Σελίδες

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Η κατάσταση των Ελλήνων στην Ουκρανία

Κίεβο: Eγκατέλειψαν οι Έλληνες της πρεσβείας και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

 «Οι ελληνικές Αρχές εκριναν για λόγους ασφαλείας ότι πρέπει να μεταφερθούμε επειγόντως έξω από το Κίεβο» δήλωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ στην Ουκρανία,  Ανδριάννα Μαγγανιά

«Εγκαταλείψαμε την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Είμαστε 13 άτομα, βρισκόμαστε σε έξι αυτοκίνητα, σε αυτοκινητοπομπή. 

Τι είπε ο Γενικός Πρόξενος στην Μαριούπολη

Δεν θα ρισκάρουμε τίποτε ακόμη όσον αφορά της μεταφορά, δήλωσε στον Ant1. Η σύσταση μας είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να πάνε σε καταφύγια. Υπάρχει σύγχυση με τις πληροφορίες γι αυτό πρέπει πρώτα να τις αξιολογήσουμε και μετά να δράσουμε. Πάντως επισήμανε ότι είναι "πιό ήρεμη κατάσταση στην Μαριούπολη (σε σχέση με Κιέβο)" . Οι τράπεζες είναι κλειστές και ανά ώρες ανοίγουν τα σούπερμάρκετ. Τέλος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι περίπου 100.000 Έλληνες ομογενείς ζουν στην Μαριούπολη 

Γενικός Πρόξενος Οδησσού: Φεύγουν Έλληνες με τις οικογένειές τους για Ελλάδα 

Υπάρχουν Έλληνες πολίτες με τις οικογένειές τους που θέλουν να εγκαταλείψουν την Οδησσό, επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού, Δημήτρης Δόχτσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών από την αρχή συνέστησε ψυχραιμία πρόσθεσε. Το υπουργείο έχει συστήσει έντονα σε δύο ανακοινώσεις του προς τους έλληνες υπηκόους να αποχωρήσουν από την χώρα. «Υπήρξαν ορισμένοι που έλαβαν υπόψη αυτή την προειδοποίηση. Ήδη μέχρι εχθές έφευγαν Έλληνες, εγώ ο ίδιος είδα 10 μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ πληροφορήθηκα και για άλλους. Αυτό σημαίνει μια μεγάλη κίνηση προς τα σύνορα. Το πιο κοντινό σημείο προς την Μολδαβία που κανονικά είναι 1,5 ώρα, χρειάζονται γύρω στις 10 ώρες για να το προσεγγίσεις».

Στην Οδησσό, είπε ο κ. Δόχτσης, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, οι έλληνες ομογενείς ανέρχονται σε περίπου 2000 άτομα και οι έλληνες υπήκοοι δεν ξεπερνούν τους 200 μαζί με τις οικογένειές τους. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να μείνουν στα σπίτια τους αλλά υπάρχουν και αυτοί που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να επανακάμψουν στην Ελλάδα. Εξαρτάται από το πού μένει κανείς, γιατί υπάρχουν σημεία με μεγάλη στρατιωτική ένταση, εξήγησε ο κ. Δόχτσης.

Ερωτηθείς εάν στην Οδησσό περίμεναν να αποτελέσει η πόλη ρωσικό στόχο, ο κ. Δόχτσης τόνισε πως μεταξύ των 6 σεναρίων που είχαν δημοσιευτεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 σε διεθνή media ή think tanks, περιλαμβανόταν και επίθεση κατά της Οδησσού. Άλλωστε, όπως εξήγησε, η Οδησσός και τα λιμάνια της είναι υπεύθυνα για περισσότερο από το 60% των εξαγωγών της Ουκρανίας.

«Η μόνη στρατηγικής σημασίας νήσος κατελήφθη από τους ρώσους και οι 13 στρατιώτες της συνοριακής φρουράς της Ουκρανίας είναι νεκροί σύμφωνα με ανακοίνωση ενός συμβούλου του Υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ισχυρή παρουσία ελικοπτέρων σε περιοχές περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.