Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Αποχαιρετισμός του Προέδρου Γονέων ΒΡΒ

Του Σπύρου Σωτηρίου, φιλόλογου του Δίγλωσσου Σχολείου Κρέφελντ (Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία) 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!

Χρήστος Μόσχος

Ο αείμνηστος ανιδιοτελής  φίλος, αγνός πατριώτης και συνδικαλιστής Χρήστος Μόσχος από το Ριζό (Αράχωβα) Θεσπρωτίας υπήρξε εκτός των άλλων επί σειρά ετών Κοινωνικός Λειτουργός με πολύ επιτυχημένο έργο στις πόλεις Κολωνία, Κρέφελντ και Ντούισμπουργκ. 

Οργάνωνε επιτυχή σεμινάρια και ομάδες εργασίας όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για άλλες εθνικότητες στην έδρα του και σε άλλες γειτονικές πόλεις. 

Υποστήριζε με σθένος και μαχητικότητα τα δικαιώματα της ελληνικής παροικίας μας.

Ως φίλος και καλός συνεργάτης των Ελλήνων εκπαιδευτικών συμπαραστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στο δύσκολο έργο τους. Ως αντικειμενικός στις κρίσεις του δεν παρέλειπε, όμως, παράλληλα να ασκεί και τη δίκαιη κριτική του σε όσους από αυτούς δεν ήταν συνεπείς στο έργο τους.

Αξιόλογη υπήρξε ακόμη και η διαπολιτιστική του παρέμβαση προς τις ελληνικές και τις γερμανικές Αρχές και προς τη γερμανική κοινωνία γενικότερα. 

Υπήρξε από τους ιδρυτές της Ελληνικής Κοινότητας Κρέφελντ και διετέλεσε επιτυχημένος Πρόεδρός της. Στάθηκε πάντα στο πλευρό των συμπατριωτών μας, υπερασπιζόμενος τα δίκαια αιτήματά τους με σθένος και υπευθυνότητα.

Ως μέλος και συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ ενεργούσε πάντοτε με θάρρος, μαχητικότητα, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Ως επιτυχημένος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας υποστήριξε με σθένος την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και ιδιαίτερα τη Δίγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία. Ενδεικτική είναι η μεγάλη του συμβολή στην ίδρυση και στην επιτυχία του Δίγλωσσου Σχολείου Κρέφελντ.

Με τον χαμό του τέλος οι συγγενείς και οι φίλοι του χάνουν ακόμη κι έναν αγνό φίλο της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς, τον χορευτή -μερακλή γλεντζέ Χρήστο με έξω καρδιά, που ενθουσιαζόταν πάντα αυθόρμητα στο άκουσμα του ηπειρώτικου κλαρίνου και των ηπειρώτικων τραγουδιών.

«Αν θέλετε να μάθετε εσείς, που με ρωτάτε,

διαβάτες είστε άνθρωποι αυτού, που περπατάτε.

Η δόξα, τα λεφτά εδώ στον Άδη δεν περνάνε,

Όσοι έχουνε καλή καρδιά, αυτοί καλοπερνάνε.»

Καλό σου στερνό ταξίδι, αγαπητέ Χρήστο!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η μνήμη!

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Να ζήσουν να τον θυμούνται πάντοτε με αγάπη.

Ο πιστός φίλος σου Σπύρος Σωτηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.