Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ORFEAS2021:Αφιέρωμα στον ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ Ζακ

Süddeutsche Zeitung: «Ο βίαιος θάνατος του ακτιβιστή ΛΟΑΤΚΙ, Ζακ Κωστόπουλου, έδειξε ότι η ομοφοβία αποτελεί θέμα και στην Ελλάδα. Η όπερα ORFEAS2021 συμβολίζει έναν πολιτικό αγώνα»

Το άρθρο που υπογράφει η Sarah Hucal αναφέρεται στην όπερα «ORFEAS2021» που ανεβαίνει προς τιμήν του καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν υπέκυψε στα τραύματά του μετά από βίαιη επίθεση που δέχτηκε στο κέντρο της Αθήνας. Έκτοτε ο Ζακ έχει γίνει σύμβολο της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα και του αγώνα της κατά των διακρίσεων και της ομοφοβίας, σχολιάζει η DW.

Εν συνεχεία επισημαίνεται ότι η μνήμη του Ζακ παραμένει ζωντανή χάρη στους street-art καλλιτέχνες, σε παρελάσεις και διαδηλώσεις που διοργανώνονται στη μνήμη του, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι σε εξέλιξη η δίκη σε βάρος των εμπλεκομένων στο επεισόδιο που του στοίχισε τη ζωή. Πρώτα δέχτηκε χτυπήματα από δύο άνδρες, κατόπιν συνελήφθη από την αστυνομία και συνεχίστηκαν οι βιαιοπραγίες εναντίον του, την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν στο έδαφος και περαστικοί κοιτούσαν χωρίς να αντιδρούν, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Η υπόθεση έγινε γνωστή διεθνώς και έφερε στο φως την αστυνομική βία και την ομοφοβία στην ελληνική κοινωνία, σχολιάζει η συντάκτης του άρθρου.

Το τραγικό συμβάν κινητοποίησε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και ΜΚΟ, όπως τη Διεθνή Αμνηστεία, σημειώνει το άρθρο, που προσθέτει ότι Ταινιοθήκη της Ελλάδος πρόβαλε την όπερα «ORFEAS2021», την πρώτη ελληνική «queer» όπερα, αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο, η οποία προοριζόταν να προβληθεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, από την όπερα προέκυψε η κινηματογραφική εκδοχή της, και μάλιστα μια φουτουριστική ταινία επιστημονικής φαντασίας, που αποτελεί διασκευή του μύθου του Ορφέα, ο οποίος μάλιστα στην ταινία γίνεται ο πρώτος ομοφυλόφιλος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η DW αναφέρεται τόσο στην υπόθεση του έργου όσο και στους συντελεστές της, ενώ σημειώνει ότι το έργο είχε μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και έντονες, ομοφοβικές,  αντιδράσεις, κυρίως σχόλια μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως σχολιάζει ο Φοίβος Δούσος, που μαζί με τον Φιλ Ιερόπουλο αποτελούν το καλλιτεχνικό δίδυμο ΦΥΤΑ, που συνέλαβε την ιδέα για το έργο, το ενδιαφέρον είναι ότι παλιότερα τέτοιες παραστάσεις μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς να ενδιαφέρονται οι ομοφοβικοί δεξιοί, ενώ τώρα που η queer ταυτότητα έχει γίνει πιο εμφανής στην κοινωνία, οι ομοφοβικές φωνές γίνονται πιο δυνατές και οι αντιδράσεις πολύ εντονότερες. Το δίδυμο ΦΥΤΑ επιδιώκει να προβληθεί η ταινία τον Απρίλιο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, Hellas Filmbox, επισημαίνεται τέλος στο δημοσίευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.