Σελίδες

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Η Γερμανία επανεκλέγει Σταϊνμάιερ για Πρόεδρο

Του Γιώργου Παππά (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)

Η Γερμανία επανεκλέγει σήμερα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για δεύτερη θητεία Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υποστηρίζεται από τα κυβερνητικά κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι, αλλά και από την Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. 

Ο Φανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακολούθησε πρωτότυπο δρόμο για να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ανακοίνωσε ο ίδιος την υποψηφιότητά του τον περασμένο Μάιο, όταν τίποτα δεν έδειχνε για νίκη του SPD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Η εξέλιξη τον δικαίωσε. Η απροσδόκητη εκλογική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών ενίσχυσε την υποψηφιότητά του και η έγκαιρη ανακοίνωσή της από τον ίδιο απέτρεψε τον κίνδυνο να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Οι Πράσινοι θα ήθελαν πάρα πολύ ανάδειξη της πρώτης γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, αλλά δεν μπορούσαν πλέον να συγκρουστούν μετωπικά με τον κατά γενική ομολογία επιτυχημένο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συντηρητική Χριστιανική Ένωση σύρθηκε επίσης στην υποστήριξή του για να αποφύγει μία ακόμα ήττα με δικό της υποψήφιο. 

Ο Σταϊνμάιερ με δύο θητείες ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Δημοκρατίας που εκλέγεται για δεύτερη θητεία. 

Ο τελευταίος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εξάντλησε τη δεύτερη θητεία του ήταν ο χριστιανοδημοκράτης, Ρίχαρντ φον Βαιτσέκερ. Στα ίχνη του είναι και ο δημοφιλής Σταϊνμάιερ. 

«Με το βλέμμα στην πανδημία που ελπίζω να βαίνει στο τέλος της, θα βοηθήσω να ρίξουμε μία γέφυρα με το μέλλον μετά την πανδημία», αιτιολόγησε ο Σταϊνμάιερ την υποψηφιότητά του. Στην πρώτη θητεία του αναζητούσε συνεχώς την επικοινωνία με τους πολίτες. Ιδιαίτερη στην περίοδο της πανδημίας χρειάστηκε αρκετές φορές να τοποθετηθεί καθαρά απέναντι στα συνθήματα αντιεμβολιαστών και συνομωσιολόγων. «Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι η Γερμανία είναι μία κορωνο-δικτατορία. Αυτό είναι κακόβουλη ανοησία», ήταν η απάντηση του Σταϊνμάιερ. 

Με την προηγούμενη, μακρόχρονη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών, ο Φραν Βάλτερ Σταϊνμάιερ  ως πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει πολύτιμη για τις σημερινές συνθήκες εμπειρία στη διαχείριση διεθνών κρίσεων. 

Είναι επίσης άριστος γνώστης των διμερών ζητημάτων με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε επανειλημμένα ως υπουργός Εξωτερικών κατά την κρίσιμη περίοδο της προηγούμενης δεκαετίας, στην οποία οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις πέρασαν μεγάλη δοκιμασία. 

Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει από το μεγαλύτερο μέχρι τώρα εκλεκτορικό σώμα στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, συνολικά 1472 μέλη. Οι 736 είναι οι ομοσπονδιακοί βουλευτές, ρεκόρ για το Μπούντεσταγκ μετά τις τελευταίες εκλογές, άλλοι τόσοι είναι οι εκλέκτορες που στέλνουν τα ομόσπονδα κρατίδια - βουλευτές αλλά και προσωπικότητες από την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας. 

Δηλώσεις και τοποθετήσεις δεν προβλέπονται. Αλλά τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο επιφανέστερο μέλος του εκλεκτορικού σώματος: Την  Άνγκελα Μέρκελ. Δύο μήνες μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία, θα είναι η πρώτη της δημόσια εμφάνιση της τέως καγκελαρίου στην πολιτική σκηνή, απεσταλμένη του κρατιδίου καταγωγής της, Μεκλεμβούργο Πομερανία.

Η πανδημία στέλνει στο εκλεκτορικό σώμα τον κορυφαίο επιδημιολόγο του «Σαριτέ», Κρίστιαν Ντρόστεν και την Έζλεμ Τούρετσι της εταιρίας BionTech που ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό. Συμμετέχουν επίσης ο αστροναύτης Αλεξάντερ Γκερστ, αλλά και ο προπονητής τη εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Χάνζι Φλικ, ο πιανίστας Ιγκόρ Λεβί, ο συγγραφέας Σάσα Στάνισιτς, η ηθοποιός Σίμπελ Κέκιλι. 

Οι ανταγωνιστές

Από την ευρεία διακομματική συναίνεση στην επανεκλογή του Σταϊνμάιερ εξαιρούνται η «Αριστερά» (Λίνκε) και η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με δικούς τους υποψηφίους. 

Η μετακομμουνιστική «Αριστερά» κατεβάζει υποψήφιο τον 65χρονο γιατρό και ακτιβιστή, Γκέρχαρντ Τράμπερτ, ιδρυτή κινητής μονάδας περίθαλψης αστέγων και πολυκλινικής για άτομα χωρίς ασφάλεια υγείας. «Οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί – αυτό είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων», λέει ο Τράμπερτ. 

Πολιτικό ρήγμα στη συντηρητική παράταξη επιχειρεί η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που κατεβάζει υποψήφιο τον οικονομολόγο Μαξ Όττε. Ο 57χρονος Όττε ήταν επί 30 χρόνια μέλος του CDU, προβεβλημένος συγγραφέας οικονομικών συγγραμμάτων με σκληρές, νεοφιλελεύθερες θέσεις, και εσχάτως πρόεδρος του δεξιόστροφου ρεύματος  «Ένωση Αξιών» στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με το AfD, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU αποφάσισε τον αποκλεισμό του από το κόμμα. 

Ακόμη λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει η υποψήφια του κόμματος «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι», Στέφανι Γκεμπάουερ, 41ος χρόνων αστροφυσικός, ένα χρόνο μεγαλύτερη από το όριο 40 χρόνων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.