Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Financial Times: Προσχέδιο συμφωνίας Ρωσίας–Ουκρανίας

Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, εφόσον το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί να θέσει όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει:

 την παραίτηση του Κιέβου από τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή του να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλικά συστήματα, σε αντάλλαγμα για την προστασία του από συμμάχους του, όπως από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα αναλάβει τη δέσμευση να μην ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ, καθώς και να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της. 

Σύμφωνα με τους Financial Timesι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει όρους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Ο Ποντολιάκ είπε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο αυτονομιστικών περιφερειών του Ντονμπάς. Η Ουκρανία μέχρι στιγμής αρνείται, αλλά σύμφωνα με τον Ποντολιάκ είναι πρόθυμη να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα. «Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.