Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Tagesschau: «Απειλείται η Ελλάδα με νέα κρίση χρέους;»

Tagesschau: «Πριν από δέκα χρόνια, η Ελλάδα χρειάστηκε ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Στο μεταξύ, η Αθήνα πρέπει να πληρώσει σημαντικά περισσότερα για να δανειστεί ξανά. Πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για τη χώρα;»

Σε άρθρο του Victor Gojdka στην ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD, γίνεται αρχικά αναφορά στην ολονύχτια συνεδρίαση Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης –με τη συμμετοχή και του γερμανού Wolfang Shäuble που «δεν είχε καμία διάθεση για γέλια»- η οποία προηγήθηκε της έγκρισης του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την χρεοκοπία, όπως σημειώνεται. Δέκα χρόνια μετά, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους τη Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Martin Lueck της Black Rock –η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως- πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν δυσανάλογα στη συνέχεια σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χρήμα, και αυτό ισχύει για τη Νότια Ευρώπη, και ειδικά για την Ελλάδα. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να υπάρξει πανικός στην Ελλάδα, επισημαίνεται στο άρθρο, εφόσον η χώρα δεν σκοπεύει να δανειστεί φέτος μεγάλα χρηματικά ποσά, ούτε χρειάζεται να ανησυχεί για τα παλαιά της χρέη, καθώς το 80% τους ανήκει σε κράτη-μέλη της ΕΕ, οπότε ο κίνδυνος είναι περιορισμένος, όπως λέει ο Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Αλέξανδρος Κρητικός. Συγχρόνως η Ελλάδα έχει στραφεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κάτι που σημαίνει καλύτερες συνθήκες για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μεγάλων ξένων επενδυτών, με δεδομένη την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της ψηφιοποίησης των σχετικών διαδικασιών. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι η χώρα υποχρεώθηκε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας, να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς και να αυξήσει την φορολογία, γεγονός που οδήγησε σε διαμαρτυρίες και κάνει τους εμπειρογνώμονες της Φραγκφούρτης να διερωτηθούν: Μήπως οι επίτροποι της λιτότητας από τις Βρυξέλλες υποχρέωσαν τους Έλληνες σε υπερβολική λιτότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης; 

Και η απάντηση είναι «Ναι», καταλήγει το δημοσίευμα, δια στόματος Martin Lück, ο οποίος διευκρινίζει ότι επιβαρύνθηκαν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη αισθητός, δέκα χρόνια μετά το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ο αντίκτυπος αυτού του ριζικού προγράμματος αναδιάρθρωσης με το σχεδόν 1/3 του ελληνικού πληθυσμού να διαβιεί στα όρια της φτώχειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.