022. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούν όλοι, όσο πιο γρήγορα θα είμαστε εκεί» λέει ο Ελληνας γιατρός. Ανησυχεί όμως για το φθινόπωρο που έρχεται. «Γι αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε καλά» προσθέτει.

Η Όμικρον έχει πιο ήπιες συνέπιες  από την παραλλαγή Δέλτα. «Είναι μια ευκαιρία, αλλά και ένας κίνδυνος. Γιατί πολλοί αρχίζουν να υποτιμούν τον κορωνοϊό» προειδοποιεί η ιολόγος Σάντρα Τσίσεκ. «Η ιδέα να μολυνθούμε σκόπιμα με την παραλλαγή της Όμικρον, προκειμένου να αποκτήσουμε ανοσία μέσω μιας υποτιθέμενης ήπιας πορείας, είναι παράλογη» τονίζει. «Δεν μολύνομαι σκόπιμα με τον ιό της ηπατίτιδας C μόνο και μόνο επειδή μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά» λέει η δρ Τσίσεκ. Εξηγεί μάλιστα  ότι «τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αποδεικνύουν ότι αν και οι μη εμβολιασμένοι σχηματίζουν ειδικές ανοσολογικές αντιδράσεις στην Όμικρον, σχεδόν ποτέ δεν αναπτύσσουν αντισώματα κατά της Δέλτα. «Οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν ξανά με τη Δέλτα, αν κυκλοφορήσουν ξανά χωρίς μέτρα προστασίας» φοβάται η δρ Τσίσεκ.

Ο επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, επικεφαλής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Carite του Βερολίνου, τόνισε, μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (Dlf), ότι όσοι έχουν αναρρώσει, πιθανότατα θα μπορούσαν να μολυνθούν ξανά με άλλη παραλλαγή. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η Όμικρον θα μπορούσε να εξελιχθεί από μια μάλλον ήπια παραλλαγή, σε πιο επικίνδυνη» τόνισε ο Ντρόστεν στο Deutschlandfunk. Φοβάται έναν ανασυνδυασμό Όμικρον και Δέλτα. Κυρίως λόγω των αλλαγών στη λεγόμενη πρωτεΐνη ακίδας, η παραλλαγή Όμικρον είναι επί του παρόντος σε θέση να παρακάμψει την τουλάχιστον μερική υπάρχουσα ανοσολογική προστασία του πληθυσμού. «Είναι δυνατόν να προκύψει στο μέλλον ένας ιός που, αφενός, να φέρει την πρωτεΐνη ακίδας της Όμικρον για να συνεχίσει να έχει αυτό το ανοσοποιητικό πλεονέκτημα, αλλά το υπόλοιπο γονιδίωμα να είναι της Δέλτα» λέει ο Ντρόστεν. «Η στρατηγική όλοι να μολυνθούμε με την ήπια Όμικρον και τότε όλοι έχουν ανοσία» είναι επομένως μια πλάνη, λέει ο Ντρόστεν και προσθέτει ότι «γι' αυτό ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι η καλύτερη προστασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.